Peneram Paling Sedap Di Ipoh

Ingat tak masa kita kecik2 dulu, kalau pergi kenduri kawen, mesti bawak balik sebungkus kuih (kalau sekarang orang panggil door gift, hehe). Kalau sebelah utara ni, dalam tu mesti ada kuih2 tradisional macam kuih bahulu, kapal terbang (tak tau negeri lain panggil ape), kuih bakar, peniaram dan karas. Banyak2 tu, saya mesti korek amik peniaram, orang Kedah panggil coq peneram. Selalu ada sebiji je, itu pun dah sedap sangat.

6biji RM1

Alhamdulillah..setelah kempunan nak makan coq peneram, akhirnya dapat juga makan baru2 ni. Haha. Bunyi macam lama bebenor tak makan kan? Padahal baru 2 minggu tak merasa. Coq peneram yang saya suka ni memang boleh kemaruk nak makan selalu. Untuk yang memang peminat coq peneram la. Kalau tak minat, tak de la sampai kemaruk. Haha.

Gemuks, sedap!

Sejak pindah Ipoh, mana je tempat orang jual coq peneram, mesti saya akan cuba beli. Nak rasa mana yang paling sedap. Akhirnya, jumpa paling sedap. Sapa tau Pasar Tani Stadium kat Ipoh? Kat situ la. Setiap pagi Sabtu, saya mesti ke sana semata2 nak beli coq peneram tu. Peniaga yang jual coq peneram ni muda lagi, rasanya baya2 saya. Suami isteri meniaga.

Coq peneram atau nama lain peniaram, denderam, atau telinga keling (nama ni dah jarang dengar, mungkin menjaga sensitiviti kaum) ni berasal dari India rupanya. Saya baru tau semalam. Ngee. Kalau yang asal ada sedikit berbeza dari sudut bahan. Nama pun lain, tak salin pulak namanya. Mungkin nenek moyang kita dulu tiruvasi kuih ni.  Tepung beras dan gula merah, akhirnya jadilah kuih tradisional Melayu. Masa kita kecik2 dulu coq peneram ni besar, bentuk 4 bulatan tu. Sekarang selalu jumpa macam mini donut tu je.

Gebu, yummy!

Nak coq peneram yang sedap, mestilah kurang manis, dalamnya gebu dan rasanya lemak2 gitu. Gula merah asli akan menentukan sedap ke tak satu2 coq peneram tu.

Jangan lupe cuba tau, pasti nak lagi. Saya berani cakap sedap sebab saya pernah belikan untuk kawan, dia pun cakap sedap sangat. Tak sempat da nak hidang kat tetamu. Hehe.
Continue Reading

Aeon Mall Ipoh Klebang Dibuka Rabu Ini


Rasa macam baru je dengar dan tengok suami duk bagitau pasal Aeon dan tunjuk lokasi masa mula2 pindah Ipoh April hari tu. Tup tup minggu lepas dapat mesej dah nak buka minggu ni, Grand Opening pada 21 Oktober 2015. Macam pandai je, 22 Oktober kan penjawat awam terima gaji untuk bulan ni. Hehe.

Wah, lepas ni dekat la saya nak ke Aeon Mall. Hehe. Lokasi kat Jalan Kuala Kangsar, 31200 Ipoh. Sebelum ni pergi yang kat Station 18 tu. Jauh jugak. Bawak anak pergi Kidzoona. Tak sempat lagi nak buat entry pergi Kidzoona minggu lepas.


Jom kita tengok Tenants List di bawah:

FOOD & BEVERAGE :
- The Cruises Steak House
- Kenny Rogers
- Starbucks
- Boat Noodle (1st in PERAK)
- Nando's
- Vivo Pizza and Panini
- Purple Cane
- WindMill
- Teh Tarik Place
- Shihlin Taiwanese Snacks
- Black Canyon
- Johnny's Restaurant
- Ice Bucket
- Kopitiam Avenue
- Mexico Bun
- KFC
- Boost Juice
- The Chicken Rice Shop
- Auntie Anne
- Famous Amos
- Sushi King
- Baskin Robbins
- Orchid Bistro

