Dah Turun Berat, Naik Lagi?

Pernah berlaku macam ni tak? Put pun pernah sepanjang mengamalkan suplemen Shaklee untuk turunkan berat badan. Pernah kecewa, tapi terfikir mesti ada sebabnya ia berlaku. Situasi begini dipanggil "Yoyo Diet". Apa itu "Yoyo Diet" dan bagaimana kita boleh mengatasinya? Jom kita baca ulasan daripada Kevin Zahri.

Kredit to: health.launchpad.com.my


Inilah fenomena yang sering berlaku pada sesiapa sahaja yang dalam proses ingin menurunkan berat badan. Setelah bersusah payah mengamalkan diet, senaman, telah menurunkan berat badan, namun apabila leka sekejap sahaja, pasti akan naik Kg balik. Ini sudah tentu mengecewakan bukan? Salah satu sebabnya adalah kerana "Yoyo Diet". Apa itu "Yoyo Diet"? Diet melampau, mengabaikan waktu makan, pemgambilan kalori yang sangat rendah, inilah fenomena yg menyebabkan yoyo diet. Yoyo diet adalah diet untuk menurunkan berat, tetapi sangat mudah berat untuk naik tanpa disedari. Mengapa ini terjadi? Apabila anda skip waktu pemakanan, anda kekurangan nutrisi terutamanya zat protein dalam tubuh badan, hal ini menyebabkan jisim otot semakin berkurangan sepertimana fungsi protein untuk membina isi otot. Sekiranya jisim otot telah semakin berkurangan, maka ia akan berpengaruh kepada kadar metabolisma yang semakin rendah. 

Oleh sebab itu, diet melampau membawa kepada kalori yang sangat rendah. Ia tetap akan membantu menurunkan berat badan namun ketidak seimbangan zat nutrisi telah menyebabkan berat badan anda semakin mudah untuk naik dengan cepat.  Daripada amalkan diet melampau untuk turunkan berat secara pantas, baik amalkan diet jangka panjang dengan cara yang sihat walaupun kurang berat secara perlahan. Untuk mengelakkan berat badan anda daripada naik dan turunkan berat badan secara konsisten: 

1. Corak Pemakanan 
- Elakkan pengambilan kalori yang terlalu banyak dan terlalu sedikit, biarlah sederhana diikuti dengan pemakanan yang seimbang. (jangan rendah dari 1000kcal dalam sehari.) 
- Wajibkan pengambilan sarapan. 
- Perbanyakkan minum air masak. (3 or 4 Litre is more better) 
- Plan corak pemakanan yang seimbang dan sihat 

2. Senaman 
- Senaman (Jogging) waktu 20 minit yang pertama adalah membakar tenaga, BUKAN lemak. Untuk membakar lemak, lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 – 40 minit. 
- Tingkatkan ketahanan senaman untuk mencabar pernafasan dan peningkatan jisim otot, peningkatan jisim otot akan memudahkan pembakaran lemak. 
- Pelbagaikan corak senaman seperti aerobic, berbasikal, skipping, menari, atau naik tangga, agar tidak merasa bosan ketika melakukan senaman. 

3. Anda pengamal Lose Weight Supplement? 
- Amalkan secara konsisten, berdisiplin, dan jaga pemakanan. 
- Walaupun mengambil suplemen tanpa corak pemakanan yang betul, ia tetap kurang membantu.

Dengan beberapa cara ini dapat mampu mengatasi masalah "yoyo diet", bermotivasi dan berdisiplin tinggi mampu membantu untuk terus mencapai berat badan yang ideal. 

Sumber: kevinzahri.com

--
Kevin Zahri is a US AFTA certified personal trainer and nutritionist, and the author of several fitness books and ebooks, including the best-selling "How to Lose 5kg in 5 Weeks".
Continue Reading

Mengapa Pilih OsteMatrix?

Mungkin sahabat-sahabat Put tertanya, apa kelebihan OsteMatrix berbanding suplemen kalsium di pasaran?? Meh Put kupas sedikit untuk kefahaman kita bersama..

Komprehensif, Terbukti  Secara Klinikal
OsteMatrix terbukti secara klinikal dapat menyediakan nutrisi penting serta unik dan melebihi fungsi kalsium dalam membina dan mengekalkan tulang dan gigi yang kuat serta membantu mengurangkan risiko osteoporosis.

Kita perlu lebih daripada kalsium untuk membina tulang yang kuat. Ha..sebab tu OsteMatrix menyediakan satu matriks unik nutrien kritikal termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan banyak lagi untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat. Selain membina tulang dan gigi, OsteMatrik turut dapat;
  • Membantu mengekalkan darah yang normal,
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf,
  • Membantu mengurangkan simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah meradang dan kemurungan.
Mengapa dalam OsteMatrix ada Magnesium dan vitamin D?
Magnesium memainkan peranan untuk menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Manakala vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium.

Superb la OsteMatrik ni...=)
Continue Reading

Produk: OsteMatrix™

Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia.  Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas.  Mengekalkan kesihatan tulang secara optima adalah penting bagi mendapatkan kesihatan optima menyeluruh.

Lebih daripada Sekadar Kalsium
OsteMatrixTM membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.  Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik.  Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit



Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

Promosi Mac 2013: Shaklee OsteMatrix

Lama jugak Put tak update blog ini..anak kecil jeles la Mama dia sibuk dengan bisnes..hehe.. Bulan lepas, kita demam dengan OmegaGuard kan? Ha..bulan ni mari kita berSHAKLEE dengan Shaklee OsteMatrix pulak..

Pastinya promosi Buy 6 Free 1 ni sangat berbaloi-baloi.. Harga adalah seperti tertera dalam poster berikut:


Murah bukan? Meh kita rembat 6 botol terus..percuma 1 botol..semua 7 botol..tahan 7 bulan tu..jangan risau, expired date minimum setahun kedepan... Jangan malu, jangan segan.. boleh hubungi saya untuk tempahan =)



Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading