Garlic Complex


Membantu Meningkatkan Kesihatan secara Menyeluruh

Bawang putih sering digunakan secara tradisional untuk menjaga kesihatan tubuh secara amnya. Alisin, bahan aktif dalam bawang putih, telah terbukti berkesan untuk menyokong dan memelihara kesihatan tubuh melalui pelbagai tindakan.
  • Membantu mengekalkan tubuh yang sihat
  • Rumusan tersendiri Shaklee
  • Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan rosemary
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencuba kesan terbaik Shaklee?

Saya adalah SID yang tepat!

Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Cara Tukar Domain blogspot.com Kepada .com

Alhamdulillah, mesti masing2 dah siap beli domain baru kan? Kawan2 yang advanced dah siap setting sendiri. Proaktif!

Walaupun murah, tapi hargainya sebagai sebagai salah satu titik peluh kita ye. Kan blog kita tu umpama kedai kita. Domain ni anggaplah seperti signboard atau papan tanda kedai kita yang dah rebranding atau penjenamaan semula. Dulu mungkin tak dapat menarik minta bakal pelanggan, mungkin sekarang lebih lagi. Nampak lebih professional dan lebih berkeyakinan. Sebelum kita tukar blogspot.com, pasti semua dah ada domain nya ya. Boleh rujuk enrty sebelum ni di sini.

Langkah2nya adalah seperti berikut:

1. Login akaun blogger anda, dari Dashboard > Settings > Basic. Klik pada 'Setup a 3rd party URL for your blog'.

2. Masukkkan domain yang anda telah beli. Pastikan domain adalah dalam format www.(domain anda).com, kemudian klik 'Save'.


3. Satu notis akan muncul yang mengatakan anda masalah dengan domain yang anda telah masukkan, notis tu berwarna merah, 'We have not been able to verify your authority to this domain. Error 12'. JANGAN GABRA! Itu adalah normal untuk kali pertama apabila memasukkan domain. Hehe.

Apa yang penting adalah dua (2) maklumat yang telah diberikan seperti di bawah yang saya highlight kan. Simpan data ni sebab kita akan gunakan dalam akaun GoDaddy nanti dalam langkah seterusnya. Jangan paksa untuk klik 'save' sebab memang takkan dapat. Hehe.


OK, kita ketepikan sementara waktu akaun blogger. Sekarang login akaun GoDaddy.

4. Klik My Account > Manage My Domain


5. Klik pada nama domain yang kita daftarkan. Seterusnya akan terpapar menu Setting, DNS Zone File dan Contacts. Klik 'DNS Zone File'. Kemudian klik 'Add Record'.


6. Seterusnya akan terpapar menu Setting, DNS Zone File dan Contacts. Klik 'DNS Zone File'. Kemudian klik 'Add Record'.


7. Selepas klik 'Add Record' akan terpapar pop up seperti berikut, dan pilih 'CNAME (Alias)'.


8. Pada paparan yang muncul, masukkan maklumat yang terdapat seperti di Langkah 3. Terdapat 2 maklumat yang berbeza di langkah 3.
i - www --- ghs.google.com
ii - xxxxxx --- xxxxxxxx

Masukkan 'www' pada 'Host' dan 'ghs.google.com' pada 'Points To'. Dan ulang langkah yang sama untuk maklumat ke-2.


9. Setelah selesai memasukkan kedua2 maklumat tersebut, scroll down halaman dan anda boleh lihat data yang dimasukkan pada column CNAME seperti berikut.


Ok, dah siap untuk proses pertukaran domain. Kemudian, anda perlu tunggu 24jam. Tapi bergantung kepada kecepatan penyedia atau server. Saya letak 24jam supaya tak la ternanti2 kan. Hehe. Boleh je nak check selalu sebab ada je yang siap awal. Boleh cuba langkah seterusnya, kembali ke akuan Blogger.

9. Selepas 24jam, (kiranya keesokan hari), masukkan semula domain ke akaun blogger, seperti Langkah 1, Dashboard > Settings > Basic, kemudian masukkan nama domain anda, iaitu www.(nama-domain-anda).com dan klik 'Save'.

10. Selepas 'Save', paparan seperti ini akan keluar dan ini bermakna anda dah berjaya :). Perlu diingat untuk 'tick' pada 'Redirect'. Klik pada 'Edit' untuk semak.


Pastikan tick pada 'Redirect'
Peringatan: Sebagai langkah berjaga2, tetapan pada 'Auto-Renew' di dalam akaun Godaddy dimatikan seperti langkah berikut. Ini bertujuan berjaga2 supaya duit kita tak kena potong tanpa sedar. Hehe. Mana la tau kan. Lagipun, promo code boleh dapat untuk renew jugak :)

Boleh klik SINI untuk dapatkan renew promo code yang terkini.


Seronok bukan? Apa2 masalah boleh terus WhatsApp saya ye, 019-326 5417. Semoga entry ini memberi manfaat buat semua. Happy Blogging ;)
Continue Reading

Cara Beli Domain Murah dan Jimat

Entry yang dinanti2kan. Hehe. Atas permintaan adik beradik Shaklee saya dalam team IMR (bawah pimpinan Noor Zawani Suhaimin), saya siapkan entry ini. 

Dah lama teringin nak ada domain dan hosting macam orang lain. Tapi saya tak mampu dan tak berani nak beri komitmen untuk melaburkan duit yang banyak. Dijadikan cerita, saya chit chat dengan kawan baik di sekolah dulu, yang juga pengedar Shaklee di Kulim, Kedah. Memang selalu saya kaut ilmu dari dia (dari zaman sekolah sampai la jadi SID, hehe), dan suatu hari saya tanya tentang domain dan hosting ni sebab selalu nampak dia letak link dia, www.syakirahkapli.com. Tanya punya tanya, kesimpulannya beli domain je dulu kalau nak jimat, nak murah siap boleh beli guna 'promo code'. Boleh beli serendah RM3-5 tau! Sape tak nak kan?

Pakai hosting Blogger pun tak pe la kan walaupun murah, janji ada 'nama'. Ok, dah boleh mula ye?

1. Pertama sekali klik di sini untuk ke website rasmi GoDaddy.

2. Kemudian masukkan nama domain yang ingin anda nak beli pada 'FIND YOUR PERFECT DOMAIN NAME', kemudian klik pada 'SEARCH DOMAIN'. Pastikan nama yang dipilih adalah muktamad. Beli ngan duit ni tau!

3. Sekiranya 'AVAILABLE', klik pada 'CONTINUE TO CART'.


4. Pada 'Select Options for 1 Domain' di 'Step 1 | Privacy' dan 'Step 3 | Email' pilih 'NO THANKS', manakala pada 'Step 2 | Options' jangan pilih apa2. Silap langkah, kita kena bayar lebih. Hehe. Kemudian, klik 'CONTINUE TO CART' untuk masuk ke halaman 'shopping cart'.

Step 1: Pilih 'No Thanks'

Step 2: Untick kedua2 pilihan

Step 3: Pilih 'No Thanks'
5. Tukarkan 'TERM' menjadi '1 YEAR', kerana anda akan membeli domain tersebut dalam tempoh 1 tahun sahaja. Nanti boleh 'renew' kemudian.


6. Langkah seterusnya klik link 'HAVE A PROMO CODE?'.


7. Kemudian masukkan nombor kupon GoDaddy ini 'CJCFW99' pada 'ENTER PROMO, SOURCE CODE OR REFERRAL CODE:' dan klik 'APPLY'.


8. Harga domain tersebut akan automatik berubah selepas dimasukkan nombor Promo Code. Klik di sini atau di sini untuk mendapatkan kupon GoDaddy terbaru. Langkah berikutnya, klik 'PROCEED TO CHECKOUT' untuk proses pembayaran.


9. Tetapi sebelum membuat pembayaran, anda diwajibkan untuk log in ke akaun GoDaddy anda. Sekiranya tiada, sila daftar sekarang.


10. Isi maklumat lengkap dan pilih Credit/Debit/Prepaid Card untuk kaedah pembayaran.

Maklumat Bil
Maklumat Akaun GoDaddy
Maklumat Pembayaran
11. Akan terpapar jumlah perlu dibayar dan pengesahan setuju membeli dan jangan lupa 'tick' 'I AGREE TO FOLLOWING:', kemudian klik 'PLACE YOUR ORDER' untuk membuat pembayaran.


12. Akhirnya, anda berjaya membeli domain tersebut. Boleh semak emel untuk pengesahan pembelian dan akan diaktifkan dalam masa 24jam.

Kadang cepat je macam saya hari tu. Jangan lupa untuk verify dan kalau dah 'active' kita akan terima emel jugak. Dan domain sedia untuk digunakan. Sebarang kekeliruan atau masalah sepanjang membeli domain, boleh terus WhatsApp 019-326 5417. Saya akan cuba bantu sebaik mungkin. Next entry kita belajar untuk tukar .blogspot kepada .com pulak ya. Stay tuned!

p/s: Jangan risau kalau blog lama anda dah banyak entry dan link nak diperbetulkan. Sebab kita akan setting 'redirect' nanti masa tukar .blogspot kepada .com.
Continue Reading

Bawang Putih adalah 'Milk Booster' dan 'Flavour'?

Masih ingat kisah cinta saya bersama Garlic Complex? Kisah cinta kami tidak berakhir di situ sahaja. Semasa melahirkan anak ke-4 saya, saya tidak mengalami pre-eklampsia tetapi hanya mempunyai tekanan darah tinggi saat tiba kelahiran. Doktor memberi peluang untuk saya bersalin normal, tetapi bukan rezeki saya apabila tekanan darah saya semakin meningkat sehingga 160/** (bawah saya tak ingat) selepas 2jam berada dalam dewan bersalin. Terus doktor buat keputusan untuk melahirkan secara caesar tambahan pula rekod CTG baby tidak memuaskan.

Selepas kelahiran, tekanan darah saya kembali normal. Macam tak percaya sebab anak yang lepas sehingga 6minggu masih tidak stabil. Alhamdulillah, semua kerja Allah bukan? Berikutan tekanan darah yang dah stabil, saya tidak mengambil Garlic Complex semula. Setelah tamat berpantang, saya kembali mengambil Garlic Complex atas nasihat2 bidan tentang kebaikan bawang putih untuk ibu selepas bersalin.

Majalah rapi Mac 2014
Selepas beberapa hari mengamalkannya, perasan susu macam banyak berbanding biasa (saya turut mengamalkan set penuh menyusu kecuali Alfalfa Complex). Tak pasti berapa banyak bertambah sebab direct feed kan. Cuma rasa cepat dan asyik2 penuh :). Wah, sungguh tak rugi ambik Garlic Complex ni. Dah la harga mampu milik. Manfaat bukan lebih dari satu, malah lebih dari 3!

Teringat satu kenyataan dalam Majalah Rapi, "..pengambilan bawang putih akan membuatkan bayi menyusu lebih lama..". Terfikir sekejap, cane diorang cakap bayi akan menyusu lebih lama? sebab susu banyak ke? atau sebab lain? Apa lagi, saya pun cuba dapatkan jawapan. Tapi bukan dari buku, cuma dari sebuah website About.com, perkongsian ilmu dari golongan bertauliah.

Sedikit petikan dari kenyataan 'Garlic and Breastfeeding'
Ternyata artikel berkenaan membenarkan sangkaan saya bahawa bawang putih dapat membanyakkan pengeluaran susu. Dalam artikel tersebut menyebut:
"Garlic is believed to be a galactogogue. It has been used for many years as an herbal treatment to stimulate breast milk production and increase milk supply".
"The garlic that you eat does travel into your breast milk and it can change the taste and smell of your milk. Some babies like the taste and are not at all bothered by garlic, while others may become fussy and irritated".
Jadi, benarla kenapa kenyataan dalam Majalah Rapi tadi. Bayi menyusu lama sebab susu banyak dan juga punya 'rasa' yang berbeza. Baby saya macam suka je. Hehe. Tapi sayang, perut baby saya tak tahan. Kembung je, so saya berhenti ambik Garlic Complex. Alhamdulillah, lepas berhenti baby dah tak kembung.
"For infants that suffer from colic, garlic is one of the foods you may want to eliminate from your diet. However, if you and your baby tolerate it well, garlic in moderation can be very beneficial to your health and your milk supply".
Kawan saya cadangkan kurangkan dos, cuba ambil 1 biji sahaja. Mana la tau, baby tak kembung kan. Saya tak cuba2 lagi. Hehe. Nak tunggu baby besar sikit 6bulan ke. Sebenarnya tak sabar nak ambik semula Garlic Complex sebab saya dah mula naik jerawat dan rambut gugur. Anak2 sebelum ni perubahan hormon berlaku lepas 4 bulan kelahiran. Kali ni macam awal pulak.

Apa2 pun, sape nak cuba tak salah. Mana tau, anak suka 'perisa' baru ni :)

Tak sabar nak menikmati manfaat Garlic Complex? Meh kita sembang kot WhatsApp 019-326 5417.
Continue Reading

Sungguh, Saya Sudah Jatuh Cinta!

Alhamdulillah, tertaip jugak nak kongsikan kisah ni. Dah lama nak kongsikan, dari mengandung anak ke-4 hari tu lagi, dah bersalin pun tak kongsi2 lagi. Sekarang baby pun dah 3bulan setengah. Melampau tak? Hehe.

Nak ceritakan kisah saya jatuh cinta dengan Shaklee Garlic Complex sebenarnya. Saya mempunyai sejarah pre-eklampsia semasa melahirkan anak ke-3 pada tahun 2012. Kesan daripada tu, tekanan darah saya tidak stabil sehingga 6minggu selepas bersalin. Sepanjang tempoh berpantang, saya kerap ke klinik untuk pemeriksaan tekanan darah dan temujanji doktor. Mujur masa tu baru belajar amalkan Set Berpantang Shaklee. Memang cergas tak seperti orang berpantang. Selepas 6minggu tekanan darah saya kembali normal. Kadang2 tekanan darah saya naik jugak, contoh macam saya tak rehat atau terlalu lama mengadap skrin komputer dan telefon. Tanda pertama selalunya sakit kepala tak hilang2. Masa tu dah belajar ambik Garlic Complex tapi tak konsisten. Masa sakit je ambik (Patutla tak baik2. Hehe). Walaupun tak konsisten, saya perasan kalau ambik Garlic Complex mesti jerawat besar2 tepi dagu tu tak de (salah satu kesan perubahan hormon selepas bersalin kepada saya).

Sehingga lah saya mengandung semula tahun lepas, 2014. Tekanan darah saya normal tetapi agak kurang cantik untuk ditulis. Hehe. Contoh 128/80, 12*/80. Kadang2 kanan normal, kiri tak normal 130/80. JM mintak saya jaga tekanan darah saya supaya tak naik. Pastu saya kembali ambik Garlic Complex secara konsisten, masa tu dah trimester 2. Saya ambik hanya sehari sebiji. Alhamdulillah, 2 bulan berturut2 tekanan darah saya OK sangat, 108/80, dan 110/80. Seronok sangat. Sungguh, saya jatuh cinta. Jerawat pun tak naik macam mengandung sebelum2 ni (Perubahan hormon semasa mengandung pun buat jerawat naik muka saya). Pernah jugak terskip ambik Garlic Complex sebab dah habis baru order. Apa lagi, naik semula jerawat. Padan muka!

Ambik bersama OsteMatrix sebelum tidur
Kisah cinta saya makin menebal apabila saya mengalami keputihan semasa mengandung. Tanya Mak Shaklee saya Zawani Suhaimin, pengalaman dia ambik 2biji sehari. Saya pun follow la ambik 2 biji. Tak sampai sebulan saya ambik Garlic Complex, Alhamdulillah..keputihan berkurang (tak la hilang terus). Apa yang paling buat saya sangat2 mencintai adalah, kulit wajah saya lebih licin berbanding sebelum ni. Wow! Sebelum saya perasan seorang diri, saya biarkan suami yang komen. Masa tu saya PJJ ngan suami, jadi tengok dari gambar. Ternyata benar. Kembang semangkuk, sengih sampai ke telinga. Haha. Nak satu tapi dapat dua manfaat.

Ni la gambar yang suami saya komen. Hehe.
Saya bukanlah seorang yang suka siap2 muka, pakai bedak pun tak pandai. bertampung macam budak sekolah. Jadi, kesan licin di wajah tu sangat terasa la kan, Hehe. Masih ada la parut dan tona tak sekata tu. Cam tak percaya, licin. Tengah bayangkan kalau amik banyak biji, macam orang Korea makan satu labu bawang putih kot.

Bagi ibu2 yang mengalami darah tinggi atau hipertensi sepanjang hamil, boleh cuba Garlic Complex bersama ESP, B-Complex dan OsteMatrix. Saya juga sangat syorkan sesiapa yang mengalami jerawat besar2 yang sakit tu untuk cuba ambik Garlic Complex ni. Antibiotik semulajadi yang sangat berkesan. Kalau pergi farmasi pun diorang bagi antibiotik gak :)

Jangan lengah2, angkat henfon dan terus dail 019-326 5417 untuk konsultasi PERCUMA ini!
Continue Reading

Pengedar Shaklee Meru Raya - #5 Sebab Anda Mahu Pilih Kami Sebagai Konsultan Shaklee Anda


Assalamualaikum semua dan Salam 1 Malaysia :)

Saya Mahfuzah, lebih mesra dengan panggilan Put, Agen/Pengedar Shaklee Meru Raya, Ulu Chepor dan Chemor. Lokasi Taman Meru Perdana berhadapan SK Ulu Chepor.

5 Sebab Anda Mahu Pilih Kami Sebagai Konsultan Shaklee Anda

#1 Servis Penghantaran ke rumah anda!

Jika anda perlukan produk Shaklee, inshaAllah saya boleh hantarkan ke tempat anda di kawasan Meru Raya, Ulu Chepor, Silibin, Klebang dan Chemor umumnya secara PERCUMA! Saya adalah agen Shaklee dan fokus berniaga produk Shaklee. Jadi insyaAllah kami dapat hantarkan pada bila-bila masa (hujung minggu/hari kerja, siang/malam) atas persetujuan bersama :)


#2 Penghantaran Melalui Poslaju / GDex / Citylink ke Seluruh Malaysia!

Kami juga membuat pengeposan ke seluruh Malaysia dengan kos:

Minimum
RM 6.35 (semenanjung)
RM 10.60 (Sabah/Sarawak)

Maksimum
RM 10.60 (semenanjung)
RM 21.20 (Sabah/Sarawak)

FREE postage
Pembelian melebihi RM 800 (semenanjung)
Pembelian melebihi RM 1000 (Sabah/Sarawak)


#3 Produk Shaklee Sedia Ada (Ready-Stock)

Kami sentiasa ada stok (ready-stock) produk Shaklee kerana cawangan Shaklee Ipoh berdekatan dengan tempat kerja suami. Jadi mudah untuk dapatkan stok dengan cepat.


#4 Pengguna Shaklee Sejak 2012

Saya merupakan pengguna Shaklee sejak 2012 hingga kini. Secara jujurnya, saya bermula sebagai pengguna sahaja. Setelah jatuh cinta dan merasai sendiri produk Shaklee, saya terus mendaftarkan diri sebagai pengedar, sejak itu saya tidak cuba produk supplement jenama lain. Dengan ikhtiar ini, Alhamdulillah saya dapat menyusukan 2 anak saya sepenuhnya dengan susu ibu.

Saya percaya supplement sangat penting dalam kehamilan, kelahiran. penyusuan dan penjagaan kanak2, apatah lagi menjalani kehidupan yang sibuk sebagai seorang ibu, isteri, dan peniaga online seperti saya.

Suami saya, anak-anak saya, serta keluarga saya juga pengguna Shaklee hingga kini. Beberapa orang ahli daripada keluarga besar saya turut menggunakan Shaklee.


#5 Konsultansi Cepat dan Mesra

Saya boleh dihubungi melalui Whatsapp di 019-326 5417. Peribadi saya yang bersahaja insyaAllah membuat anda selesa dan tidak berasa segan untuk berurusan bersama saya.
Continue Reading

Alamak, Orang Dewasa Pun Kecacingan!

Alhamdulillah, hajat lama akhirnya kesampaian. Dah lama nak beri anak2 makan ubat cacing yang sepatutnya 6bulan atau setahun sekali diberi. Sampai Mak pun dah banyak kali ingatkan. Ngee. Mak kata Tok Wan saya dulu ikut jadual beri ubat cacing kat anak2 dia. Tok Wan saya memang seorang yang sangat displin. Hujung minggu baru ni, selesai la 3 beradik tu minum ubat cacing. Hehe. Kenapa saya boleh berniat nak beri ubat cacing kat anak2? Sebenarnya dah lama saya perasan beberapa tanda2 ni, macam kecacingan je ni (walaupun tak pasti betul atau tak, saya andaikan saja). Anak saya Syahmi dan Aina ni sihat cuma diorang suka meratah lauk, sorang kurang makan nasi, sorang berat badan tak naik2 walaupun makan. Hehe. Syahmi tu siap perut buncit lagi. Berbeza ngan Amri, terlebih sihat pulak. Walaupun tak pasti punca masalah ni, saya berikan ubat cacing kepada ketiga2 beradik sebagai pencegahan sebab ubat cacing ni tak bahaya dan lebih baik untuk pencegahan.

Jenama yang saya beli, Zentel
Episod beri ubat cacing ni menarik. Hehe. Anak2 jadi takut nak makan sebab ingat ada cacing. Saya beli jenis cecair. Memang episod memujuk tu makan masa sikit. Tak de pulak gambar malam tu. Dah la 3 orang pulak tu. Hehe. Nak buat macamana, terbeli yang cecair. Rupanya ada juga jenis lain macam Champs tu, siap dalam bentul tablet, ada perisa coklat lagi. Jadi kalau anak2 jenis susah nak minum ubat cecair, boleh cuba yang tablet tu.

Nak Percaya atau tidak? Cacing boleh hidup dalam badan? Selalu ada 5-6 cacing yang boleh hidup dalam badan, antara yang glamor macam cacing gelang, cangkuk, kerawit, benang dan pita. Cacing2 ni boleh hidup sebab makan nutrien dan zat2 yang terdapat dalam usus tau, masa proses penghadaman tu. Sebab tu anak yang terkena kecacingan ni mengalami masalah kurang berat badan. Cacing2 tu dah rembat dulu, sebab tu dipanggil parasit dalam badan. Menumpang tinggal dan menumpang makan. Hehe.

Dos dan senarai cacing yang boleh dimusnahkan
Sebenarnya sihat atau tak, kita disarankan untuk memberikan ubat cacing kepada anak2 sebagai pencegahan. Maklum la kanak2 kan, kadang basuh tangan pun nak cepat2. Pastu suka masukkan barang dalam mulut pun boleh jadi. Macam Aina ngan Amri suka sangat gigit getah, ntah ape2. Padahal dah besar, tu yang risau. Walaupun dah jarang makan luar, pun tetap kena hati2. Maklum la kan makanan kat luar kan kurang jamin kebersihannya, tambahan bab2 basuh membasuh ni (telur cacing kat buah dan sayur). Cacing2 ni pun boleh merebak melalui makanan yang kurang masak tau. Satu lagi yang saya risau, tandas di sekolah, saya kurang pasti tahap kebersihannya bagaimana. Jadi kita perlu didik anak2 supaya membasuh terlebih dahulu tempat duduk tandas sebelum tunaikan ‘hajat’ (kalau tandas jenis duduk la). Samada di sekolah ataupun di rumah. (Duk terbayang macamana la Amri urus diri kat tandas sekolah. Hehe.)

Baru perasan orang dewasa pun ada. Hehe.
Perasan tak kat botol ubat cacing tadi ada gambar orang dewasa? Orang dewasa pun boleh kena kecacingan ke? A’a betul! Kat botol ubat cacing tu siap ada dos untuk ‘adult’ lagi. Hehe. Sepatutnya semua ahli keluarga kena minum termasuk ibu bapa (saya je yang perasan kebal, ngee). Kawan saya seorang guru di sekolah menengah, dia siap cadangkan minum ubat cacing kat pelajar beliau yang suka tidur dalam kelas. Hehe. Yela, tak bermaya dan mengantuk tu dah tanda2nya kan. Sebenarnya orang dewasa memang boleh kena jangkitan cacing ni. Terutama kalau ada pelihara binatang dalam rumah macam kucing. Kan kucing tu keluar masuk tak pakai kasut. Hahaha. Tersesat cacing celah kaki kucing, mana la kita tau kan. Hehe. Kucing pun ada ubat cacing tau, boleh semak ngan klinik haiwan jika berminat. Hehe.

Mengikut ahli farmasi tempat saya beli ubat cacing tu, cacing aktif sebelah malam, jadi berikan anak sebelum tidur. Esok paginya tak de pulak laporan dari anak2 yang najis diorang ada ‘sesat’ cacing. Syahmi pun, tak de pulak dalam pampers. Mak kata kalau ada, mesti keluar. Kalau betul tak de, Alhamdulillah, tak de. Mungkin saya perlu semak semula pemakanan harian serta makanan tambahan mereka. Dalam salah satu artikel Dr. Zubaidi ada menyebut, kalau masih ada cacing 3 hari berturut sehingga hari ke 4, perlu jumpa pakar paediatrik untuk pemeriksaan lanjut. Bahaya tau, nanti akan menyebabkan masalah perkembangan fizikal anak2, pembelajaran pun terganggu sebab selalu sakit dan prestasi kehadiran ke sekolah pun merosot. Jadi, kita tidak boleh pandang enteng perkara ni.

Kat bawah ni tersenarai tanda/simpton kecacingan (sumber: DI SINI) untuk panduan semua. Jadi, ibu2 kat luar boleh semak ye. Antaranya;
  • Cacing keluar dari lubang najis atau ada cacing pada najis.
  • Punggung terasa gatal terutama pada waktu malam.
  • Badan menjadi lemah dan hilang selera makan, serta sakit perut atau cirit birit dan kembung.
  • Pucat dan berat badan menjadi kurang walaupun selera makan ada.
  • Batuk-batuk yang berpanjangan.
  • Demam, ruam di badan, alahan, kaki gatal dan bengkak.
  • Mengetap gigi ketika tidur malam.
  • Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata.
  • Hiperaktif.
  • Sakit kepala.
  • Sensitif terhadap cahaya.
  • Gusi dan hidung berdarah.

Semoga bermanfaat untuk semua :)
Continue Reading

Fuh, Mudahnya Buat Homemade Roti John!

Mak sebagai Inspirasi!

Alhamdulillah, sempat siapkan juadah untuk makan tengahari sebelum bekalan air ditutup hari ini untuk kerja2 penyelenggaraan. Kelam kabut tadi sebab saya terlupa. Hehe.

Kisah memasak bukanlah kisah yang hebat dalam hidup saya. Masak tak sedap mana pun, tapi suka makan tu yang lebihnya. Hahaha. Yang paling suka dengar, adik2 saya kata masakan saya persis masakan Mak. Kembang kot. Haha.

Saya percaya, sesiapa pun di dunia ini akan menjadikan ibu mereka sebagai idola, contoh teladan, dan inspirasi dalam kehidupan mereka. Termasuklah saya. Dalam banyak perkara saya jadikan Mak sebagai ikutan termasuklah dalam masak memasak ni.

Perkahwinan di usia muda (zaman sekarang kira muda kalau kawen umur 22tahun, nak2 masih belajar), saya sememangnya tak pandai masak pun termasuklah goreng ayam pun tak masak. Mula2 agak trauma nak masak sebab asyik tak menjadi je. Hahaha. Kisah lama la tu. Sekarang masih trauma kalau buat kuih atau dessert tak menjadi. Kih Kih.

Teringat kisah Mak pernah ceritakan. Mak kata Mak pun tak pandai masak masa Mak kawen dulu. Kali pertama Mak Mertua minta Mak buatkan tepung talam, Mak ngaku je tak pandai masak. Hehe. Kalau sape kenal Mak saya sekarang, pasti ramai tak percaya. Rata2 anak sedara, jiran tetangga dan sahabat handai selalu puji dan rindukan masakan Mak. Anak2 apatah lagi. Jadi, kenapa saya perlu takut?

Mak saya memang hebat! Kami adik beradik pernah makan roti canai dan murtabak air tangan Mak tau! Apa yang Arwah Abah dan anak2 nak makan, semua Mak buatkan. Makanan di restoran pun Mak boleh masakkan. Yang pasti kat rumah terjamin kebersihan dan keberkatan tu!

Saya juga perasan, apa yang Mak suka, mesti Mak belajar buat sampai jadi. Contoh tart nenas gulung dalam gambar tu. Kegemaran sama macam saya. Dulu Mak pun beli macam saya. Tapi lepas tart yang selalu beli tu dah tak de, mula la tak dapat makan. Banyak tahun jugak Mak dah buat tart gulung tu sendiri dan tahun ni saya dapat rasa sedap sangat, sedap berbanding tahun2 yang lepas! Memang betul lah, praktice make perfect!

Tapau tart gulung Mak, hehe
Sekarang saya pun nak jadi macam Mak. Cuba masak apa je yang kita suka. Lama2 jadi la. Dulu setahun berapa kali je dapat makan laksa sebab tunggu balik kampung. Sekarang dah pandai masak, memang tengok ikan dalam sinki pun dah terbayang laksa. Hahaha. Sabar2, pantang setahun orang tua pesan.

Puasa yang lalu, banyak menu jugak yang pertama kali yang saya belajar masak. Paling saya teruja adalah masak roti john. Saya memang suka roti john. Tapi disebabkan makin lama, makn tak sedap bila dibeli. Harga makin naik, kualiti makin turun. Ntah mana datang semangat nak buat roti john pun ntah. Hahaha.

Buat sedikit carian di Google, tengok2 resepi. Tak sangka resepinya mudah dan lebih kurang dengan resepi roti sandwich bakar yang saya selalu buat tu. Kepada sesiapa nak mencuba, boleh cuba resepi ni ya. (Perasan sangat orang nak cua resepi dia, haha)

Bahan2nya:

5 biji roti hotdog
4 biji telur
¾ cawan daging kisar
1 biji tomato – dipotong dadu kecil
1 biji bawang besar – dicincang halus
3 ulas bawang putih – dicincang halus
Sedikit daun sup – dihiris halus
½ sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk kari daging
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam dan perasa
Sedikit majerin untuk sapu pada kuali
Sos dan mayonis untuk hiasan

Cara2nya:

1/ Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik wangi. Masukkan daging kisar bersama serbuk kari daging dan goreng sehingga masak. Tutup api, dan ketepikan.

2/ Pukul telur bersama garam, bahan perasa dan lada sulah. Masukkan tomato, daun sup dan daging kisar yang telah digoreng tadi. Gaul rata.

3/ Belah tengah roti hotdog, pastikan tidak terputus.

4/ Panaskan kuali rata dengan api sederhana, sapukan sedikit majerin dan tuang rata telur. Buka belahan roti tadi dan letakkan di atas telur tengah dimasak. Roti akan melekat pada telur.

5/ Terbalikan roti dan panaskan sebentar supaya roti menjadi lebih lembut. Roti diangkat dan ulang langkah di atas untuk roti seterusnya.

Sedia untuk hiasankan sos dan mayonis
6/ Hiaskan sos dan mayonis di atasnya. Tutup semula belahan roti tadi dan potong untuk sedia dihidang. (boleh jugak tambah sos lada hitam jika berminat)

Meleleh kau!
**Maaf ye, tak de sukatan sebenar sebab saya masak ikut rasa boleh campak. Hehe. Gambar pun tak lengkap.

Popia simpul sebelum digoreng
Kepada semua rakan sejawat saya, jangan la takut atau risau. Cuba dan cuba. Cita2 baru saya nak belajar masakan hari raya, nanti orang tua kita tak de, sape nak masak? Balut ketupat palas tak lulus2 lagi ni. Ketupat nasi dah lulus. Tahun ni nekad buat popia simpul, alhamdulillah. Tak menang tangan walaupun tak menjual lagi. Hehe.

Anak kacau ke ape, jadikan cabaran bukan halangan. Nak buat macamana, kalau tak memang tak berasap la dapur kita. Selamat berasapkan dapur masing2. Selamat mencuba!
Continue Reading

Phytocol-ST


Bertindak Secara Semula Jadi untuk Merendahkan Paras Kolesterol

Phytocol-ST™ ialah rumusan proprietari yang dapat menghalang penyerapan kolesterol oleh tubuh.
  • Mengandungi bahan-bahan yang terbukti secara klinikal, dan disokong oleh lebih 80 kajian, berkesan dalam merendahkan paras kolesterol LDL secara semula jadi
  • Dirumus daripada campuran sterol & stanol
  • Membekalkan 2,000mg sterol & stanol tumbuhan setiap hari, mengikut saranan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH)
Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Ingin mencuba kesan terbaik Shaklee?

Saya adalah SID yang tepat!

Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Saya Tak Kira, Saya Nak Pergi Rumah Terbuka Jugak!


Anda mungkin takut nak dengar kalau saya bagitau 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Pandang rakan2 di sebelah kiri dan kanan anda, sekiranya mereka tidak mempunyai kolesterol yang tinggi, anda KEMUNGKINAN BESAR mempunyai KOLESTEROL YANG TINGGI!

Paras kolesterol yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, iaitu PEMBUNUH No. 1 di Malaysia!

Hari ini sudah pun masuk 17 Syawal. Bayangkan, berapa banyak ang telah masuk ke dalam perut kita? Saya tidak terkecuali!

Saya yakin anda akan setuju kalau saya katakan bahawa hari raya umpama pesta makanan yang tidak mampu kita tolak. Jemputan rumah terbuka membuatkan anda makin tidak dapat menahan keinginan tekak. Lemang, ketupat, rendang, lontong, sate dan sebagainya???? Setahun sekali tu! Mampukah anda menolak semua makanan kegemaran anda? Sedangkan kolesterol dan kalorinya sangat tinggi?

Kini anda tidak perlu lagi! Saya tahu, inilah yang sebenarnya anda cari!

Shaklee Phytocol-ST! Salah satu produk menurunkan kolesterol semulajadi. Mengandungi 2000mg FITOSTEROL tau! Fitosterol merupakan jenis lemak yang berasal dari sumber tumbuhan yang mempunyai struktur dan fungsi yang mirip kolesterol. Ini bermakna, fitosterol menghalang penyerapan kolesterol! Menarik bukan?

Sekarang, mari saya tunjukkan bagaimana produk ini boleh dapat testimoni yang begitu baik. Klik link di bawah untuk tayangan visual bagaimana produk ini boleh menghalang penyerapan kolesterol dalam badan.

http://bit.ly/1dNQ4V3

Terima kasih kerana berjaya membaca sehingga ayat ini. Jadi, hadiah untuk anda yang sanggup meluangkan masa! Hanya perlu PM saya untuk dapatkan harga istimewa.

Lebih lama masa yang anda ambil untuk mendapatkan produk ini, lebih lama lagi anda perlu tunggu. Penyelesaian bagi masalah anda ada di depan mata. Jangan berpaling lagi dan selesaikan ia sebelum terlambat. WhatsApp saya sekarang, 019-326 5417!
Continue Reading