Promosi November 2013: Shaklee Vivix™


Alahai Put..dah masuk tengah bulan dah cheq oi..baru nak bagitau item promo..huhu.. Sian kat kawan2 tau... Alolo..jangan la merajuk...meh Put pujuk meh.. Kasi bulan ni terbaik punyer lah..

Vivix datang lagi untuk tahun 2013.. Harga runtuh..macam durian runtuh la kiranya..hehe...

Kenal kan vivix?? Tonik anti penuaan abad ini.. Nape kita perlukan Vivix ni ye? Sebab kita perlu menambah nutrien polifenol yang diekstrak daripada buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan ke dalam diet pemakanan harian, dapat mengekalkan kesihatan yang berpanjangan dan juga meningkatkan tenaga yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti seharian. Tapi mudah ke kita nak laksanakan..hehe..tanya diri masing2 lah ye.. Simpan rahsia sorang2.. Vivix™ ni la penyelesaiannya, minuman campuran botanikal yang penuh dengan kebaikan bagi mengekalkan kesihatan badan dan enak rasanya!

Antara kebaikan Vivix™:
~Memelihara keseluruhan kesihatan*
~Membantu anda berasa lebih bertenaga*
~Menguatkan sistem imun*

*Produk ini tidak bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Info dan Tempahan,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Vivix™


Revolusi Terbaru dari Shaklee
Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Bakal dipatenkan tidak lama lagi. Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan ianya eksklusif untuk Shaklee.

Info dan Tempahan,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Ibu Hamil: Suplemen Boleh Makan dan Tak Boleh Makan

As-Salam semua.. Bila tengok kawan2 mengandung lagi, rasa teringin lak nak mengandung sama..hehe.. Bukan apa, best sangat masa mengandung..dilayan seperti permaisuri..apa nak semua dapat. Best kan? Tapi dulu Put tak best time makan supleme dan minum susu..susah bebenor, siap kena paksa ngan suami. Itu dulu la..sekarang sendiri mau ingat. Anak masih menyusu, mesti kena konsisten makan makanan berkhasiat dan suplemen tak tinggal. Alhamdulillah 5 Oktober depan, genap lah anak ketiga Put berumur setahun. Macam tak percaya dah menyusukan dia hampir setahun rupanya..


Dulu masa ngandungkan anak ke-2 dan ke-3 baru Put belajar makan suplemen..hehe..gara2 badan sangat lemah dan tak bertenaga. Kenape kita perlu amik suplemen dan vitamin sepanjang kehamilan? Antara seba utama adalah untuk menampung nutrien yang diperlukan oleh bayi, jadi ibu hamil memerlukan kepeluan nutrien lebih daripada biasa. Suplemen yang perlu oleh ibu hamil adalah seperti multivitamin, asid folik (dicadangkan sepanjang trimester pertama untuk mengelakkan risiko spina bifida dan kecacatan tiub neural), zat besi dan kalsium. Bila mengandung, tentunya proses perubahan fizikal dan hormon membuatkan perubahan daripada ketahanan fizikal dan emosi, masa ni la kita perlukan multivitamin. Sama sekali tidak menyebabkan kita gemuk atau saiz baby besar.

Selain itu, pengambilan asid lemak penting seperti Omega 3, Omega 6, DHA dan EPA juga penting untuk menjadikan bayi dalam kandungan bijak dan hebat. Bagaimana? Ia akan membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan, pembentukan secara optimum sel-sel otak, sel-sel otak ini akan bantu fungsi otak untuk memori, fokus dan pembelajaran bila bayi dah lahir nanti.

Itu antara suplemen dan vitamin yang kita boleh amalkan..bagaimana pulak yang tak boleh amalkan semasa mengandung? Ada erk..mesti ada kan..antaranya ialah vitamin A (dalam bentuk retinol) dan GLA (Gamma Linolecic Acid). Vitamin A dalam bentul retinol ia kemungkinan akan menyebabkan kecacatan kekal pada bayi dan keracunan hati. GLA pulak akan menyebabkan kecacatan dan merbahaya kepada kandungan.

Bagaimana Shaklee turut dapat membantu ibu hamil? Dapatkan suplemen cadangan dari kami iaitu Vita-Lea (multivitamin), B-Complex, Chew Vita-C, OsteMatrix (kalsium) dan OmegaGuard. Kesimpulannya, suplemen dan vitamin sangat penting untuk ibu hamil tapi......jangan lupa..ianya hanya suplemen, pemakanan yang sihat turut perlu diamalkan secara berterusan..


Rujukan: Hasil Pembacaan Artikel "Suplemen Agar Anak Hebat", Majalah Pa&Ma Oktober 2013
Continue Reading

Tak Nak Tulang Rapuh Tua Esok!

Alhamdulillah..2 bulan lepas genap umur Put 28 tahun.. Ops..masa ni la kepadatan tulang akan menurun. Macamana ni..huhu..sebab susah sangat nak minum susu..dari baby lagi mak cakap Put ni jenis tak minum susu..hehe.. Itu kisah lama, sejak jadi seorang ibu, Put memang dah pandai minum susu..susu kambing pun Put pandai minum tau..sedap..lemak berkrim..hehe.. Masa mengandung memang En. Suami paksa Put minum susu. Alhamdulillah..punya suami yang prihatin dan penyayang.. Put pernah buat ujian ketumpatan tulang, Alhamdulillah..masih normal. Bagaimana keadaan tulang kita selepas ini?


Semakin berusia, wanita seperti Put dan rakan2 akan mengalami penurunan kepadatan tulang dan kita perlu tahu bahawa Osteoporisis semakin meningkat seiring pertambahan umur. Berdasarkan kajian yang telah dibuat, 51.8% daripada wanita bandar dalam lingkungan usia menopaus (50 tahun ke atas) mengalami kerapuhan tulang yag sederhana.

Perbandingan ketumpatan tulang normal (atas) dan tulang penghidap osteoporisis.
Lepas baca satu artikel, (Put baca dalam surat khabar Utusan Malaysia  9 April 2013, "Wanita Menopaus Tulang Rapuh") baru Put tau yang tulang manusia ni sentiasa melalui proses pembaharuan dan pembentukan semula rupanya. Bila kita dah berumur 30 tahun, masa ni tulang akan mengalami pembaharuan dan pembentukan berbanding rapuh. Tapi..dari semasa ke semasa akan berlaku keretakan pada tulang dan menyebabkan potensi menghidap osteoporosis semakin tinggi. Bahaya ooo..sebab osteoporosis ni penyakit yang kita tak sedar, so lebih baik kita ambil langkah pencegahan.

Antara individu yang berpotensi adalah umur makin meningkat, kurang berat badan, ada sejarah keluarga yang rapuh tulang, kurang kalsium dan kandungan vitamin D dalam badan pada tahap yang rendah. Wanita menopaus pulak lebih risiko untuk menghidap osteoporosis sebab hormon estrogen yang makin berkurang.

Baki membantu kita dihari tua, Shaklee ada menawarkan suplemen kalsium yang dinamakan Ostematrix. Bukan sekadar kalsium ya, juga punya vitamin D dan magnesium. Sangat sesuai untuk kesihatan tulang, ibu mengandung dan ibu menyusukan anak.


Istimewakan OsteMatrix ni!! Nak tau lebih boleh klik sini.

Info dan Tempahan,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

CoQ10 Bekal Tenaga Untuk Jantung

Salam semua..jom uji paru-paru kita..hehe..tarik nafas.....fuh..hehe...cemana nak uji jantung kita? Jantung masing2 sihat ke?? Sape tak kenal pembunuh no satu di kalangan rakyat Malaysia? Pastu pulak 2.5 kali ganda lebih tinggi berbanding kematian berpunca daripada kanser???? Lain tak bukan penyakit kardiovaskular! Bukan Put cakap ye, ini Pertubuhan Kebangsaan Jantung Malaysia yang cakap. Lagi satu yang kita perlu tau, 37% kematian di Malaysia berpunca daripada penyakit kardiovaskular ni...macam sakit jantung dan strok. Ni pun bukan Put yang cakap, ni Put petik dari laporan Oganisasi Kesihatan Dunia. Macamana nak hindari penyakit ni?? Kebanyakan pakar kesihatan cadangkan kita tingkatkan amalan gaya hidup yang sihat macam diet seimbang, tidak merokok, dan yang penting jaga berat badan..BMI mau cantik.. Sebab..berat badan yang obesiti berisiko untuk mengidap pelbagai penyakit tau..seram tu.. Selain tu, ada juga yang cadangkan pengambilan suplemen kesihatan seperti Coenzyme 10 (CoQ10) yang sangat baik untuk kesihatan jantung kita.

Apa ek Coenzyme 10 (CoQ10) tu?
CoQ10 ni sejenis zat makanan larut lemak yang ada dalam tubuh badan kita secara semulajadi, dan ada pada setiap sel tubuh kita untuk berfungsi dengan baik. Tapi dia banyak dalam organ2 penting, ala..organ2 yang berkerja keras dan guna tenaga selullar yang banyak untuk berfungsi macam jantung, hati, buah pinggang dan pankreas.

Sel-sel dalam tubuh kita pulak menghasilkan tenaganya sendiri untuk kekal berfungsi dengan cara membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien dari makanan tadi akan terurai dan tukar kepada tenaga, dan proses ini memerlukan kehadiran CoQ10 sebagai pencetus tenaga. Proses penghasilan tenaga ni akan berulang beribu kali dalam setiap saat untuk membolehkan jantung berdegup dan sekaligus organ lain pu berfungsi. Kesimpulannya, tanpa CoQ10 maka sel-sel tak dapat hasilkan tenaga dan organ lain pun tak dapat berfungsi dengan baik.. Pentingkan CoQ10 ni?


Jom kita tengok, cemana CoQ10 ni baik untuk jantung..antara kepentingannya adalah:
  • Dapat membantu mengukuhkan otot-otot jantung,
  • Menyokong keupayaan mengepam darah,
  • Memperbaiki peredaran darah ke seluruh tubuh,
  • Menyokong pertalian antara saluran darah (paras tekanan darah akan sihat/normal),
  • Bertindak sebagai antioksidan kuat dan membantu arteri (menangani masalah pengoksidaan LDL dan memudahkan pengaliran darah,
Semua ini membantu menyokong fungsi saluran darah, termasuk pengaliran darah ke jantung.

Berapa Banyak Tubuh Kita Perlukan  CoQ10?

Sehari kita perlukan sebanyak 10mg CoQ10 sehari, tapi kalau kita semak balik pemakanan kita, agak2 cukup tak pengambilan sehari? Kalau rujuk jadual kat sebelah, memang tak cukup, nak-nak pulak keupayaan badan menghasilkan CoQ10 ni menurun berikutan peningkatan usia. Paling tinggi masa kita umur 20tahun, lepas akan menurun dalam 20tahun selepas tu.. bayangkan masa umur 40 tahun, badan kita mampu hasilkan 68.2% daripada jumlah masa umur kita 20tahun.


Selain tu, faktor pemakanan yang tak seimbang, pendedahan terhadap radikal bebas, penggunaan ubat rendahkan kolesterol, boleh mengurangkan tahap CoQ10 dalam badan kita. Jadi..pengambilan suplemen boleh bantu ;)


Mana Nak Cari Suplemen Ni? 
Hehe.. Shaklee ada, keluaran lain pun ada..tapi Put sarankan Shaklee CoQHealth™ Plus.. Kenapa perlu pilih Shaklee..hehe..sebab CoQHealth™ Plus ni ada kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan vitamin E dan ekstrak Teh Hijau lagi tau..duk dalam kapsul minyak kacang soya untuk potensi penguraian maksimum dan penyerapan yang lebih baik. Cara makan nyer pun senang, sehari sebiji je amik selepas makan. Sebotol tahan sebulan.
Apa istimewa sangat ek CoQHealth™ Plus berbanding suplemen CoQ10 dari brand lain? Ha..meh nak bagitau;
  • Satu kapsul CoQ10 ni ada 28mg, so kalau nak cari daripada makanan lain, sama macam kita makan 1.7kg ayam atau 28 cawan brokoli. Sanggup nak makan? Hehe..tak sanggup Put.. Mau sehari sekor ayam nak kena makan..gemuk pulak nanti..
  • Vitamin E dalam CoQHealth™ Plus ni bukan sesaje je letak..CoQ10 tolong vitamin E ni kekalkan keupayaan antioksidan, so dapatla vitamin E ni berperanan secara berterusan..
  • Ekstrak Teh Hijau lak mengandungi procyannidins, yang mana dapat bantu menyokong kesihatan endothelium (endothelium ni lapisan tisu antara kapilari darah dan jantung)
  • Istimewa Shaklee tentulah dari sumber semulajadi, kalau CoQ10 Shaklee melalui kaedah penapaian yis. Yis yang ditapai ni telah diuji dan diyakini mempunyai kualiti yang tinggi dalam sumber bioketersediaan CoQ10-nya.
  • Satu lagi, CoQHealth™ Plus ni tanpa gluten ya.
So, sekarang kita dah faham apa itu CoQ10 dan keperluannya.. Kalau tak faham, boleh tanya Put lagi ye.

Rujukan:












Amaran: Jauhi daripada kanak-kanak. Bagi perempuan mengandung, menyusui bayi atau mengambil ubat tekanan drah tinggi, sila dapatkan nasihat pakar perubatan atau doktor sebelum menggunakannya.


Info & Tempahan:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Promosi September 2013: Shaklee CoQHealth™ Plus


Alhamdulillah...promo kali ini SAYANGI JANTUNG anda!

Rata2 kenal CoQ10 ni untuk kesihatan jantung.. untuk pencegahan penyakit kardiovascular, termasuk arterosklerosis (arteri tersumbat), menguatkan otot jantung..

Selain jantung? CoQ10 manfaat..

>> Untuk Kanser; pesakit kanser payudara dan merupakan kesihatan sokongan pesakit kometerapi

>> Penyakit Gusi; merawat gejala distrofi otot dan penyakit gusi

>> Kesihatan Mental; manfaat kepada pengidap Parkinson

>> Rawatan Obesiti; boleh mengurangkan berat badan dan juga rawatan pesakit dengan sindrom keletihan kronik

>> Kesuburan; membantu meningkatkan jumlah sperma dan kesuburan lelaki

Info dan Tempahan:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

CoQHealth™ Plus

CoQHealth™ Plus mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan ekstrak Teh Hijau yang didatangkan di dalam kapsul bioketersediaan minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksimum dan penyerapan yang lebih baik. CoQ10 telah ditunjukkan dapat:
• Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
• Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
• Meningkatkan peredaran darah
• Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, mengubati, atau mencegah sebarang penyakit.

Untuk Info & Tempahan:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Shaklee Kini di Pendang, Kedah

Assalamu'alaikum...

Fuh..dah sebulan lebih tak update blog..aish..kang berhantu pulak blog ni..huhu... Selamat Hari Raya Aidilfitri buat sahabat2 di sini. Moga kita diberi kekuatan dan kesihatan untuk terus menjalankan ibadah.. Amin.. Kepada yang nak merebut pahala syawal, boleh buat puasa enam..

"Barangsiapa telah berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan 6 hari dari dari Syawwal (puasa) maka ia adalah seperti (pahala) puasa ad-Dahr (setahun)". [Riwayat Al-Bukhari]

Kembali kepada tajuk, Put sekarang masih berada di kampung..kat Pendang sehingga 27 Ogos 2013. Kepada yang berminat nak COD produk Shaklee boleh la datang umah Mak Put di No. 1113, Kampung Banggol Petai Luar, Pendang, Kedah. Dekat je ngan Sekolah Kebangsaan Pendang dan Klinik Kesihatan Pendang. Kalau nak datang boleh la SMS/WhatsApp Put di 019-326 5417.

Lepas ni cemana bila Put dah balik Johor? Tak pe..boleh jugak nak COD kat umah Mak Put lepas nie.. Mak Put ada je..tapi tempahan dan konsultasi tetap dengan Put la..jangan tanya Mak Put pulak..hehe..

Jom sihat bersama Shaklee.. Shaklee di mana2..
Continue Reading

Ramadhan: Susu Ibu Tidak Akan Kering


Kali ini, Put adalah salah seorang ibu di Malaysia yang menyusukan bayi buat pertama kali kedatangan bulan Ramadhan ini. Tipu kalau tak timbul sedikit kegusaran sebab khuatir pengeluaran susu berkurangan malah, mungkin tiada susu yang dapat dikeluarkan kerana menjalani ibadah puasa.

Lepas 'google' dan baca, baru Put tau penghasilan susu akan tetap sama jika aktiviti pengurusan penyusuan ibu itu dijalankan seperti normal dan ia menjadi amalan berterusan. Maka, tanggapan sesetengah ibu mengenai susu badan akan kering ketika berpuasa adalah tidak benar kerana ibu masih lagi mengambil makanan dan minuman pada waktu malam iaitu selepas berbuka dan sehingga waktu Imsak.

Tips Mengekalkan Pengeluaran Susu Badan Di Bulan Ramadhan

1) Elakkan Tertekan
Put akui sendiri, pernah tertekan bila susu menunjukkan tanda2 merudum. Tapi kita harus ingat, kita tak seharusnya terlalu memikirkan mengenai ibadah puasa yang akan menyebabkan kekeringan susu kerana kebimbangan melampau sehingga menyebabkan stres yang sebenarnya boleh mendorong kepada kemerosotan kuantiti susu badan. 

Ni dok pikir, "boleh ke puasa", "..penatnya..", macam2 lah merungut.. Maka..merosotlah penghasilan susu. Bukan kerana ibadah puasa tersebut, malah sebaliknya kerana stres yang dialami oleh kita sebagai ibu sehingga menghalang refleks ejeksi susu atau let down. Oleh itu, kita perlu bertenang dan menjalani rutin harian seperti biasa.

2) Jangan Lupa Bersahur
Sahur. Jangan skip atau abaikan makan waktu sahur kerana ia adalah bekalan tenaga dan air untuk tubuh kita sepanjang hari, macam sarapan pagi; bekala tenaga sepanjang hari.

Kita seharusnya meminum air yang mencukupi selepas berbuka sehinggalah waktu Imsak. Sekiranya tidak bersahur dan kekurangan air, tubuh kita akan mengalami dehidrasi yang boleh menjadi penyebab kepada kurangnya penghasilan susu.

Kalau menyusukan anak lelaki lebih mencabar dan ibu memerlukan lebih banyak tenaga. Untuk itu si ibu perlu makan nasi yang banyak ketika bersahur manakala bagi anak perempuan pula, si ibu boleh mengurangkan pengambilan nasi tetapi melebihkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

3) Jangan Putus Asa
Mind set perlu diperbetulkan sebelum puasa bulan Ramadhan lagi. Sekarang sebut, "Saya boleh menyusukan anak". Jangan pulak awal2 dah ragu2 dan tak yakin. Pastu disebabkan di hari pertama puasa tak cukup simpan stok, kita dah mengurangkan aktiviti mengepam hari berikutnya. Jangan berhenti mengepam, jangan putus asa!

4) Teruskan 'Supply-Demand'
Terdapat satu hormon yang dinamakan Feedback Inhibitor Of Lactation (FIL) yang juga merupakan sejenis protein yang terdapat dalam susu yang berkumpul dalam payudara ibu. FIL memberi tindak balas secara negatif kepada proses penghasilan susu. Apa yang dimaksudkan dengan tindak balas negatif tersebut?

FIL akan mula berkumpul dalam payu dara apabila kurangnya rangsangan dan payu dara tidak dikosongkan dengan betul (hanya sedikit susu yang dikeluarkan daripada payu dara). Tahap FIL yang tinggi ini akan mula memberikan isyarat agar penghasilan susu perlu dikurangkan kerana kurangnya permintaan.

So, WAJIB susukan bayi dengan kerap dan bagi ibu yang bekerjaya atau pun yang berjauhan dengan bayi pula, jangan lupa untuk mengepam susu pada setiap dua jam atau tiga jam sekali ye..atau pam lebih kerap berbanding kebiasaan lagi baik.

5) Berlatih Sejak Syaaban
Kenape kita perlu berlatih dari bulan Syaaban? Mestila kan..nanti badan terkejut, zap sekali tetiba puasa kan. Lain la puasa tak perlu menyusukan anak..huhu.. Kalau masuk Ramadhan baru nak berlatih, silap2 minggu pertama tu tak dapat nak puasa..huhu..

Boleh mula berlatih pada dua minggu terakhir Syaaban. Boleh mula kurangkan makan tengahari tetapi lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Rujukan: Kosmo

Apakah produk Shaklee yang dapat membantu?


✿ ESP/Meal Shakes - Memberi tenaga seharian serta mengenyangkan dalam tempoh yang lama
✿ Performance - Mengurangkan dehidrasi (kekurangan air dalam badan)
✿ Alfalfa Complex - 'Milk Booster'; membantu dalam menggalakkan penghasilan susu badan

Usah gusar, usah bimbang..kita berusaha dan mohonlah daripada Allah supaya ada rezeki buat anak2.. Kalau tak berpuasa pun, tak de masalah.. Islam tidak pernah melarang, malah rukhsah kepada ibu2 yang menyusukan anak, tetapi kalau masih berdaya untuk menunaikan puasa juga tidak salah, dipersilakan ;)

Put ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak..

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Risiko Kekurangan Berat Badan?

Selalu orang kecoh tentang nak kurus kan? Tapi tak bermakna orang kurus itu sihat..kerana jika terlebih kurus pun ada risiko2 nya..seperti kekurangan nutrisi yag boleh menyebabkan masalah2 lai seperti sakit pinggang dan sebagaimya. Mari kita telaah sedikit tentang masalah kurang berat badan.

Apa Definisi Kurang Berat Badan?
Individu yang mempunyai berat badan 15-20% kurang bagi ketinggian atau umur (Krause, 2000).
Ukuran IJT atau indeks jisim tubuh juga boleh digunapakai untuk penentuan kekurangan berat badan. Yakni, individu yang memiliki IJT kurang dari 18.5 dikategorikan dalam golongan kekurangan berat badan.

Punca Kekurangan Berat Badan?
Sebahagian faktor adalah di sebabkan masalah fizikal dan sebahagian lagi berpunca dari masalah psikologikall. Berikut antara punca penurunan berat badan:

1) Penyakit
Individu yang berpenyakit akan menyebabkan penurunan berat badan dan seterusnya mengalami masalah kekurangan berat badan jika tidak mendapat rawatan sewajarnya. Antara penyakit yang sering dikaitkan ialah hipertiroidisma, kanser, batuk kering, kencing manis dan HIV atau AIDS. Keadaan berpenyakit melibatkan keperluan tenaga meningkat tetapi simptom atau kesan dari penyakit menyebabkan badan pesakit tidak mampu menampung keperluan tenaga yang tinggi. Antara kesan atau simptom yang berkaitan ialah kekurangan selera makan, peningkatan kadar metabolisma, keletihan, ulser mulut, masalah pencernaan dan sebagainya.

2) Faktor Psikologi
Antara masalah psikologi yang sememangnya membawa kepada masalah berat badan ialah aneroksia dan bulimia. Tetapi, masalah psikologi seperti kemurungan lebih kerap berlaku dan menyebabkan individu mengalami kekurangan selera makan, keletihan, tidur sepanjang hari dan sebagainya. Tetapi tidak dinafikan, individu yang mengalami kemurungan juga akan mengalami kenaikan berat badan apabila mereka melampiaskan tekanan mereka dengan makan secara berlebih-lebihan.

3) Ubat-Ubatan
Terdapat pelbagai jenis ubat-ubatan yang boleh menyebabkan penurunan berat badan seperti ubat penahan, ubat penghalang penyerapan lemak atau menghalang metabolisma karbohidrat atau protein. Terdapat juga ubat yang memberi kesan sampingan seperti kekurangan selera makan, muntah, loya, cirit-birit dan sebagainya.

4) Senaman Berlebihan
Individu yang mengamalkan senaman berlebihan tanpa diseimbangi dengan keperluan tenaga yang sewajarnya akan mengalami penurunan berat badan. Para atlet adalah individu yang berkencenderungan mengalami masalah berat badan akibat menjalani latihan sukan secara berlebihan.

5) Kekurangan Enzim
Kekurangan enzim pencernaan dan penyerapan akan mengganggu proses pencernaan dan penyerapan nutrisi makanan dan seterusnya menyebabkan gangguan pada berat badan.

6) Faktor Genetik
Tidak dinafikan faktor genetik atau keturunan merupakan salah satu faktor penting. Ini kerana genetik akan melibatkan cara atau kadar tubuh kita bertindak dan salah satunya ialah kadar metabolisma. Tidak hairanlah, apabila kita lihat kecenderungan ibu bapa yang kurus untuk mendapat anak yang juga kurus lebih tinggi berbanding ibu bapa yang bertubuh besar. Tetapi, tidak dinafikan juga faktor persekitaran dan didikan dalam keluarga memainkan peranan yang besar dalam melahirkan keluarga bertubuh ideal.


Risiko Kekurangan Berat Badan?
Risiko kekurangan berat badan berkaitan dengan kekurangan pengambilan nutrien, jadi kekurangan ini akan menyebabkan gangguan berdasarkan jenis kekurangan yang dialami. Sebagai contoh, akibat kurang pengambilan makanan tinggi kalsium dan nutrien penting lain, individu akan mengalami kondisi tulang rapuh. Risiko lain pula seperti sistem imuniti yang rendah dan ketidaksuburan. Semua ini sedikit sebanyak akibat dari kekurangan pengambilan kalori dan nutrien bagi menampung keperluan fungsi tubuh.

Jadi, tidak kira apa faktor masalah yang menjadi punca kekurangan berat badan. Gol atau tujuan penyelesaian ialah untuk menyeimbangkan pengambilan dan penggunaan kalori. Untuk menaikkan berat badan, kalori yang diambil mestilah lebih dari penggunaan. Jadi, tip utama ialah meningkatkan pengambilan kalori harian.

Caranya??

1) Tambah Kuantiti Makanan
Mungkin susah untuk kita mengira kalori yang biasa diambil. Tetapi lebih senang untuk kita menambah kuantiti atau porsi makanan yang diambil. Sebagai contoh, kebiasaan kita hanya mengambil sesenduk nasi, mungkin sebagai langkah awal kita menambah sesenduk lagi untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 75kalori tambahan. 

Contoh lain, jika kita selalu mengambil roti sekeping bersama sesudu tuna, mungkin kita perlu menambah setengah sudu lagi bagi menambahkan nilai kalori dan protein.
Tidak perlu untuk menambah nasi sehingga dua pinggan jika luar dari kebiasaan dan seperti memaksa tubuh, tubuh kita juga memerlukan tempoh penyesuaian. Jadi, tambah porsi makanan secara berperingkat.

2) Tambah Waktu Makan
Jika kebiasaan kita makan 3 kali sehari jadikan 6 kali sehari. Bermakna, 3 menu utama mesti diambil iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam. Selebihnya ialah waktu snek. Dengan cara menambah waktu makan, kita tidak perlu memaksa diri memakan dalam kuantiti yang banyak untuk mencapai keperluan kalori harian dalam satu masa. Tetapi, kita membahagi keperluan kalori dengan masa yang ditetapkan, dan yang penting ialah DISIPLIN. 

Rasa berat atau terbeban untuk makan snek? Senang! Pastikan anda sediakan snek sihat dalam beg kerja, pantri pejabat, stor atau peti sejuk di rumah bahkan dalam kereta. Alah bisa tegal biasa.

3) Makan Sedikit Tapi Kerap.
Tip ini adalah gabungan dua tip diatas. Senang cerita, pilih makanan utama dan snek yang sihat, kuantiti makanan yang termampu tapi tidak berlebihan, disiplin waktu makan utama, dan makan snek sihat secara kerap.

4) Tambah Kalori Makanan Secara Sihat
Tidak semestinya kita perlu memilih makanan yang tinggi dengan gula, lemak tepu dan garam. Anda tetap perlu makan secara sihat, tambahan kalori boleh dicapai dengan menambah matjerin, mentega kacang, keju, telur, tuna atau sardin pada roti sandwic. Juga boleh ditambah, dengan memasukkan minyak zaitun pada salad atau mayonis pada hirisan buah-buahan.

Kalori juga boleh ditambah dengan penggambilan susu, jus buah-buahan, yogurt dan sebagainya sebagai minuman.

5) Kurangkan Pengambilan Makanan Ringan
Ya! Makanan ringan kaya dengan kalori tetapi ia juga kaya dengan lemak tepu, gula, garam dan bahan tambahan lain. Anda tidak perlu mengambil makanan ringan semata-mata untuk menambah kalori harian. Sentiasa mencari alternatif makanan sihat yang kaya dengan nutrien. Anda tidak mahu menjadi orang yang berbadan langsing tetapi tinggi kolestrol darah, bukan?

6) Teruskan Bersenam
Mungkin ada antara kita yang takut untuk bersenam kerana percaya akan mengurangkan lagi berat badan. Kenaikan berat badan memerlukan penggunaan tenaga yang kurang, ya! Tidak dinafikan, tetapi bersenam akan menyihatkan tubuh badan, meningkatkan selera makan serta komposisi otot dalam badan terutamanya senaman angkat berat. Secara tidak langsung, bersenam juga akan membantu kenaikan berat badan. Dengan syarat, jangan berlebihan dan makan secara seimbang.

7) Suplemen Jika Perlu
Ada individu yang cuba mengambil supplemen protein untuk menambah otot. Tetapi, berhati-hati kerana terdapat produk yang mengandungi bahan terlarang dan memudaratkan kesihatan.
Anda perlu berusaha secara sihat sebelum mengambil langkah alternatif seperti pengambilan supplemen. Dapatkan nasihat pakar sebelum mengambil mana-mana supplemen.

8) Banyakkan Bersabar
Seperti individu yang ingin menurunkan berat badan, individu yang hendak menaikkan berat badan juga perlu bersabar, berdisiplin dan istiqamah dalam mencari dan melaksanakan penyelesaian masalah berat badan.

Credits: Tanya Dietitian

--
Shaklee juga menyediakan beberapa vitamin dan suplemen yang dapat membantu menaikkan berat badan.


Vita-Lea - Lengkap dengan imbangan vitamin dan mineral
B-Complex - Boleh meningkatkan selera makan kerana terdapatnya B1 (Thiamine) yang mampu memperbaiki selera makan.
Meal Shakes - Sumber protein penting sebab protein bantu badan bina sel untuk tambah berat badan.

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Ekzema dan Shaklee Meal Shakes





Ekzema bukan lagi satu penyakit asing bagi kita. Berbagai kaedah rawatan telah digunakan seperti penggunaan antihistamin, losyen pelembab, krim steroid, antibiotik dan sebagainya. Terdapat juga kaedah alternatif seperti ubatan herba Cina dan juga homoepati. Kebanyakan rawatan hanya untuk mengawal, mengurangkan gejala dan tanda tetapi bukan untuk penyembuhan.

Antara produk Shaklee yang boleh membantu mengurangkan masalah ini ialah :

Meal Shakes mampu mengurangkan masalah ekzema dengan membantu membaik pulih sel sel badan agar sihat dan sempurna. Pesakit ekzema lazimnya mengalami pertumbuhan sel sel abnormal. Jadi, pengambilan Meal Shakes dapat membantu menghasilkan sel yang lebih sihat dan normal. Jika diamalkan secara konsisten, insyaAllah memang ada yang pulih sepenuhnya. Meal Shakes yang lengkap dengam multivitamin, protin, kalsium dan serat boleh diambil bermula dari kanak kanak setahun hingga dewasa. Sumber Meal Shakes adalah susu lembu.


OmegaGuard meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru paru serta jantung. Dengan kelebihan meningkat sistem imun ini OmegaGuard dapat membaiki alahan kulit pesakit ekzema. EPA dan DHA dari omega guard juga mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi. Emosi yang tidak terkawal juga merupakan faktor utama ekzema. Sumber OmegaGuard Shaklee adalah dari laut dalam iaitu ikan sardin, mackerel, herring dan anchovies. Penyelidikan lanjut mengenai ikan laut sejuk menunjukkan, ikan dari air laut mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi, iaitu EPA dan DHA yang boleh merendahkan lemak dalam darah dan merawat penyakit lelah dan alahan kulit dengan berkesan. 

Vita-E Complex Shaklee adalah 400iu mengandungi sumber semulajadi vitamin E d alpha tocopheryl dan d alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dari minyak soya organik, minyak biji gandum, minyak safflower, bayam dan badam. Vitamin E mempunyai kehebatan dalam memperbaiki parut. Memandangkan dos adalah untuk orang dewas, kapsul vitamin E boleh dipecahkan dan disapu pada luka dan kesan ekzema. InsyaAllah kesan ekzema akan cepat pulih dan parut semakin hilang. 




Herbal Blend pula multipurpose cream yang cepat kering, nyaman, bermentol dan tidak melekit. Jadi kanak-kanak lebih selesa dan memberi kelegaan. Krim ni menenangkan dan melembutkan kulit yang kasar termasuklah lutut, siku, tumit dan kesan ekzema. Herbal blend diperbuat dari sage, horse chestnut, yarrow dan rosemary. Jadi pengguna harus juga waspada pada alahan sumber asas semua produk yang dicadangkan supaya hasilnya menakjubkan dan tidak mengecewakan.



Credits: Ida Khairani

Pengambilan Suplemen Shaklee Mengikut Peringkat Umur

1. Bayi
Ibu yang menyusukan bayi yang mengalami masalah ekzema boleh ambil Meal Shakes/ESP dan OmegaGuard. Selain bagus untuk ibu, bayi juga terima secara tidak langsung melalui  susu ibu.
Herbal Blend dan Vita-E juga boleh disapu kepada tempat yang berlaku ekzema.

2. Kanak-kanak
OmegaGuard boleh diberikan kepada kanak-kanak 1/2 tahun untuk kawal dan rawat masalah ekzema.
Mealshake juga boleh diberikan untuk baiki kulit yang rosak dan berparut. Herbal Blend dan Vita-E juga boleh disapu kepada tempat yang berlaku ekzema.

3. Remaja dan Dewasa
Dicadangkan kesemua suplemen di atas dan boleh ditambah dengan Alfalfa kerana Alfalfa kaya dengan kandungan klorofil yang dapat membantu masalah penyakit kulit seperti ekzema.

Tidak semestinya diambil kesemua yang dicadangkan..boleh dipilih mengikut bajet dan keperluan individu ;)

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Apa itu Ekzema?

Salam buat semua pembaca blog Put ;). Semenjak promo Meal Shakes bulan ni, Put kerap diajukan soalan berkenaan ekzema, "ekzema sesuai tak amik Meal Shakes?". InsyaAllah, boleh dan boleh mengurangkan masalah ekzema. InsyaAllah. Berikutan Put tak pernah ada pengalaman anak-anak mengalami ekzema, Put telah pun membaca beberapa entry dan juga website berkaitan ekzema ni.

Apa itu ekzema?
Ekzema biasanya ia terjadi pada bayi/kanak kanak. Ia dikenali juga sebagai atopic dermatitis (kulit).Keadaan radang pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan.Ekzema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan menjadi berkerak.Biasanya kanak-kanak mendapat ekzema sebelum berumur 5 tahun. Kebanyakan kanak-kanak akan membesar tanpa masalah ini jika mereka tidak menghadapi alahan atau asma. Ianya bukanlah satu jangkitan.

Apa penyebab ekzema? 

  • Keturunan. 
  • Bukan alahan tetapi mempunyai pelbagai pencetus. 
  • Boleh terjadi pada kulit yang kering, gatal dan sensitif pada kepanasan, kain berbulu dan permukaan yang kasar. 
  • Ia juga boleh terjadi akibat perkara-perkara seperti infeksi virus, bahan kimia/perangsang seperti sabun, pembersih atau minyak wangi dan lain lain jangkitan.
  • Alahan/alergi kepada bahan makanan atau lain-lain bahan yang boleh menyebabkan alahan.

Apakah tanda tanda dan gejala ekzema?


Ekzema kelihatan seperti:
  • Tompok tompok yang gatal, kekeringan kulit pada tangan, leher, muka, dan kaki.
  • Kemerahan, kulit bersisik dan pertukaran warna kulit.
  • Bengkak kecil yang berair.
Bagaimana ekzema boleh dirawat secara perubatan?

Minta nasihat doktor untuk menentukan diagnosa. Doktor akan membuat rawatan seperti berikut:
  • Ubat pencegah gatal seperti antihistamin.
  • Losyen pelembab, krim untuk menahan kekeringan dan kegatalan.
  • Zrim Steroid digunakan untuk kes-kes yang teruk .
  • Antibiotik jika terdapat jangkitan kuman.
Rawatan di atas hanya untuk mengawal, mengurangkan gejala dan tanda tetapi bukan untuk penyembuhan.

Bagaimana cara dan penjagaan untuk mengendalikan masalah ekzema?
  • Letakkan anak di bilik yang selesa dan nyaman.
  • Elakkan mandi air panas/suam.
  • Elakkan memakai baju berlapis-lapis.
  • Gunakan pakaian jenis kapas dan nipis.
  • Elakkan dari fabrik yang kasar.
  • Jangan gunakan sabun apabila mandi.
  • Gunakan krim pelembab selepas mengelap anak anda.
  • Awasi makanan yang menyebabkan alahan dan dapatkan nasihat doktor.
Continue Reading

Keperluan DHA Semasa Hamil

Pening jugak dulu bila orang tanya kenape masa mengandung kena ambik suplemen OmegaGuard.. sebab tau jawab "untuk perkembangan otak bayi"..hehe.. Mak Put pun tanya, "Kalau tak ambik ni tak de otak ke?" Huhu.. Soalan yang menguji kefahaman..hehe.. Ni Put ada baca-baca, jumpa la Q&A ni.. Jom rungkaikan persoalan mengapa kita perlukan Omega-3 semasa hamil dan bilakah ianya perlu?

Soalan:
Isteri saya sedang hamil anak sulung. Dia disarankan mengambil dietary supplement berbentuk kapsul yang mengandungi minyak ikan, DHA, EPA, AA dan OA di samping vitamin rutin untuk ibu hamil. Benarkah suplemen tersebut dapat mempengaruhi pertumbuhan otak bayi dan boleh menjadikannya lebih bijak selepas lahir?
Effendi Mohamad, Melaka

Jawapan:
Asid lemak omega-3 seperti DHA dijumpai dalam membran sel tubuh. Walau bagaimanapun konsentrasinya didapati lebih tinggi dan paling penting untuk fungsi otak, mata dan saraf. Ia penting semasa kehamilan ketika otak, mata dan saraf janin sedang berkembang.
Janin bergantung sepenuhnya kepada ibu untuk khasiat yang diperlukan. Dengan itu, ibu perlu mengambil makanan yang mengandungi DHA dan asid-asid lemak perlu lain yang mencukupi iuntuk menyokong perkembangan otak dan mata bayi yang optimum.
Pengambilan makanan yang berkhasiat semasa kehamilan dan penyusuan memberi kesan positif kepada kehidupan kanak-kanak di kemudian hari. Ada kajian yang menunjukkan bahawa ibu yang mengamalkan pengambilan DHA yang mencukupi semasa kehamilan dan penyusuan memberi kesan positif dalam pembelajaran.
DHA paling diperlukan semasa trimester ketiga (minggu 28 – 40) kehamilan apabila perkembangan otak janin berada di puncak tetapi ia boleh dimulakan sebaik sahaja keadaan janin stabil iaitu trimester kedua (minggu 13 – 27).
Sebarang kekurangan khasiat semasa trimester kedua juga boleh memberi kesan kepada susu ibu selepas bayi dilahirkan. Pengambilan suplemen yang mengandungi asid lemak perlu seperti yang terkandung dalam minyak ikan tuna boleh diteruskan sepanjang tempoh penyusuan bayi.
Sumber Asal: Website Pa&Ma

Dalam produk Shaklee terdapat satu suplemen yang dinamakan Shaklee OmegaGuard. Merupakan suplemen bersumber minyak ikan yang terbaik di dunia. OmegaGuard mempunyai rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain. DHA penting bagi perkembangan dan fungsi-fungsi otak. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 990mg asid lemak omega-3.
Berminat? Boleh hubungi Put melalui maklumat perhubungan di bawah.
Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

7 Sebab Mengapa Pilih Shaklee Meal Shakes

Alhamdulillah..sampai juga akhirnya stok Shaklee Meal Shakes petang tadi.. Dah geledah kotak, Put biarkan anak Ke-3 Put 'kira' cukup tak Meal Shakes yang sampai..hehe.. Bukan Syahmi ye yang consume Meal Shakes..tapi abang dan kakak Syahmi.. Amri dan 'Aina dah 5 bulan consume Shaklee.. Dulu kain sapu tangan memang sentiasa ada di mana2..dalam kereta, dalam beg, dalam umah..sebelah tv..ntah la..kerap dan tempoh yang lama selesema nyer..huhu..ambik ubat dah berbotol tapi masih selesema.. Sejak consume Meal Shakes..dah jarang lagi kejar2 'Aina ngan Amri suruh lap hingus..diorang pun dah boring kot, diorang biar je..huhu.. Sekarang Alhamdulillah.. dah jarang selesema, kalau selesema pun 1-2hari je, pastu dah ok..

"..Dah cukup Mama.."
Ramai yang dah kenal Meal Shakes, tapi sejauh mana kita kenal Meal Shakes..jom Put kasi kenal rapat ngan Meal Shakes..hehe

Makanan Segera, Tanpa Curiga
Dalam kehidupan seharian yang sentiasa aktif dan serba pantas, kanak-kanak tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati makanan yang seimbang. Oleh itu, Shaklee Meal Shakes menjadi pilihan terbaik bagi mereka kerana ia merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glisemik.

  • Sediakan vitamin dan mineral penting - nutrien asas untuk anak-anak yang sedang membesar dan remaja-remaja perlu untuk terus kuat dan sihat
  • Sumber terbaik serat pemakanan dan protein
  • Sumber pekat kalsium
  • Index glisemik rendah
Apa yang membezakan Shaklee Meal Shakes dengan yang lain?
Meal Shakes menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap  ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi (setahun dan ke atas sahaja) hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya, ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.

Mengapa Pilih Shaklee Meal Shakes??

Nutrisi Lengkap
Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat besi. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

Membekal Nutrisi kepada Sel Tubuh
Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.

Membantu Tumbesaran
Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.

Anti-Oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

Mengembalikan Seri Wajah
Mengandungi vitamin B yag lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.

Detoksifikasi
Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.
Kelazatan Rasanya
Minuman yang lazat untuk diambil bersama friktos semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.


Wah..terasa nak rembat Meal Shakea? Apa lagi..calling2..WhatsApp2 pun boleh.. Jom paka borong Meal Shakes..promo sekali je setahun.. Jangan lupe ajak kawan2 opis, jiran untuk share beli Meal Shakes ;)

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Promosi Jun 2013: Shaklee Meal Shakes

Wah..dah bersarang blog Put ni..huhu.. Ini kali mau kasi comei sikit ya..hehe... Mentang2 bulan ni promosi best..hehe.. Ape item promo bulan ni?? Eh..eh..buat2 tanya pulak ek.. tadaaaaaaaaaa... Shaklee Meal Shakes.. Mesti ibu2 di luar sana tertunggu2 bila la nak promo Meal Shakes kan? Betul tak? Berapa RM? Ha...mesti runtuh giler2..beli 6 percuma satu tu..ape lagi..PM laju2..nak lagi laju WhatsApp saja..hehe..



Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]

Shaklee ID: 913006

Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

Meal Shakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:

  • Sarapan segera yang berkhasiat
  • Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli 
  • Hidangan segera untuk para atlet 
  • Kudapan menarik pada bila-bila masa 
  • Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium 

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
Continue Reading

14 Info Penyusuan Susu Ibu Eksklusif


Sabtu lepas, bawak anak2 g main kat pusat permainan indoor..Put seperti biasa mesti cuci mata kat kedai buku. Berdekatan pusat permainan tu ada kedai buku Popular dan juga Perintis. Pusing2, tengok2 buku..sekali tak bawak duit banyak..beli majalah Pa&Ma je, tapi 2 keluaran. Bulan Mei ngan Jun sekali. Best sangat, yang Mei tu ada tips2 bakal ibu bapa.. Di sini Put nak kongsikan serba sedikit yang telah dibaca. Info penyusuan susu ibu secara eksklusif, sahabat perlu tahu bahawa;

# Bayi baru lahir memang kerap menyusu kerana susu ibu mudah hadam. Oleh itu bayi mudah lapar dan kerap ingin menyusu.

# Kuantiti kolostrum memang sedikit tetapi cukup untuk keperluan bayi. Dia hanya memerlukan 5-10ml setiap kali penyusuan pada hari pertama sehingga hari ketiga.

# Semakin kerap payudara dikosongkan, semakin cepat susu dapat dihasilkan. Jadi, kuantiti susu ibu akan bertambah mengikut kekerapan kekosongan payudara.

# Untuk penghasilan susu yang optimum, anda perlu memastikan payudara dikosongkan lapan hingga 12kali dalam tempoh 24jam sama ada dengan menyusukan bayi atau memerah payudara apabila berjauhan dengannya.

# Bayi berupaya untuk hidup, satu hingga dua hari tanpa sebarang bekalan susu kerana kandungan perutnya masih mampu menampung keperluan pemakanannya.

# Anda digalakkan untuk kerap menyusukan anak pada waktu malam kerana tahap prolaktin yang tinggi ketika ini dapat merangsang lebih banyak penghasilan susu.

# Selain daripada hormon prolaktin dan oksitosin, terdapat satu lagi hormon yang juga penting dalam penyusuan iaituFeedback Inhibitor of Lactation (FIL). Apabila payudara makin penuh, kelenjar pituitari akan merembeskan hormon FIL sebagai petunjuk untuk memperlahankan penghasilan susu. Apabila keadaan ini berlarutan, lama-kelamaan penghasilan susu akan terhenti.

# Anda perlu berhati-hati semasa mencuci payudara. Elakkan daripada menyapu sabun pada bahagian aerola dan puting. Pencucian hanya menggunakan air suam adalah lebih baik.

# Ketika mengepam, bayi mahu menyusu. Utamakan dia. Hisapan bayi adalah rangsangan terbaik untuk menghasilkan lebih banyak susu. Biarkan dia menyusu sepuasnya. Selesai menyusukannya, anda boleh kembali mengepam bagi memastikan payudara dapat dikosongkan dengan sebaik-baiknya.

# Jika bayi cuma gemar menyusu di sebelah payudara, pam sebelah lagi payudara. Hal ini bagi memastikan bahagian berkenaan mendapatkan rangsangan yang sama untuk berterusan menghasilkan susu.

# Jika stok susu sedikit, amalkan 'power pumping' setiap hari. Ia sangat berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu. Caranya anda perlu mengepam 10minit - rehat 10minit - pam 10 minit - rehat 10minit dan pam 10minit dalam tempoh masa sejam.

# Air adalah komponen utama susu ibu. Jadi anda perlu minum air minimum tiga hingga empat liter sehari. Sebaik-baiknya air kosong.

# Amalkan zikir Ya Matin, 70 kali setiap hari untuk memperbanyakkan susu ibu. Waktu yang paling bagus ialah pada waktu malam dan Subuh. Boleh juga bacakan zikir itu dan hembus ke dalam segelas air sebelum diminum.

# Sebelum tamat tempoh cuti bersalin, anda perlu mengakar bayi menyusu ibu menggunakan kaedah alternatif selepas usianya 50hari. Anda tidak boleh menyusukan dia sendiri tetapi meminta bantuan orang lain seperti ayah atau nenek kepada bayi untuk melakukannya.

Dapatkan tips penuh 100 PERKARA WAJIB TAHU BILA BERGELAR IBU BAPA daripada Majalah Pa&Ma keluaran Jun 2013.
Continue Reading

Testimonial - GLA Betulkan Haid Yang Tidak Teratur

Dua minggu lepas, Put terima satu mesej dari pelanggan Put. Beliau baru je mengamalkan Shaklee GLA Complex. Belum habis satu botol lagi..

Salam put..
lps akak ambik produk shaklee dari Put aritu..alhamdulillah period akak dah keluar ni..lepas habis 1 botol ni nanti, akak ingat nak ambik lagi..nak regulatekan dulu period, pastu baru nak proceed ngan set utk pregnant pulak..
Thanx sbb kenalkan akak ngan produk ni ;)

Sebelum ni haid beliau 'main-main', pernah setahun tidak keluar. Kalau keluar pun 2-3hari dah habis. Beliau juga belum menimang cahaya mata. Jom sahabat, kita doakan beliau cepat dikurniakan cahaya mata.. Amin..

Bagaimana GLA Complex membantu? GLA ni merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin; bahan yang berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

FAQs for Shaklee AJHT


Apakah Shaklee AJHT?
Shaklee AJHT adalah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee AJHT?
Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yang mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga bleh memanfaatkannya.

Apakah ekstrak jagung?
Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glukosamina yang merupakan gul amino dan merupaka blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendondan ligamen. Ekstrak jagungmembantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Apakah Boswellia?
Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) ang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee AJHT istimewa?
Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee AJHT bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkait rapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding daripada AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaan sendi ang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Bolehkah saya mengambil Shaklee AJHT dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedu-dua produk yang menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee AJHT.

Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee AJHT?
Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Mengapa ia bebas daripada kondroitin?
Shaklee AJHT tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik bila diambil secara oral (ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat kondroitin juga boleh menganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan baik jika diambil secara berasingan.

Mengapa produk tersebut mengandungi vitamin C?
Shaklee AJHT menyumbang Nilai Harian 100% vitamin C, kerana ia merupakan nutrien penting yang diperlukan bag sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, tembaga dan mangan?
Shaklee AJHT menyumbang Nilai Harian 10% mineral surih zink, tembaga dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzimyang membina kolagen dan glikosamioglikan.

Adakah Shaklee AJHT berasaskan sayur-sayuran?
Ya.

Sumber: Shaklee AJHT Brochure
Continue Reading

Advanced Joint Health Tablet (AJHT)

Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendisendi.

Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.
Continue Reading

Suplemen Untuk Keguguran Rambut

"Dealing with Hair Loss"

Pagi tadi sambil pakaikan baju anak, secara tak sengaja Put tonton Breakfast Show di NTV7. Salah satu slot bertajuk "Dealing with Hair Loss". Beberapa intipati yang sempat Put dengar:

1. Keguguran rambut berpunca daripada gaya hidup kita hari ini yang sibuk bekerja, gaya pemakananyang tidak sihat, serta tubuh badan yang stres.

2. Masalah keguguran rambut adalah normal selepas bersalin kerana perubahan hormon secara drastik.

3. Pengambilan nutrisi yang betul dapat mengurangkan masalah keguguran rambut. Pakar Nutrisi yang dijemput juga mencadangkan pengambilan multivitamin, protein dan juga zink.

Memang pening melihat rambut berguguran di lantai. Lagi satu dalam bilik air, rasa takut bila tengok rambut di mana2. Berdasarkan saranan pakar nutrisi tersebut, Put cadangkan kepada sesiapa yan mengalami masalah keguguran rambut, boleh amalkan Shaklee Vita-Lea, ESP dan Zinc Complex. Vita-Lea mampu membantu melengkapkan kekurangan nutrisi harian, manakala ESP akan membantu penyerapan vitamin2 di samping ESP sangat bagus dalam membina sel2 baru dalam badan. Zinc Complex pula berperanan menguatkan syaf rambut. InsyaAllah, atas doa dan usaha, keguguran rambut akan berkurangan.


Untuk Info & Tempahan,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

Kerap Hamil Jejas Tulang??

Tulang dan wanita bukan lagi satu topik baru. Tulang sering dikaitkan dengan wanita, terlalu rapat dengan isu kalsium dan juga osteoporisis. Put perasan Mak di kampung dah pakai gigi palsu, gigi Mak mula rosak di usia 30an. Apakah puncanya? Kerana Mak menyusukan anak, dan Mak Put bukanlah seorang yang gemar minum susu. Jadi kekurangan kalsium berlaku, sebab tu gigi kurang berkualiti ;)

Hari ini Put nak kongsikan bersama sahabat-sahabat semua. sebuah artikel yang dipetik daripada Kosmo Online.

Kerap Hamil Jejas Tulang

MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.
Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.
Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.
Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.
“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.
Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.
Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.
“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa.
Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula.
Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.
Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.

Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.
Berpantang
“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang.

“Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.
Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan.
Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd. Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan.
Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjang tempoh mengandung sehingga melepasi waktu bersalin.
“Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal.
“Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran,” katanya.
Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya.

Baca Artikel Penuh di SINI 

--

Kekurangan kalsium? Alah dengan susu? Boleh cuba suplemen Shaklee OsteMatrix. Bukan sekadar kalsium, kerana OsteMatrix mempunyai formula khas di mana terdapatnya kalsium, vitamin D, magnesium dan lain-lain lagi yang membantu penyerapan optimum kalsium.

Kaplet yang lebih kecil berbanding pil kalsium di pasaran, memudahkan sahabat untuk menelannya. Mudah bukan?


Untuk Tempahan & Info,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

Pentingnya Protein dalam Proses Menurunkan Berat Badan

Credit photo: realrawhealth.com
Pemakanan seimbang adalah perkara yang amat penting bagi mereka yang berhasrat untuk mengurangkan berat badan. Teknik ini termasuklah dengan pengambilan vitamin, karbohidrat, dan zat-zat besi . Namun begitu, teknik pemakanan seimbang tidak akan lengkap tanpa pengambilan protein yang secukupnya. Mengapa protein?

Protein merupakan salah satu ejen yang membentuk sel-sel di dalam badan. Ia juga mempunyai manfaat lain seperti membantu meningkatkan metabolisme dalam proses pembakaran lemak. Hal ini disebut oleh seorang pakar nutrisi yang menambah bahawa protein merupakan satu nutrisi yang lambat dicerna oleh tubuh badan kita. Dengan ini, ia akan memanjangkan tempoh kita berasa kenyang. Secara tidak langsung, kita dapat mengurangkan amaun makanan yang diambil.

Di samping itu, protein turut membantu dalam proses membakar lemak dengan cara membekalkan tenaga kepada otot-otot kita. Ia juga membantu untuk proses penghasilan otot. Dalam sehari, tubuh badan kita memerlukan sebanyak 15-25 peratus kandungan protein untuk membekalkan tenaga kepada tubuh badan kita..

Jumlah protein yang paling ideal untuk diambil dalam sehari adalah sebanyak 120-140 gram. Jumlah itu bersamaan dengan 1 potongan ayam dada yang sederhana tanpa kulit, sepotong daging merah rendah lemak, seekor ikan bersaiz sederhana. Dengan berbekalkan amaun protein yang secukupnya, pemakanan yang seimbang boleh dilaksanakan.

Selain daripada itu, pengamalan pengambilan whey protein juga membantu dalam proses menurunkan berat badan. Whey protein datang daripada susu lembu yang diolah untuk menjadi tepung protein yang berkualiti tinggi. Ia mengandungi asid amino yang amat membantu untuk kesihatan tubuh.

Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi merupakan sebuah diet nutrisi amat penting untuh tubuh badan kita selain daripada vitamin, zat besi dan karbohidrat. Akan tetapi pastikan anda tidak mengambilnya secara berlebihan kerana jika berlebihan, ia juga akan memberikan kesan sampingan yang  tidak elok untuk tubuh badan anda. Pengambilan makanan dan nutrisi yang seimbang dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan.

Kredit to: health.launchpad.com.my

--
Kevin Zahri is a US AFTA certified personal trainer and nutritionist, and the author of several fitness books and ebooks, including the best-selling "How to Lose 5kg in 5 Weeks".
Continue Reading