Kerap Hamil Jejas Tulang??

Tulang dan wanita bukan lagi satu topik baru. Tulang sering dikaitkan dengan wanita, terlalu rapat dengan isu kalsium dan juga osteoporisis. Put perasan Mak di kampung dah pakai gigi palsu, gigi Mak mula rosak di usia 30an. Apakah puncanya? Kerana Mak menyusukan anak, dan Mak Put bukanlah seorang yang gemar minum susu. Jadi kekurangan kalsium berlaku, sebab tu gigi kurang berkualiti ;)

Hari ini Put nak kongsikan bersama sahabat-sahabat semua. sebuah artikel yang dipetik daripada Kosmo Online.

Kerap Hamil Jejas Tulang

MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.
Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.
Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.
Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.
“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.
Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.
Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.
“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa.
Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula.
Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.
Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.

Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.
Berpantang
“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang.

“Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.
Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan.
Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd. Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan.
Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjang tempoh mengandung sehingga melepasi waktu bersalin.
“Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal.
“Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran,” katanya.
Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya.

Baca Artikel Penuh di SINI 

--

Kekurangan kalsium? Alah dengan susu? Boleh cuba suplemen Shaklee OsteMatrix. Bukan sekadar kalsium, kerana OsteMatrix mempunyai formula khas di mana terdapatnya kalsium, vitamin D, magnesium dan lain-lain lagi yang membantu penyerapan optimum kalsium.

Kaplet yang lebih kecil berbanding pil kalsium di pasaran, memudahkan sahabat untuk menelannya. Mudah bukan?


Untuk Tempahan & Info,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

Pentingnya Protein dalam Proses Menurunkan Berat Badan

Credit photo: realrawhealth.com
Pemakanan seimbang adalah perkara yang amat penting bagi mereka yang berhasrat untuk mengurangkan berat badan. Teknik ini termasuklah dengan pengambilan vitamin, karbohidrat, dan zat-zat besi . Namun begitu, teknik pemakanan seimbang tidak akan lengkap tanpa pengambilan protein yang secukupnya. Mengapa protein?

Protein merupakan salah satu ejen yang membentuk sel-sel di dalam badan. Ia juga mempunyai manfaat lain seperti membantu meningkatkan metabolisme dalam proses pembakaran lemak. Hal ini disebut oleh seorang pakar nutrisi yang menambah bahawa protein merupakan satu nutrisi yang lambat dicerna oleh tubuh badan kita. Dengan ini, ia akan memanjangkan tempoh kita berasa kenyang. Secara tidak langsung, kita dapat mengurangkan amaun makanan yang diambil.

Di samping itu, protein turut membantu dalam proses membakar lemak dengan cara membekalkan tenaga kepada otot-otot kita. Ia juga membantu untuk proses penghasilan otot. Dalam sehari, tubuh badan kita memerlukan sebanyak 15-25 peratus kandungan protein untuk membekalkan tenaga kepada tubuh badan kita..

Jumlah protein yang paling ideal untuk diambil dalam sehari adalah sebanyak 120-140 gram. Jumlah itu bersamaan dengan 1 potongan ayam dada yang sederhana tanpa kulit, sepotong daging merah rendah lemak, seekor ikan bersaiz sederhana. Dengan berbekalkan amaun protein yang secukupnya, pemakanan yang seimbang boleh dilaksanakan.

Selain daripada itu, pengamalan pengambilan whey protein juga membantu dalam proses menurunkan berat badan. Whey protein datang daripada susu lembu yang diolah untuk menjadi tepung protein yang berkualiti tinggi. Ia mengandungi asid amino yang amat membantu untuk kesihatan tubuh.

Oleh itu, pengambilan protein yang mencukupi merupakan sebuah diet nutrisi amat penting untuh tubuh badan kita selain daripada vitamin, zat besi dan karbohidrat. Akan tetapi pastikan anda tidak mengambilnya secara berlebihan kerana jika berlebihan, ia juga akan memberikan kesan sampingan yang  tidak elok untuk tubuh badan anda. Pengambilan makanan dan nutrisi yang seimbang dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan.

Kredit to: health.launchpad.com.my

--
Kevin Zahri is a US AFTA certified personal trainer and nutritionist, and the author of several fitness books and ebooks, including the best-selling "How to Lose 5kg in 5 Weeks".
Continue Reading

Testimonial - Shaklee NutriFeron

Sempena bulan promo NutriFeron, Put nak share ngan sahabat-sahabat testimoni atau customer feedback hasil menggunakan Shaklee NutriFeron.

Testimoni 1: Mengurangkan Selesema

Testimoni 2: Mencantikkan Kulit Wajah

Testimoni 3: Ibu Menyusu yang Mengambil NutriFeron

Testimoni 4: Menyembuhkan Demam Panas

Testimoni 5: Mengurangkan Sesak Nafas Ketika Asma

Testimoni 6: Ibu Menyusu yang Mengambil NutriFeron

Testimoni 7: Menyembuhkan Demam

Continue Reading

Pengedar Sah Shaklee Parit Raja / Batu Pahat / Ayer Hitam / Sri Gading

As-Salam buat semua. Mungkin ada di antara pembaca yang tertanya2 di manakah lokasi Put beroperasi. Put adalah pengedar sah Shaklee yang menjalankan bisnes produk Shaklee untuk anda sama ada melalui pos ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak atau penghantaran terus ke rumah khasnya di penghantaran di area Parit Raja, Batu Pahat, atau Ayer Hitam atau Sri Gading atau di mana-mana berdekatan atas persetujuan bersama.

Untuk penghantaran di kawasan Parit Raja, Put akan buat penghantaran selepas waktu bekeja iaitu selepas jam 5.30petang. Manakala penghantaran ke Ayer Hitam, Si Gading dan Batu Pahat, akan dilakukan pada hujung minggu sahaja.

Sahabat-sahabat juga boleh datang ambil sendiri di rumah saya di alamat No. 5, Jalan Teratai Jaya, Taman Teratai Jaya, Parit Raja. Sebolehnya maklumkan terlebih dahulu sama call/SMS/WhatsApp ke 019-326 5417. Kalau tak sempat, boleh online dulu, ushar2 di Kedai Online Put atau di FB Fanpage Klinik Keluarga Sihat.



Salam Sayang buat semua... ;)
Continue Reading

7 Sebab Mengapa Pilih Shaklee NutriFeron

Shaklee NutriFero ni eksklusif bukan? Meh saya nyatakan mengapa perlu kita pilih Shaklee NutriFeron.. 7 sebab mengapa pilih Shaklee NutriFeron;



1. Meningkatkan tahap interferon secara semulajadi – saintis telah mengenalpasti interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada fungsi imun yang sihat. Nutriferon adalah satu-satunya supplemen tambahan di US yang dihasilkan oleh immunologist yang menjumpai interferon yang meningkatkan pengeluaran interferon di dalam badan secara semulajadi. 

2. Dihasilkan oleh individu yang menjumpai Interferon - Dr. Yasuhiko Kojima, imunologi dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954, telah melakukan penyelidikan berdedikasi selama empat puluh tahun untuk mencari sebatian semulajadi yang akan memberi rangsangan kepada pengeluaran interferon. Nutriferon daripada Shaklee adalah satu-satunya supplemen perlindungan di US.

 3. Penyelidikan selama 40 tahun – selepas 40 tahun melakukan ujian yang teliti dan melibatkan percubaan bertan-tan kandungan sebatian semulajadi dan herba, Dr. Kojima membangunkan campuran unik empat elemen berkuasa sayur-sayuran yang meningkatkan pengeluaran semulajadi interferon badan.

 4. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. NutriFeron mempunyai MACH, 1 campuran interferon drpd ekstrak tumbuhan yg telah dipatenkan formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak bunga Japanese Honeysuckl.

5. Disokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia- 4 kajian klinikal yang dikeluarkan mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran ekstrak proprietari yang ditemui di NutriFeron.

6. Formula eksklusif dilindungi oleh tiga paten - Nutriferon disokong oleh tiga paten dan hanya boleh didapati melalui Shakee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula yang unik dan berpaten ini hanya eksklusif di Shaklee.

7. Dibuat menepati piawaian kualiti yang terbaik – supplemen tambahan yang berkesan, NutriFeron telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi, dan prestasinya.








Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-32 5417
Continue Reading

Uniknya Shaklee NutriFeron


Apa itu Shaklee Nutriferon?

NutriFeron terbukti secara klinikal terdiri daripada gabungan ekstrak tumbuhan yang mengukuhkan sistem imun. NutriFeron menstimulasikan setiap sel di dalam badan kita untuk menghasilkan interferon aslinya sendiri. 

Apakah interferon? Interferon ditemui oleh Dr. Yosuhiko Kojima pada tahun 1954, iaitu bahan semulajadi yang dihasilkan oleh setiap sel badan. Ianya diaktifkan setiap kali sel dijangkiti oleh mikrob, virus, sel kanser dan lain-lain.


Siapa yang perlukan Nutriferon?

1. Sesiapa sahaja yang berumur melebihi 12 tahun yang gaya hidupnya amat sibuk, tekanan gaya hidup menyebabkan system imun individu ini seringkali mengalami serangan yang berterusan
2. Individu yang ingin proaktif di dalam mengoptimumkan respons imun mereka terhadap iritasi alam sekitar dan juga pencemaran udara
3. Individu yang ingin mengekalkan prestasi sistem imun mereka di tahap yang maksimum
4. Individu yang berumur, yang sedemikian terdedah kepada kekurangan imuniti
5. Individu yang diet mereka tidak optimum
6. Individu yang sering tertekan/hidup dalam tekanan
7. Individu yang gaya hidupnya tidak/kurang aktif
8. Kanak-kanak: http://www.wahm.com/forum/archive/t-37417.html
9. Kanak-kanak 2 tahun ke atas: http://news.myshaklee.com/us/en/about_flu_prevention.html


Kenapa kita perlukan NutriFeron?

Untuk kegunaan harian, NutriFeron meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi badan iaitu suatu pengaktif kritikal sistem imun.

NutriFeron berfungsi di dalam peringkat selular sel dalam dua cara iaitu;
- Mengaktifkan sistem pertahanan imun dengan aktif/cepat
- Menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan.

Interferon membantu melindungi kita daripada pendedahan harian terhadap beribu penceroboh asing yang boleh membawa kepada penyakit serius dan penyakit.

Oleh itu, amat perlu bagi kita untuk menolong badan kita membantu diri kita sendiri dan itulah tujuan Nutriferon; untuk merangsang setiap sel badan untuk menghasilkan lebih banyak interferon asli untuk menyediakan badan kita perlindungan dengan tahap yang lebih tinggi dalam skop yang luas terhadap serangan selsema, virus dsb.








Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

Promosi April 2013: Shaklee NutriFeron

Wah....lama tak update..dah April rupanya..penat bulan lepas rasanya tak hilang lagi.. Jom kita lihat, promo ape bulan ini...

Taaaaaadaaaaaaaaaaaa.....


Ya.... Shaklee Nutriferon.. Beli 6 Percuma 1.. Harga boleh tengok kat poster di atas... Best ni..kalau beli 6 percuma satu, dah untung RM181.25..pastu boleh tuntut free membership, untung lagi RM65.00.. Jangan lupa..cash reward..untung lagi dalam RM40.00++..

Jom kita kenal dulu Shaklee NutriFeron ni...produk ni dicipta oleh pakar imun, Dr. Yasuhiko Kojima, iaitu satu-satunya suplemen yang dicipta oleh pakar imun.. Eksklusif bukan? Hanya di Shaklee, tiada yang lain di pasaran tau.. ;)

Lebih daripada 40 Tahun Penyelidikan Dr. Kojima berjaya mencipta NutriFeron selepas beberapa kali menjalankan ujikaji dan penilaian terhadap beribu-ribu sebatian dan lebih daripada 200 herba lain. NutriFeron mengandungi satu campuran proprietari ekstrak tumbuhan semulajadi yang berasal daripada biji labu, benih plantago, kuntuman bunga Japanese Honeysuckle dan bunga safflower.








Untuk Tempahan & Info;
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417

Continue Reading