14 Info Penyusuan Susu Ibu Eksklusif


Sabtu lepas, bawak anak2 g main kat pusat permainan indoor..Put seperti biasa mesti cuci mata kat kedai buku. Berdekatan pusat permainan tu ada kedai buku Popular dan juga Perintis. Pusing2, tengok2 buku..sekali tak bawak duit banyak..beli majalah Pa&Ma je, tapi 2 keluaran. Bulan Mei ngan Jun sekali. Best sangat, yang Mei tu ada tips2 bakal ibu bapa.. Di sini Put nak kongsikan serba sedikit yang telah dibaca. Info penyusuan susu ibu secara eksklusif, sahabat perlu tahu bahawa;

# Bayi baru lahir memang kerap menyusu kerana susu ibu mudah hadam. Oleh itu bayi mudah lapar dan kerap ingin menyusu.

# Kuantiti kolostrum memang sedikit tetapi cukup untuk keperluan bayi. Dia hanya memerlukan 5-10ml setiap kali penyusuan pada hari pertama sehingga hari ketiga.

# Semakin kerap payudara dikosongkan, semakin cepat susu dapat dihasilkan. Jadi, kuantiti susu ibu akan bertambah mengikut kekerapan kekosongan payudara.

# Untuk penghasilan susu yang optimum, anda perlu memastikan payudara dikosongkan lapan hingga 12kali dalam tempoh 24jam sama ada dengan menyusukan bayi atau memerah payudara apabila berjauhan dengannya.

# Bayi berupaya untuk hidup, satu hingga dua hari tanpa sebarang bekalan susu kerana kandungan perutnya masih mampu menampung keperluan pemakanannya.

# Anda digalakkan untuk kerap menyusukan anak pada waktu malam kerana tahap prolaktin yang tinggi ketika ini dapat merangsang lebih banyak penghasilan susu.

# Selain daripada hormon prolaktin dan oksitosin, terdapat satu lagi hormon yang juga penting dalam penyusuan iaituFeedback Inhibitor of Lactation (FIL). Apabila payudara makin penuh, kelenjar pituitari akan merembeskan hormon FIL sebagai petunjuk untuk memperlahankan penghasilan susu. Apabila keadaan ini berlarutan, lama-kelamaan penghasilan susu akan terhenti.

# Anda perlu berhati-hati semasa mencuci payudara. Elakkan daripada menyapu sabun pada bahagian aerola dan puting. Pencucian hanya menggunakan air suam adalah lebih baik.

# Ketika mengepam, bayi mahu menyusu. Utamakan dia. Hisapan bayi adalah rangsangan terbaik untuk menghasilkan lebih banyak susu. Biarkan dia menyusu sepuasnya. Selesai menyusukannya, anda boleh kembali mengepam bagi memastikan payudara dapat dikosongkan dengan sebaik-baiknya.

# Jika bayi cuma gemar menyusu di sebelah payudara, pam sebelah lagi payudara. Hal ini bagi memastikan bahagian berkenaan mendapatkan rangsangan yang sama untuk berterusan menghasilkan susu.

# Jika stok susu sedikit, amalkan 'power pumping' setiap hari. Ia sangat berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu. Caranya anda perlu mengepam 10minit - rehat 10minit - pam 10 minit - rehat 10minit dan pam 10minit dalam tempoh masa sejam.

# Air adalah komponen utama susu ibu. Jadi anda perlu minum air minimum tiga hingga empat liter sehari. Sebaik-baiknya air kosong.

# Amalkan zikir Ya Matin, 70 kali setiap hari untuk memperbanyakkan susu ibu. Waktu yang paling bagus ialah pada waktu malam dan Subuh. Boleh juga bacakan zikir itu dan hembus ke dalam segelas air sebelum diminum.

# Sebelum tamat tempoh cuti bersalin, anda perlu mengakar bayi menyusu ibu menggunakan kaedah alternatif selepas usianya 50hari. Anda tidak boleh menyusukan dia sendiri tetapi meminta bantuan orang lain seperti ayah atau nenek kepada bayi untuk melakukannya.

Dapatkan tips penuh 100 PERKARA WAJIB TAHU BILA BERGELAR IBU BAPA daripada Majalah Pa&Ma keluaran Jun 2013.
Continue Reading

Testimonial - GLA Betulkan Haid Yang Tidak Teratur

Dua minggu lepas, Put terima satu mesej dari pelanggan Put. Beliau baru je mengamalkan Shaklee GLA Complex. Belum habis satu botol lagi..

Salam put..
lps akak ambik produk shaklee dari Put aritu..alhamdulillah period akak dah keluar ni..lepas habis 1 botol ni nanti, akak ingat nak ambik lagi..nak regulatekan dulu period, pastu baru nak proceed ngan set utk pregnant pulak..
Thanx sbb kenalkan akak ngan produk ni ;)

Sebelum ni haid beliau 'main-main', pernah setahun tidak keluar. Kalau keluar pun 2-3hari dah habis. Beliau juga belum menimang cahaya mata. Jom sahabat, kita doakan beliau cepat dikurniakan cahaya mata.. Amin..

Bagaimana GLA Complex membantu? GLA ni merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin; bahan yang berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

Untuk Tempahan & Info:
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading

FAQs for Shaklee AJHT


Apakah Shaklee AJHT?
Shaklee AJHT adalah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi-sendi.

Siapakah yang memerlukan khasiat Shaklee AJHT?
Lelaki dan wanita dewasa yang mencari satu produk semulajadi dalam mengekalkan kesihatan sendi mereka. Orang muda yang mempunyai gaya hidup lasak dan aktif juga bleh memanfaatkannya.

Apakah ekstrak jagung?
Ekstrak jagung secara semulajadinya kaya dengan glukosamina yang merupakan gul amino dan merupaka blok binaan utama bagi proteoglikan. Ia digunakan untuk membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sesendi. Glukosamina mengandungi bahan yang juga dijumpai dalam tendondan ligamen. Ekstrak jagungmembantu meningkatkan perlindungan sesendi dan membantu memelihara tulang rawan untuk kesihatan sendi dalam jangka masa panjang.

Apakah Boswellia?
Boswellia merupakan gum resin dari pokok Boswellia Serrata. Bahan aktif utama ekstrak Boswellia serrata ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) ang berfungsi sebagai anti-radang semulajadi.

Apakah yang membuat ekstrak Boswellia dalam Shaklee AJHT istimewa?
Ekstrak Boswellia proprietari yang digunakan di dalam Shaklee AJHT bukan sahaja mengandungi asid Boswelik AKBA yang berkepekatan tinggi bagi menyokong keselesaan sendi tetapi juga mengandungi unsur-unsur semulajadi lain dalam resin Boswellia yang berkait rapat dalam memberikan bioaktiviti yang lebih baik berbanding daripada AKBA sahaja. Tambahan pula, ekstrak Boswellia tertentu ini telah ditunjukkan secara nutrisinya dapat menyokong keselesaan sendi ang lebih baik berbanding satu ekstrak AKBA yang lebih tinggi.

Bolehkah saya mengambil Shaklee AJHT dan OsteMatrix pada masa yang sama?
Boleh. Tiada sebab mengapa anda tidak boleh mendapatkan khasiat kedu-dua produk yang menyokong kesihatan sendi anda. Lebih baik lagi anda gabungkan Shaklee Collagen Powder dan VIVIX bagi mengoptimumkan khasiat Shaklee AJHT.

Bila dan bagaimanakah saya mahu menggunakan Shaklee AJHT?
Untuk hasil yang terbaik, ambillah mengikut yang disarankan iaitu dua tablet sehari bagi setiap hidangan.

Mengapa ia bebas daripada kondroitin?
Shaklee AJHT tidak mengandungi sulfat kondroitin kerana ia tidak akan diserap dengan baik bila diambil secara oral (ditelan). Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan yang sulfat kondroitin juga boleh menganggu penyerapan ekstrak jagung dan glukosamina yang lazimnya diserap dengan baik jika diambil secara berasingan.

Mengapa produk tersebut mengandungi vitamin C?
Shaklee AJHT menyumbang Nilai Harian 100% vitamin C, kerana ia merupakan nutrien penting yang diperlukan bag sintesis kolagen. Kolagen merupakan satu komponen tulang rawan dan juga tisu-tisu penghubung yang lain di dalam tubuh.

Mengapa produk tersebut mengandungi mineral surih zink, tembaga dan mangan?
Shaklee AJHT menyumbang Nilai Harian 10% mineral surih zink, tembaga dan mangan yang merupakan faktor sampingan bagi enzim-enzimyang membina kolagen dan glikosamioglikan.

Adakah Shaklee AJHT berasaskan sayur-sayuran?
Ya.

Sumber: Shaklee AJHT Brochure
Continue Reading

Advanced Joint Health Tablet (AJHT)

Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat menyokong pergerakan, kelenturan sendi dan fungsi sendi yang sihat. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendisendi.

Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.
Continue Reading

Suplemen Untuk Keguguran Rambut

"Dealing with Hair Loss"

Pagi tadi sambil pakaikan baju anak, secara tak sengaja Put tonton Breakfast Show di NTV7. Salah satu slot bertajuk "Dealing with Hair Loss". Beberapa intipati yang sempat Put dengar:

1. Keguguran rambut berpunca daripada gaya hidup kita hari ini yang sibuk bekerja, gaya pemakananyang tidak sihat, serta tubuh badan yang stres.

2. Masalah keguguran rambut adalah normal selepas bersalin kerana perubahan hormon secara drastik.

3. Pengambilan nutrisi yang betul dapat mengurangkan masalah keguguran rambut. Pakar Nutrisi yang dijemput juga mencadangkan pengambilan multivitamin, protein dan juga zink.

Memang pening melihat rambut berguguran di lantai. Lagi satu dalam bilik air, rasa takut bila tengok rambut di mana2. Berdasarkan saranan pakar nutrisi tersebut, Put cadangkan kepada sesiapa yan mengalami masalah keguguran rambut, boleh amalkan Shaklee Vita-Lea, ESP dan Zinc Complex. Vita-Lea mampu membantu melengkapkan kekurangan nutrisi harian, manakala ESP akan membantu penyerapan vitamin2 di samping ESP sangat bagus dalam membina sel2 baru dalam badan. Zinc Complex pula berperanan menguatkan syaf rambut. InsyaAllah, atas doa dan usaha, keguguran rambut akan berkurangan.


Untuk Info & Tempahan,
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
Emel: zmfnurahmad@gmail.com
SMS: 019-326 5417
Continue Reading