FASHION :
- Fossil
- H&M (1st in PERAK) - 19,000 sq ft
- Guess Jeans
- Esprit
- MNG
- Uniqlo (1st in PERAK)
- G2000
- Valentino Rudy
- Sembonia
- Carlo Rino
- Timberland
- Brands Outlet
- COTTON ON
- Bata
- Giordano
- Polo Haus
- Hush Puppies
- Smart Master
- fyi
- Pierre Cardin
- Hang Ten
- Young Hearts
- TRIO by Jerasia

SPORT :
- Al-Ikhsan
- Adidas
- Royal Sporting House
- Skechers
- Arena
- FILA

WATCHES & JEWELRY :
- Tissot
- Poh Kong
- City Chain
- Watch Engine
- TOMEI

BEAUTY & CARE :
- SEPHORA (1st in PERAK) OPENING SOON
- SASA
- Eu Yan Sang
- Caring Pharmacy
- The Body Shop
- Shins
- Kiehl's
- Always 21

OTHERS :
- DAISO
- Popular Bookstore
- Universal Traveller
- KAISON
- Focus Point
- Soxworld
- Fitness Concept
- My News
- OSIM
- Gintell
- Mr. DIY
- My Home One
- Samsung
- Lenovo
- Akemi

ENTERTAINMENT :
- TGV Cinema

Sumber: pemerintahberani.blogspot.com

Saya tak pandai shopping kat tempat macam ni. Cuci mata pandai la. Hehe. Tempat favorite saya macam Daiso, Mr DIY dan kedai buku Popular. Mungkin My Home One akan jadi tempat favorite saya. Duk kata nak pergi kat Ipoh Parade, tak pergi2 lagi. Masa pergi Kidzoona hari tu tak tau yang My Home One ada situ jugak. Lepas ni dah tak jauh sangat dah ;)


Sesiapa yang lapang Rabu ni, boleh la grab hadiah2 ni. Hanya perlu belanjakan sekurang2nya RM50 :)


p/s: Orang kata kat mana ada Aeon, kat situ la boleh beli aset rumah, buat pelaburan.
Continue Reading

Sebelum Oktober Berakhir


Sebelum Oktober 2015 berakhir, rebutlah peluang emas ini. Hot deal dari Shaklee kali ini. Bukan 1, tapi 3 produk ditawarkan. Apa yang menarik, geng kapsul belaka. Hehe.

1. OmegaGuard

OmegaGuard pula memang tersangatlah luar biasa hebatnya. Dari mula kenal Shaklee, saya dah jatuh cinta dengan OmegaGuard ni. Suami dan anak2 pun ambil. Sangat sesuai bagi anda yang nak kurus? anak mudah jatuh sakit? atau untuk jaga kesihatan jantung & sendi. Menarik tentang OmegaGuard di SINI.

Beli 6 Percuma 1 - Bernilai RM816 (RM116.60/botol)
Beli 2 Diskaun 5% - Bernilai RM258.40 (Jimat RM13.60)
Harga Biasa - RM136/botol

2. Vita-E Complex
Vitamin cantik kegilaan ramai. Kombinasi yang hebat dengan pengambilan Shaklee ESP. Pembelian 2 botol Vita-E Complex melayakkan anda mendapat diskaun 50%. Ini bermakna, umpama beli 1 percuma 1. Ya, memang gila2 punya anda jimat.

Beli 2 Diskaun 50% - Bernilai RM149 (RM74.50/botol)
Harga biasa: RM149/botol

3. GLA Complex - Beli 6 Percuma 1
Vitamin kegemaran wanita. Ingat GLA ingat wanita! Pastinya teman ini mampu membantu masalah jerawat, menstabilkan hormon serta membantu masalah dalaman wanita. Jangan lupa, lelaki diabetes juga perlukannya untuk kawal paras gula dalam darah.

Beli 6 Percuma 1 - Bernilai RM547.50 (RM78.20/botol)
Beli 2 Diskaun 5% - Bernilai RM173.37 (Jimat RM9.13)
Harga Biasa - RM91.25/botol

Menarik bukan? Ingin lebih menarik dan lebih diskaun? Jom daftar ahli dan bersama rangkaian saya, pastinya lebih menguntungkan. Sebotol pun boleh dapat harga promosi :)

Ingin mencuba kesan terbaik Shaklee?

Saya adalah SID yang tepat!

Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading