Landmark Study Shaklee


Alhamdulillah, malam tadi ada kelas online tentang Landmark Study. Masuk kejap je, tapi keluar kelas sebab tengokkan anak2 ulangkaji untuk exam hari ni. Dah siap ulangkaji, baru la amik masa dengar input2 kelas malam tadi.

Lepas dengar semuanya, rasa macam TELUSnya Shaklee. Rasa macam caring nya Shaklee. 😍😍

Ingat lagi tak post saya tentang Kenapa saya pilih bisnes Shaklee? Perasan tak point yang ke 6 menyebut tentang Landmark Study? Apa Landmark Study tu?

Biasa dengar kan pengedar2 Shaklee share yang Shaklee ni berbeza dengan suplemen lain, suplemen Shaklee sentiasa berkesan? Shaklee memberi jamin keberkesanan. Agak2 nak percaya tak? Hehe. Saya percaya! Shaklee berani buktikannya dengan buat Landmark Study ni la, terbukti secara klinikal la maksud nyer tu.

Saya macam orang lain jugak, mesti nak bukti. Nak2 ahli akademik, lagi la. Depa mesti nak bukti saintifik baru percaya kan.

Kajian ni dibuat pada Oktober 2007 terhadap 3 golongan. Sampel kajian melebihi 1000 candidates;

- Pertama, pengguna pelbagai produk Shaklee. Pengguna yang dah amalkan 20tahun. Bukan macam kami2 ni yang baru amalkan 4,5 tahun hehe.
- Kedua, pengamal multivitamin brand lain. Contoh multivitamin brand A.
- Ketiga, bukan pengamal suplemen. Maksudnya tak makan apa2 suplemen la.

Boleh percaya ka kajian ni? Ha..mesti la boleh, sebab Shaklee tak buat kajian ni sendiri2. Tapi dibuat oleh pihak ketiga yang tak de kepentingan dalam Shaklee. Mereka ialah Dr Gladys Block dan team penyelidik dr University of California kat Berkeley. Dia ni tip top epidemiologists kat USA. Apa pun keputusan kajian mesti publish walaupun tidak menyebelahi Shaklee. Kemudian review dan disahkan oleh saintis luar.

Agak2 suspen tak sebelum keputusan tu nak keluar? Mau tak dup dap kan? Nak tau ape hasil kajian tu? Sebenarnya banyak kesimpulan dapat dibuat hasil daripada kajian tu. Tapi saya nak petik 2 point sahaja di sini.

"Kajian menunjukkan mereka yang mengambil Suplemen Shaklee dalam jangkamasa yang lama mempunyai kesihatan yang lebih baik berbanding mereka yang mengambil vitamin jenama lain atau langsung tidak mengambil sebarang vitamin"

Satu lagi agak memeranjatkan! Tahap kesihatan pengguna vitamin lain (brand lain) terbukti secara saintifik lebih rendah berbanding golongan tidak mengamalkan apa2 suplemen dan vitamin. 😱😱Jadi, semak semula vitamin yang kita sedang amalkan ye.

Kalau nak kawan2 nak baca jurnal penuh atau lampiran review jurnal, boleh pm saya. Saya boleh kongsikan ☺️. Saya tidak memaksa anda untuk percaya, hehe. Tapi saya nak kongsikan sahaja mengapa saya percaya dan yakin dengan produk Shaklee 😘

Terima kasih kerana sudi baca perkongsian saya kali ini 😘

#mselegacy
#shakleesolidreputation
Continue Reading

Set Kesihatan Kanak-Kanak Shaklee


Antara produk nutrisi yang dicadangkan untuk kesihatan kanak-kanak adalah Meal Shakes, Vita-Lea for Children, Chewable Vita-C Plus dan OmegaGuard.
Harga Runcit : RM 113.75
1. Meal Shakes - Lazat dan Berkhasiat

- Sarapan segera yang penuh khasiat, hanya tambahkan ke dalam minuman kegemaran anak, dan minum!
- Sajian yang lazat, murah dan cepat. Nyummy!
- Bukan sahaja untuk kanak-kanak, malahan sesuai juga untuk semua.
- Boleh diambil bila-bila masa sahaja, samada sebagai snek atau hidangan sampingan.
- Rendah kolesterol, lemak dan natrium.
- Rasa vanila yang lazat, menambahkan lagi kenikmatan ketika minum.
- Sumber protein yang lengkap dengan penambahan vitamin dan mineral serta membekalkan 9 asid amino.

* 544gram. Untuk kegunaan 1-2 bulan.
Harga Runcit : RM 111
2. Vita-Lea for Children - Kaya dengan Vitamin & Mineral

- Lengkap dengan 19 vitamin dan mineral termasuklah kalsium, magnesium dan banyak lagi yang menyokong kesihatan tulang dan gigi.
- Terdapat sumber kalsium dan vitamin B untuk keperluan harian kanak-kanak.
- Hanya perlu dikunyah, baunya seakan2 anggur.
- Sesuai untuk kanak-kanak berusia 4 tahun hingga 12 tahun.
- Diperlukan oleh anak-anak yang cerewet dan memilih makanan, anak yang aktif dan sesiapa saja orang dewasa yang sukar menelan tablet.

* 60biji. Untuk kegunaan 1 bulan.
Harga Runcit : RM 37.50
3. Chewable Vita-C Plus - Bekalan Vitamin C Semulajadi

- Bekalan vitamin C semulajadi yang baik untuk antioksidan yang kuat serta menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.
- Rasa sitrus yang sedap ini dan dapat menguatkan fungsi imunisasi kanak-kanak.
- Bukan untuk kanak-kanak sahaja, malah sesuai untuk orang dewasa yang sukar menelan tablet.

* 90biji. Untuk kegunaan 3 bulan.
Harga Runcit : RM 136
4. OmegaGuard - Minyak Ikan Terbaik

- Mengandungi asid lemak Omega-3 termasuk DHA dan EPA.
- EPA menyihatkan jatung dan sendi manakala DHA membantu perkembangan dan fungsi-fungsi otak.
- Sesuai untuk anak yang mudah sakit seperti batuk, selesema dan asma.
- Juga bagus untuk memperkuatkan sistem imunisasi.

* 90biji. Untuk penggunaan 3 bulan.

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Kulit Bersih dan Tiada Ruam Lagi

Puan Watie Mohamad berkongsi pengalaman beliau mengamalkan Herbal Blend pada anak saudaranya;


"Ini anak buah saya yang menggunakan produk Shaklee iaitu Herba Blend (MPC) yang sebelum ini ada ruam kulit di raut wajahnya"
 "dan selepas menggunakannya, al-hamdullilah kulit bersih dan tiada ruam lagi...sungguh ajaibkan!!!
"Syukur sangat2 dapat bantu anak buah saya menjaga kesihatan...maklong sayang ADAM Rifqi..."

Apakah yang terkandung di dalam Herbal Blend dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang kelebihan Herbal Blend? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Set Menyusu Shaklee

Perlu diingatkan bahawa produk vitamin Shaklee berfungsi untuk memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat. Secara tidak langsung ibu mampu membekalkan susu ibu kepada bayi anda. Lebih kerap sesi perahan atau bayi menyusu, maka lebih banyak susu ibu akan dihasilkan.

Apa yang terkandung di dalam Set Menyusu Shaklee? Kami menawarkan 3 pilihan:

Set Menyusu Shaklee BASIC
1. Vita-Lea with Iron Formula

Multivitamin yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi (Iron) untuk mengelakkan kepekatan darah yang rendah iaitu HB rendah. Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang kurang pengambilan sayuran dalam diet seharian. Membantu lengkapkan nutrisi penting untuk penyusuan.

*Mengandungi 120 biji. Untuk kegunaan 2 bulan.

2. SR Vita-C Plus

Meningkat imunisasi tubuh ibu menyusu dan akan disalurkan juga kepada bayi. Jika ibu selalu tidak sihat, penghasilan susu ibu akan terganggu. Membantu mencantikkan kulit ibu dan bayi.

*Mengandungi 180 biji. Untuk kegunaan 3-6 bulan.

3. Alfalfa Complex

Terkenal sebagai Raja Tumbuhan kerana kandungannya yang sangat padat dengan nutrisi. Terkenal juga sebagai Galactogue (penggalak susu).

*Mengandungi 330 biji. Untuk kegunaan 1-2 bulan.

4. B-Complex

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan stress. Jika ibu stress, susu sukar dihasilkan. Juga mengandungi Asid Folik yang penting untuk penyusuan.

*Mengandungi 120 biji. Untuk kegunaan 4 bulan.

Set Menyusu Shaklee POPULAR
5. OsteMatrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi. Apabila menyusu, kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi menerusi susu ibu. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pemakanan seharian kerana keperluan kalsium untuk ibu menyusu adalah lebih tinggi berbanding wanita biasa.

Bantu mengelakkan sakit pinggang, sakit badan. Terasa segar bangun pagi walaupun berjaga malam menyusu bayi. mengelakkan berlaku kebas2 akibat ekurangan kalsium.

*Mengandungi 120 biji. Untuk kegunaan 1 bulan.

Set Menyusu Shaklee OPTIMUM
6. ESP

Protein dari soya yang tidak diubah genetiknya (non-GMO). Mengandungi Glisemik Indeks yang rendah (low GI) untuk tenaga segera dan mengekalkan tenaga berpanjangan kepada ibu menyusu.

Susu ibu terdiri dari protein. Begitu juga seluruh badan kita dari hujung rambut ke hujung kaki. Jadi sangat penting untuk pembinaan sel tubuh kita. Bantu mencantikkan kulit ibu dan bayi.

*Berat 850 gram. Untuk kegunaan 1bulan.

** Nota Penting;

Penyusuan bayi dan suplemen ada hubungkait berikut;

1. Jika anda ambil suplemen untuk tujuan penyusuan, perlulah difahami bahawa vitamin bukanlah cara mudah untuk membanyakkan susu ibu. Bukanlah bermakna, hanya makan vitamin dan suplemen susu akan terus menampakkan hasil.

2. Suplemen berfungsi untuk memastikan tubuh ibu sentiasa sihat, bertenaga, ceria dan terus bersemangat. Secara tidak langsung mampu membekalkan susu ibu kepada bayi anda. Kalau tidak sihat, adakah penghasilan susu akan berkualiti? Andai stress, penghasilan juga terganggu!

3. Perlu amalkan konsep "Demand-Supply". Lebih kerap bayi disusukan atau lebih kerap sesi perahan maka lebih banyak susu ibu dihasilkan. Gelas kosong, pastinya kita akan isi air baru bukan? Andai penuh, tentunya tidak!

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Posisi Laid-Back, Posisi Kasih Sayang


"Penyusuan susu ibu adalah lebih daripada sekadar suatu kaedah pemakanan bayi. Susu ibu adalah satu pilihan gaya hidup" - Dr. William Sears
Yang manakah posisi pilihan ibu2 semasa penyusuan? Adakah posisi cradle hold, cross cradle, football hold, mengiring? Posisi yang selesa akan mempengaruhi penyusuan bayi pada peringkat awal terutama semasa ibu dalam pantang.

http://doulasnorthwest.com/

Posisi menyusu ni sebenarnya bukanlah terhad pada posisi2 ini sahaja. Ibu2 jangan takut dan boleh mencuba posisi2 lain sekiranya keadaan memerlukan. Pilihlah yang mana serasi asalkan,

1. Ibu dan bayi selesa semasa penyusuan. Kalau ibu je yang selesa, tapi bayi tak selesa, tak menjadi jugak kan. Apabila tidak selesa, bayi akan meragam dan tidak mahu menyusu.

2. Posisi yang dipilih mestilah tidak membongkok, bahagian belakang mestilah tegak. Posisi membongkok ini akan memberi kesan sakit pinggang, mudah penat, sakit belakang dan sebagainya. Sedikit sebanyak menganggu pengeluaran susu secara tidak langsung.

3. Kedudukan bayi mestilah stabil. Muka bayi perlulah menghadap payudara ibu serta badanya rapat ke badan ibu dan badan bayi disokong penuh oleh ibu atau bantal. Kedudukan kepala, badan dan punggung bayi mestilah selari dan lurus.

Rujukan: Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu, m/s 33

Pengalaman Sendiri, Laid-Back Position

Sebenarnya saya tak pernah tau posisi yang saya amalkan untuk anak saya yang ke 3 dan ke 4 ni adalah Laid-Back Position. Sehingga lah suatu hari tu baca perkongsian seorang adik beradik Shaklee yang hadir ke Bengkel Penyusuan. Rupanya kaedah saya pilih ni tak la pelik sangat. Hehe. Nama lain diberi Biological Nurturing, patut la anak melekat cara yang sama sampai ke besar. Hehe.

Dulu tak sengaja pun cuba posisi ni. Masa baru lepas bersalin anak no 3. Alkisahnya baby tak nak diletak. Letak je nangis, letak je nangis. Masa tu masih kat wad, belum discharge. Akhirnya saya letak bayi atas perut saya, tertidur sepanjang malam. Sekali ngan saya tertidur. Akhirnya, sampai besar dia suka menyusu dan tidur atas saya. Macam Kangaroo gitu. Hehe.

Sama jugak lah masa lahirkan anak no 4. Saya bersalin secara Caesarean. Memang agak penat la jugak. Selain posisi duduk, saya cuba posisi ini. Alhamdulillah, baby menyusu lebih lama berbanding posisi lain. Sampai sekarang dah umur setahun 5 bulan masih menyusu cara tu. Hehe. Segan betul kalau pergi rumah orang sebab nak kena mintak tumpang bilik tidur. Hehe.

Bagi saya, posisi laid-back ni sangat sesuai untuk ibu yang bersalin Caesarean atau pembedahan. Ibu yang bersalin Caesarean sahaja tahu bagaimana rasa sakit dan sukar untuk kita sentiasa bergerak mengubah kedudukan badan. Nak2 lagi di awal proses penyembuhan. Peringkat awal, ibu tak dapat mengiring, jadi terpaksalah duduk semasa menyusukan anak.

1. Untuk kedudukan laid-back ini, ibu perlulah menyandar dalam 30 darjah. Bermaksud separa berbaring. Boleh letakkan bantal2 dibelakang atau lengan, ikut keselesaan masing2.

2. Bayi diletakkan di atas ibu (tummy on mommy) dan secara mengiring. Boleh jugak diletakkan menegak atau berbaring. Posisi Laid-Back pun boleh pelbagai posisi bayi, boleh rujuk dalam gambar di bawah. Saya biasa amalkan yang "below your breasts" dan "across your breast" tu.

http://www.bebomia.com/
3. Bayi akan menyentuh paha ibu atau apa2 kain sekitarnya. Kajian mendapati bayi akan terus serasi berada si posisi itu bagi memulakan penyusuan. 

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Laid-Back position ini? Boleh kunjungi laman web http://biologicalnurturing.com. Insyaallah ada butiran2nya.

Rujukan: Membesarkan Anak Hebat dengan Susu Ibu, m/s 38
Tahukah Kita?
"Posisi ini diperkenalkan oleh Dr. Suzanne Colson dari England semenjak tahun 2007, hasil daripada kajian PhD beliau dan pengalamannya sebagai jururawat".
Antara kelebihan menyusukan anak kaedah laid-back ini adalah;

1. Mudah untuk diamalkan macam saya dah kongsikan di atas. Hanya 3 langkah mudah, adjust kedudukan ibu, adjust kedudukan bayi dan adjust la payudara anda. Senang kan?

2. Hisapan yang mudah bagi bayi, susu pun transfer dengan baik.

3. Naluri semulajadi, bayi rasa dekat dengan ibunya macam dalam kandungan sebelum ni. Bayi rasa selamat dengan ibu kan?

Pengalaman Kawan-Kawan

Saya kongsikan beberapa orang kawan saya yang berkongsi tentang penyusuan kaedah laid-back posisi ni. Boleh baca perkongsian mereka di bawah.

Pengalaman Puan Haslinda

Pengalaman Puan Syahida dan Puan Rubiah
Kawan2 pun ada tips dan petua2 lain untuk posisi menyusu? Boleh share sama2 kat sini ye ;)

Mothers helping Mothers!
Continue Reading

15 Fakta Mandi Lepas Bersalin Yang Ibu Mesti Amal. Confirm Berseri!


Lepas bersalin, badan rasa tak selesa sangat. Kenapa ya? Letih, lesu, tak bermaya, semua buat ibu rasa tak selesa. Kadang rasa macam diri sendiri ni busuk sangat. Asyik nak tukar pakaian sebab tak yakin. Kalau kawan2 datang melawat, alahai..segan benor.

Bukannya tak mandi masa berpantang tapi badan tetap rasa tak segar, betul tak? Sebenarnya semasa berpantang, ibu tetap kena mandi. Jangan tak mandi ya ibu! Mandi dapat memberikan kesegaran, mencantikkan kulit dan memberikan semangat.

Tapi mandi bukan sebarang mandi. Mandi ibu berpantang sangat istimewa. Selain mandi biasa menggunakan air suam, ibu digalakkan mandi rempah, mandi lulur atau mandi bunga. Kenapa ya?

Baca sampai habis kerana ia penting untuk memastikan ibu kembali segar, menarik, berkeyakinan dan bersemangat. Yang pasti Encik suami pun tentu seronok tengok isteri yang makin berseri!

Ini faktanya!

1. Mandi air rebusan daun elok untuk mencuci bahagian sulit wanita supaya luka cepat sembuh.

2. Penggunaan serai wangi, daun pandan dan halia dalam air mandian rempah bertujuan untuk membuang angin serta mewangikan badan.

3. Mandian ini juga baik untuk membersihkan tubuh terutama selepas berpeluh ketika bertarung nyawa melahirkan anak dalam bilik bersalin.

4. Rebusan daun dan rempah juga membantu membersihkan darah nifas serta kuman yang melekat selepas bersalin.

5. Campuran halia dalam air rempah juga membantu mengeluarkan angin serta membuang toksin dalam badan.

6. Mandi lulur yang menggunakan tepung beras boleh mengeluarkan toksin dan dapat mengeluarkan daki dan sel-sel kulit mati pada badan.

7. Melulur juga membantu memecahkan lemak di badan, mengental dan menegangkan kulit yang kendur terutama bahagian perut.

8. Melembutkan dan menyegarkan kulit. Kesannya kulit jadi halus, lembut dan cerah.

9. Mandi lulur juga boleh menghindarkan angin sejuk masuk ke dalam badan ibu berpantang.

10.Penggunaan bahan lulur seperti breas, halba, kunyit, cekur, halia dan lain-lain lagi membantu menghilangkan bau badan.

11. Mandi bunga biasanya dilakukan selepas ibu selesai menamatkan tempoh berpantang 40 hari. Ia membantu menguatkan semangat dan keyakinan ibu.

12. Penggunaan bunga-bungaan dapat melembutkan dan mewangikan badan.

13. Membantu menaikkan seri wajah kerana ibu menjadi lebih segar, ceria dan berseri.

14. Membuang kotoran badan dan membuka pori-pori badan.

15. Menyegarkan badan serta merangsang minda ibu untuk lebih positif kerana aroma daripada bunga-bungaan mempunyai aura tersendiri.

Rujukan asal: Website Majalah Pa&Ma


Pengalaman Sendiri, Mandi Air Serai Wangi

Bersalin dah 4 kali, rasanya hanya pernah mandi daun sahaja. Tak pernah letak rempah, mandi lulur pun tak pernah, apatah lagi mandi bunga. Hehe. Saya berpantang dengan orang tua tapi tak lah 'ketat' macam sesetengah masyarakat Melayu kita. Tapi kalau bab bertungku, ini wajib!

Mandian daun ni saya suka sangat. Dalam pantang badan kita ni bau busuk sikit, terperap ja kat tempat yang sama. Kalau musim panas lagi la, berpeluh bagai. Tak yah bersauna dah. Hehe. Bangun pagi bila dapat mandi air rebusan daun2 tu, pergh..rasa segar sangat2. 

Cara Penyediaan Air Mandian

Banyak2 dedaun, saya paling suka daun serai wangi dan daun limau purut. 2 jenis daun ni aromanya tu buat kita tenang je, segar gitu. Rasa ringan kepala. Masa mengandung tu saya dah tanya2 rumah sape ada tanam serai wangi. Hehe.

Mudah je buat air rebusan ni, janji ada dedaun la. Saya biasanya Mak kutip2 kat tepi rumah. Macam2 Mak dan arwah Abah tanam dulu. InsyaAllah kalau nak datang mintak sikit pun boleh ;)

1. Masukkan air bersama beberapa dedaun pilihan seperti serai wangi, daun pandan, daun inai, daun lengkuas, daun limau purut, pucuk jambu batu, daun mengkudu, daun sirih dan daun kunyit.

2. Apabila air sudah mendidih dan bertukar warna, masukkan air herba tadi ke dalam baldi dan campurkan dengan air biasa. Pastikan air dalam keadaan suam-suam kuku semasa digunakan untuk mandi.

Perlu diingatkan masa mandi sebaiknya jangan berdiri, nak kurangkan penggunaan tenaga, lagipun awal2 takut kita pening kalau berdiri lama2. Baiknya duduk atas kerusi. Satu lagi jangan angkat air dalam baldi ye, tak baik untuk rahim yang masih lemah.

Kalau kawan2 ada pengalaman best dan petua2 best, boleh la share sini ye ;)
Continue Reading

Berat Turun Dalam Pantang!

Puan Iza berkongsi pengalaman beliau mengamalkan Set Bersalin Shaklee:
"Saya mula amalkan ESP selepas bersalin anak kedua. Saya amalkan Set Bersalin Shaklee Optimum."
"Memang bertenaga masa dalam pantang berbanding anak pertama. Yang paling best, berat badan pun turun dengan gembira. Masa pregnant punya lah berat sampai 97 KG, lepas habis pantang turun jadi 65 KG sahaja. Best sgt rasanya."

Testimoni Set Bersalin Shaklee oleh Puan Iza

Apakah yang terkandung di dalam Set Bersalin Shaklee dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang Set Bersalin Shaklee? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!

Continue Reading

Set Bersalin Shaklee

Amalan berpantang adalah bertujuan untuk memulihkan kesihatan dalaman dan juga luaran wanita selepas hamil dan melahirkan anak. Proses berpantang yang agak lama memerlukan tenaga tambahan untuk sentiasa sihat dan cergas kerana semasa berpantang ibu tidak cukup tidur dan rehat, makan juga tidak lengkap diet seimbang.

Dengan menggunakan produk Shaklee, proses berpantang akan membantu anda menjadi lebih cepat sihat dan bertenaga.

Anda boleh memilih salah satu antara 2 set berikut;

Set Bersalin Shaklee BASIC
Harga Runcit : RM 386. Klik di sini untuk dapatkan harga ahli (JIMAT 15%) 

1. Vita-Lea with Iron Formula

Multivitamin dan multimineral yang mengandungi nutrisi bersamaan 40 jenis lauk pauk. Mampu menampung nutrisi yang tidak cukup sepanjang berpantang. Ketika bersalin, ibu kehilangan darah. Mengandungi Zat Besi untuk membentuk semula sel darah merah.

*120 biji. Untuk kegunaan 2 bulan.

2. B-Complex with Folic Acid

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, mengelakkan meroyan ketika di dalam tempoh berpantang (bantu melawan tekanan perasaan atau stress), turut membantu penghasilan susu ibu.

*120 biji. Untuk kegunaan 4 bulan.

3. SR Vita-C Plus

Bekalan vitamin yang berterusan merangsang penyerapan zat besi dan asid folik. Meningkat imunisasi tubuh ibu serta membantu pemulihan semula luka dalaman dan luaran tubuh ibu sama ada luka bersalin normal atau Caesarian.

*180 biji. Untuk kegunaan 3-6 bulan.

4. ESP - Soy Isolated Protein Powder

Protein soya dari sumber Non-GMO (tidak diubah genetiknya, sangat selamat untuk tubuh kita). Tugas protein ini ialah untuk memperbaharui dan membaiki sel-sel tubuh. Badan akan cepat sembuh. Memberi tenaga berpanjangan kepada ibu, dan juga sebagai milk-booster. Juga baik untuk penyembuhan luka dalaman.

*850 gram. Untuk kegunaan 1-2 bulan.


Set Bersalin Shaklee OPTIMUM
Harga Runcit : RM 501. Klik di sini untuk dapatkan harga ahli (JIMAT 15%)
5. OsteMatrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi yang sihat bag anak dan ibunya. Mengelakkan sakit pinggang dan sembelit ketika berpantang. Mengelakkan kelesuan kerana berjaga malam.

*120 biji. Untuk kegunaan 1 bulan.

6. Alfalfa Complex

Membantu mempercepatkan pemulihan rahim serta mengecutkan peranakan seperti 'kacip fatimah moden'. Bantu hilangkan keputihan, memperbanyakkan susu ibu.

*330 biji (S). Untuk kegunaan 1-2 bulan.

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Pengalaman Saya: Turunkan Demam Kuning Anak


Jaundis atau demam kuning ni macam dah biasa bagi ibu2 yang melahirkan anak. Kalau zaman2 dulu, jarang2 dengar. Sekarang macam ramai yang kena. Ke sebab ramai yang beranak? Hehe. Tak pe ramai pun, meramaikan umat Nabi Muhammad SAW.

Nape panggil demam kuning ye? Sebab mata dan kulit bayi menjadi warna kuning. Perkara ni terjadi sebab pigmen bilirubin yang berlebihan dalam darah.

Pengalaman saya, dari anak sulung hingga anak yang bongsu semuanya jaundis lepas lahir. Cuma tidak tinggi, Alhamdulillah masih boleh monitor di rumah dan tak la sampai kena tahan di wad. Lain anak, lain ragam. Hehe. Saya handle anak pun berbeza kerana berbeza ilmu yang saya ada.

Masa anak sulung, saya tak de ilmu lagi. Maklum la ibu muda, hehe. Masa anak kena kuning tu pun saya tak perasan. Rumah jenis gelap, memang tak nampak. JM datang melawat baru saya tau anak saya demam kuning. Masa tu masih kat rumah sendiri, lepas tu balik rumah Mak. Mak ajar menyusukan cara betul. Alhamdulillah anak dah pandai hisap dengan betul. Kalau tak, pelekapan pun tak betul. Hahaha. Tapi kuning anak saya tak turun. Dulu memang tak pikir panjang, ikut je petua apa yang orang cadangkan. Bagi air buah sengkuang cina. Parut2 dan perah dan tapis untuk ambik airnya, titis2 dalam mulut anak. Alhamdulillah, makbul dengan petua tu.

Orang kata buah sengkuang cina ni sejuk, bagus untuk turunkan demam kuning. Masa tu tak terpikir ape pun, janji anak sembuh je. Lebih baik si ibu amalkan masa mengandung, dan menyusukan dengan kerap. Masa dalam pantang, boleh jugak ibu makan, tapi buah ni sejuk, bimbang nanti demam urat kalau tak serasi.

Lain kisahnya masa anak kedua, saya suapkan anak minum air masak. Ini lagi bahaya. Masa tu saya tak tau. Nasib baik tak de apa2 yang berlaku. Masa tu pikir anak panas dalam, suka suki bagi anak minum air masak. Bahaya tau. Padahal anak saya memang menyusu, tapi itu la kesan2 tak timba ilmu. Anak jadi mangsa. Antara bahaya yang bakal dihadapi, bilirubin akan meningkat, menjejaskan tumbesaran bayi, terencat akal, terdedah kepada kuman dan boleh mengakibatkan sawan tarik. (Buku Manual Kehamilan, m/s 240). Na'uzubillahiminzalik.

Keadaan lebih baik semasa melahirkan anak ketiga. Kuning anak saya naik, turun. Bengong dah nak buat apa. Tapi kali ni saya dah tak berani nak sesuka hati apply petua2 yang berbahaya. Petua2 orang tua yang mandi2 tu saya ikutkan je. Kalau kena masuk mulut tu memang tak la. Haha. Takut! sampai la ke hari ke 13, anak saya masih lagi demam kuning. Sepupu saya bagi ubat homoepati. Yang ni saya berani cuba. Alhamdulillah, esoknya kuning turun mendadak dan tak perlu lagi untuk cucuk tapak kaki tu, huhu.

Alhamdulillah, untuk anak ke 4 saya nekad untuk menyusu sepenuhnya. Anak saya lahir berat kurang 2.5kg dan dilahirkan pada minggu ke 36. Memang berisiko demam kuning. Dah baik dan kembali kuning. Selepas 10hari, kuning anak dah tak naik, turun cuma tak banyak. Risau jugak masa tu. Anak menyusu dengan baik dengan berbekal Set Bersalin Shaklee dan juga pemakanan yang sihat Mak saya sediakan. Alhamdulillah, hari ke-14, kuning anak saya dah turun dan dah tak perlu ulang alik ke klinik lagi. Kalau orang tanya apa rahsianya, saya pun tak tau nak cakap, hehe. Rahsia besar rasanya MENYUSU! Kerap dan ikut jam. Kejut je anak tu, keletek tapak kaki dia. Jentik2 tapak kaki, bukak bedung dia sekejap. InsyaAllah, bangun la nanti tu. Baby kuning kan suka tidur, jangan Mak pun syok tidur sekali. Hahaha.

Nasihat saya, jangan la jadi macam saya ye. Apa2 ilmu yang penting. Kita ni jaga anak, amanah besar yang Allah bagi. Boleh nak apply petua2, faham perasaan ibu. Mesti nak anak sembuh kan. Pesan saya, elakkan la suap apa2 yang tak sepatutnya kepada bayi anda. Kalau nak cuba jugak, bagi Mak tu sendiri yang makan. Macam susu kambing ke, ha..ni Mak yang minum. Jangan bagi anak lak. Adik Ipar saya minum susu kambing, alhamdulillah kuning anak dia turun. Mak Sedara saya lak, minum sepanjang hamil, alhamdulillah susu kambing jadi asbab. Anak dia dah masuk 3 orang tak kena demam kuning. Kalau yang mandi2 tu, boleh la cuba. Tak merbahaya kan walaupun kita tak tau sejauh mana keberkesanannya. Macam Mak saya, mandikan anak dengan daun kucai. Semerbak bau kucai dalam bilik air. Hehe.

Kalau kawan2 ada pengalaman best dan petua2 best, boleh la share sini ye ;)

Continue Reading

Jangan Ambil Mudah Simptom Meroyan


Orang dulu selalu sebut, "Cik Kiah tu gila lepas beranak" atau "Gila meroyan lepas laki dia tinggai". Orang tua kata keturunan, tapi wallahua'alam sahih atau tak. Meroyan, merupakan satu perkataan yang ngeri didengar andai anda faham mana datangnya meroyan dan bagaimana meroyan merbahayakan anda dan bayi. Jangan ambil mudah, sekiranya ada mengalami tekanan atau kecelaruan fikiran selepas bersalin.

Ingat lagi tak beberapa peristiwa ibu lempar anak dari tingkat atas apartment? bunuh anak? Semasa dalam pantang? Ini bukanlah berpunca daripada ibu itu sendiri. Ini berlaku akibat pergolakan emosi yang tidak dikawal dari awal. Rasanya ramai ibu2 yang perasan, seminggu atau 2minggu pertama selepas kita bersalin, kita akan emosi sikit, sensitif, mudah nangis, tetiba menangis tak tentu pasal, rasa penat, rasa macam tak mampu nak jaga anak, rasa macam2 lah. Peringkat awal mungkin ringan sahaja, yang dipanggil "Baby Blues". InsyaAllah, boleh dikawal dan akan kembali stabil.

Berlainan pulak bila ibu melahirkan anaknya meninggal, anak mengalami kecacatan atau apa sahaja yang luar jangkaan ibu. Memungkinkan emosi yang tidak stabil, andai tidak dikawal akan menimbulkan gangguan psikologi kepada ibu. Pergolakan emosi ini juga berlaku disebabkan oleh perubahan hormon ibu selepas bersalin seperti penurunan estrogen, progesteron dan tiroid. Perubahan psikologi yang tidak sihat ini dinamakan meroyan atau "postpartum depression".

Gangguan psikologi ini ada beberapa peringkat, iaitu baby bluespostpartum depression dan postpartum psychosis. 50-85% ibu-mengalaminya pada dua minggu pertama kelahiran dan ini tidak berpanjangan serta tiada kaitan dengan gangguan psikiatri. 13% mengalami meroyan, berlaku lebih 2 minggu hinggan setahun. Boleh berpanjangan jika tidak dirawat. Manakala yang terakhir ini, sedikit membimbangkan, kerana ianya pada tahap yang teruk. Boleh rujuk jadual di bawah.

Klik untuk paparan lebih jelas
Bagaimana Untuk Mengelakkan Meroyan?

Ibu bolehlah membuat urutan untuk melancarkan darah dan ia juga bermanfaat untuk redakan tekanan. Kalau stress sebab susu kurang, boleh dapatkan konsultasi dari kumpulan2 sokongan. Biasanya hospital ada bagi untuk rujukan ibu bersalin. InsyaAllah, mereka boleh bantu. Atau dapatkan pendapat kawan2 yang positif, pilih kawan yang kuat semangat dalam hal2 penyusuan ibu.

Secara teknikal, boleh juga pasangkan aromaterapi. Segar je bau pagi2 kan? Kalau saya suka bau serai wangi. Kalau boleh, sepanjang berpantang nak mandi air rebusan serai wangi. Hehe. Bauan macam ni akan buat kita rasa tenang. Masa mengandung saya dah tanya2, mana nak dapat serai wangi. Hehe.

Sokongan Suami dan Keluarga

Sebenarnya, suami dan ahli keluarga juga perlu memberi sokongan kepada ibu bersalin. Salah satu cara, jangan biarkan mereka keseorangan terperap dalam bilik. sentiasalah berkomunikasi dan berbual dengan mereka. Jika berjaga malam, temanilah mereka. Sedikit sebanyak mereka akan rasa beban yang ditanggun akan berkurangan. Macam2 perasan datang waktu ni, kita tak boleh ramal.

Sebagai muslim, boleh pasangkan ayat2 Al-Quran di kala waktu Maghrib dan Subuh. Contoh ayat2 Rukyah. Moga jadi pendinding supaya tidak diganggu oleh syaitan yang memang suka ganggu orang2 yang tengah lemah. Nak lagi baik, sang suami boleh bacakan sendiri di depan isteri dan bayi.

Pengalaman Saya

Alhamdulillah, saya tidak mengalami masalah meroyan selepas bersalin. Baby blues tu ada jugak la. Hehe. Bila baca kisah meroyan ini terasa sangat bersyukur saya tidak mengalaminya. Pengalaman melahirkan anak ke-4 saya sedikit diuji, saya mengalami pendarahan (akibat pendarahan tidak dapat saya ceritakan di sini) dan ditahan agak lama di hospital sebelum dibenarkan discharge. Saya tak nafikan cabaran menjaga bayi baru lahir sedikit menguji ketika itu. Anak mengalami jaundis, pikir susu tak cukup la (padahal cukup), tidur dan rehat tidak cukup, agak menggangu emosi saya. Dalam 10hari pertama, saya kerap jugak menangis. Badan saya susut, tak selera makan. Tapi..pengalaman ini sangat berharga buat saya sebagai seorang ibu.

Mujur saya ada kawan2 yang sudi dengar kisah saya. Saya punya suami dan Mak yang sangat menyokong saya. Hari2 teman saya dari makan minum, sampai ke tidur Mak dan suami jagakan. Anak2 sekolah, semua Mak dan suami yang tolong. Alhamdulillah. Saya tak boleh bayangkan emosi saya ketika itu andai tiada mereka berdua. Saya berpuashati kerana telah mengambil langkah yang betul dengan berpantang menggunakan Set Bersalin Shaklee. Badan saya kembalih pulih tanpa sedar. Bila ada yang tegur, baru saya perasan :)

Apa Kaitan Omega-3 dan Meroyan?



Saya ingin kongsikan fakta menarik mengenai suplemen yang dapat membantu mengelakkan masalah meroyan ini dan perlu diambil sejak mengandung lagi.
"Kira-kira 80 peratus daripada ibu-ibu baru mengalami beberapa bentuk kemurungan postpartum (PPD). "Baby Blues," dengan gejala seperti menangis tanpa sebab yang jelas, cepat marah, dan kegelisahan, adalah tanda-tanda awal yang kecil kepada PPD, emosi kekecewaan yang dialami selepas pengalaman melahirkan anak. PPD, di sisi lain, adalah lebih teruk dan boleh mengambil masa yang lebih lama."

"Anda boleh mengurangkan risiko kepada kemurungan selepas bersalin dengan secara aktif mengambil suplemen Omega-3 sepanjang kehamilan. Kekurangan Omega-3 bukan sahaja mengurangkan perlindungan neuroprotective, malah stamina emosi yang diperlukan untuk memerangi kemurungan yang diperlukan untuk melalui hari-hari awal selepas bersalin boleh membantutkan perkembangan otak bayi anda juga."
 "Meneruskan konsumi suplemen mungkin lebih perlu selepas melahirkan anak. Walaupun penyusuan membantu mencegah PPD, ia boleh mengurangkan simpanan Omega-3 dan memburukkan lagi kemurungan selepas bersalin."
 - Sumber: Buku Vitamin Bible
Saya cadangkan ibu-ibu hamil boleh mula mengambil suplemen Omega-3 bermula dari kehamilan trimester kedua, boleh lihat sini untuk cadangan Set Hamil Shaklee. Saya syorkan Shaklee OmegaGuard untuk pengambilan minyak ikan terbaik setakat ini. Maklumat lanjut tentang OmegaGuard dan Kehamilan boleh klik SINI.

Sebarang perkongsian kawan2 sangat dialu2kan ;)
Continue Reading

Penjagaan Luka Pembedahan atau Caesarian

Tengok yang lukisan ni pun dah nyilu, hehe
Sape pernah bersalin secara Caesarian? Saya sendiri mengalami 2 kali pembedahan untuk 2 orang anak saya. Yang sulung dan yang bongsu, yang no 4. Masa anak sulung sebab baby melintang dalam perut, anak bongsu sebab fetal distress. 4jam dalam labour room tapi jalan tak bukak dan progress kurang memuaskan walaupun dah kena induce drip.

2kali pengalaman bersalin secara Caesarian, sangattt berbeza bagi saya. Orang kata bersalin kali kedua, sakitnya lebih. Orang yang kata. Hehe. Pengalaman saya agak berbeza sebab yang kali kedua sebab saya amalkan Shaklee dari masa hamil lagi.

Alhamdulillah, badan saya cepat pulih, bertenaga dan ceria selalu. Siap ada yang tegur saya dah boleh bangun2, baring. Hehe.

Mandi, Jangan Tak Mandi!

Penjagaan luka agak rumit kalau kita terlalu takut. Ada yang tak mandi dalam pantang. Aish, busuk la. Ada yang ok sikit, mandi macam biasa tapi tutup tempat luka. hehe. Tak pe, mandi je macam biasa, Boleh basuh macam biasa. Masa kat hospital je, sebelum tape dibuka tu je jangan mandi.

Luka pembedahan ni memang amik masa sikit, tapi insyaAllah 2 minggu kering dan comei dah sikit. Makan pun kena jaga, bimbang akan bernanah. Kalau kita jenis alergik, better makan kena jaga la sikit. Kalau yang jenis tak alergik, ayam ngan telur tu makan je macam biasa. Macam saya memang saya tak makan ayam, sebab pernah cuba masa bersalin normal, luka episiotomi saya gatal merenyam2. Hahaha.

Pakai Pengering Rambut, Moden Sikit ;)

Selepas mandi, keringkan dengan sempurna. Saya dulu semata2 beli kipas sebab nak keringkan luka. Hehe. lepas tu baru saya tau boleh guna pengering rambut. Lagi senang rupanya, tapi guna pada larasan sejuk la. Kalau berpeluh, kena lap dan sentiasa anginkan kawasan luka tu. Kan luka macam tertutup. berpeluh kat situ. Kalau tak jaga boleh jadi jangkitan kuman. Cari seluar dalam yang cotton ya ;)

Makan ikan haruan. erm..ada isu pasal ni. Pasal jadi keloid la, apa lagi satu saya lupa dah. Katanya doktor memang tak galakkan. Boleh kalau nak makan, tapi mungkin tak boleh banyak. Masa anak sulung dulu saya makan, ada la seminggu dua macam tu. alhamdulillah, tak de kesan tak elok. Tapi anak no 4, saya tak makan pun. Harapkan Set Hamil Shaklee je.

Kita memang digalakkan untuk bergerak, tapi jangan bergerak berlebihan pulak, Kadang otot kat tempat luka tu sakit. Yela, kejap merenggang, kejap mengendur lagi pun masa bangun akan buat tekanan lebih kat tempat luka tu. Kalau sakit, boleh tuam dengan benda sejuk macam ketul ais. Tuam kawasan sekitarnya, jangan atas luka lak. Hehe.

Kalau luka masih merah atau ada discharge macam air atau nanah tu, cepat2 pergi jumpa doktor ye. Jangan sapu2 apa2 lak. Nanti kuman lagi mudah lekat. Kalau nak bersihkan, guna kain yang dah dibasuh dengan air biasa je. Sapu sekali lalu, 3 kali pada bucu kain yang berbeza. Jangan calit sana, calit sini.

Ni antara yang saya ingat, kalau ada perkongsian dari kawan2, boleh la komen di sini ya. Semoga bermanfaat untuk semua ;)
Continue Reading

Tiada Lagi Sembelit Dalam Pantang!

Kalau baca kisah ni, macam baca kisah diri sendiri pulak. Hehe. Saya pun jenis mudah sembelit, dari zaman sekolah. Kalau travel lak, memang mudah sangat sembelit, kes tak pandai guna tandas orang. Hahaha.

Masa bersalin anak pertama, tak merasa macam ni sebab bersalin Caesar. Masa bersalin anak no 2, ha..amik kau. Memang teruk la sembelit. Masa tu tak kenal lagi Shaklee. Memang pengalaman 'best'. Hehe.

Jom baca kisah Pelanduk 2 serupa ni ;)

TIADA LAGI SEMBELIT DENGAN OSTEMATRIX!



Saya memang mengalami masalah sembelit dari zaman remaja lagi. Seminggu kadang-kadang sekali je membuang. Kalau kurang makan buah dan minum air, memang azab lah duduk dalam tandas. Lama sangat. Pernah sampai nangis-nangis.
Masalah ni berlarutan sehingga lah saya bersalin anak no 1. Masa berpantang anak no 1, saya alami sembelit paling teruk. 5 hari saya tak membuang sebab takut nak teran. Hari ke 5 tu, saya membuang sampai penuh darah kat mangkuk tandas tu.
Memang seram.
Lepas tu memang kerap sembelit. Boleh dikatakan setiap kali pun sembelit lah. Kesannya, masa saya hamil anak no 2, dalam 6 bulan gitu, saya kena buasir. Rektum terkeluar. Pedihnya tuhan saja yang tahu..nak duduk pun tak boleh. Doktor bagi saya ubat macam bullet untuk masuk dalam dubur. Ok lah dalam 2-3 hari then jadi balik.
Masa dalam pantang anak no.2, saya ambil OsteMatrix. Langsung takde sembelit. Sejak amalkan OsteMatrix, saya dah tak kenal dah apa tu sembelit. Sampai la sekarang..dah 2 tahun 1 bulan dan dah 5 bulan hamil anak ke 3, tak pernah sembelit lagi. Dan saya pun tak miss ambil OsteMatrix.

Apakah yang terkandung di dalam Set Bersalin Shaklee dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang Set Bersalin Shaklee? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!

Continue Reading

Masalah Sembelit Automatik Hilang!

Saya merasa ambil OsteMatrix masa hamil anak No 4. Memang beza sangat, nak2 pasal sembelit dan sakit pinggang, memang jauh beza masa hamil yang sebelum2 ni. Ingatkan saya sorang je macam tu, rupanya ramai lagi yang merasai #ShakleeEffect ni. Mari baca kisah Puan Norlaila ini.

Tiada lagi masalah tersebut
"Hari yang lapang ni, saya ingin share story saat berkenalan dengan shaklee. Sebelum ni selalu je dengar dan tengok produk shaklee melalui EMma El FaRafisya, tapi hati tak tertawan, sehingga saat mengandungkan anak ke 3, saya selalu sakit belakang, cramp kaki , sakit-sakit sendi.
Masa kat sekolah, duk ngadu kat kak Aslila Abu Sari, dan masa tu beliau mencadangkan shaklee. Sebab dah tak tahan sakit dan lenguh-lenguh, saya pun order ostematrik. Selepas 3 hari makan ostematrik, memang dah tak sakit belakang, dah tak lenguh-lenguh dan kaki pun tak cramp dah..syukur alhamdulillah.
Selain dari hilang sakit dan lenguh, masalah sembelit juga automatik hilang..Kini, walaupun anak dah nak, masuk 10 bulan, saya masih tidak meninggalkan ostemetrik..pil kesayangan saya....dan mungkin kesayangan anda juga..."

Apakah yang terkandung di dalam Set Hamil Shaklee dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang Set Hamil Shaklee? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Mabuk Kurang, Perut Pun Tak Lapar!

Puan Syahida dan Puan Intan berkongsi pengalaman bagaimana Peppermint-Ginger Plus dan ESP membantu mereka mengurangkan masalah mabuk atau morning sickness semasa hamil.

"Peppermint n ESP pun boleh kut..
Pengalaman syida masa alahan, pepermint sangat membantu kuarkan angin dan muntah tak jadi sangat compared dengan tak makan peppermint bila rase mual terus muntah..bukan kate makan peppermint terus tak muntah tapi boleh control..contoh syida evening sickness..jadi sebelum balik kerja syida terus telan PGP tu..
Pastu ESP sangat2 membantu perut tak lapar sangat sebab mase alahan jadi takut nak makan semua benda sebab takut keluar balik..jadi ESP sangat2 bantu syida..😊"

Testimoni Shaklee dan Morning Sickess

Apakah yang terkandung di dalam Set Hamil Shaklee dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang Set Hamil Shaklee? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

10 Sebab Kenapa Saya Pilih Bisnes Shaklee


Petang2 yang dingin ni nak tak baca post saya yang panjang lebar ni? Memang panjang post ni, sanpai tertidur masa taip tadi 😂

Dulu2 sebelum kenal Shaklee, macam2 produk saya jual. Bermula dadih, kuih raya, tepung kek segera, tikar evamatik, alat2 permainan, baju2 baby, tudung Akel. Banyak jugak no. Sekarang fokus satu je, Shaklee. Lain2 ada jugak, tapi tu tolong bisnes Mak saya, impian saya dan adik beradik kami untuk besarkan bisnes Mak. Untuk saya pastinya fokus satu sahaja, Shaklee ☝

Mengapa saya pilih Shaklee? Meh baca 10 sebab kenapa saya pilih Shaklee sebagai bisnes.

1. Pendidikan Kesihatan
Saya bukanlah orang yang bagus dalam menjaga kesihatan. Asal sedap, semua nak makan. Adik saya kata, "Apa la yang Kakak tak sedap, semua sedap.."😂😂. Tapi sejak berShaklee, Alhamdulillah ada kesedaran la jugak untuk saya beringat2 tentang kesihatan. Takut nak melebih2 makan tu ada berbanding dulu.

2. Saya la Bos, Saya la Kuli
Hehe. Ini semua jadi impian semua orang. Bebas kekonon kan? Tapi sendiri Bos, sendiri Kuli tak semestinya bebas. Cuma saya ada hak untuk tentukan halatuju saya. Tak de kerja, tetap tak de bonus! Nak bonus, kena la kerja bukan? Bak kata kawan saya, "saya cuti hari2 tapi hari2 saya kerja"

3. Lebih Masa Bersama Keluarga
Ini memang cita2 saya sebelum kahwin. Tapi suami kata nanti boring sebab dia aktif, ke sana ke mari. La ni anak 4, mana sempat nak boring. Tak mau keja lagi ada 😂😂. Buat part time ngan Shaklee la dulu sementara anak2 membesar. Tak sampai hati nak tinggal anak sedang membesar ni. Duk rumah, keje macam biasa. Pandai2 la cilok sana sini bagi sempat 💪💪

4. Syarikat Natural Nutrition No. 1
Shaklee merupakan pengeluar makanan tambahan berasaskan semulajadi No. 1 di US. Sudah bertapak lebih 50 tahun. Stabil dan kukuh. Di Malaysia pulak, telah meningkat sebanyak 1000% sejak 6tahun yang lepas. Seorang Master cakap, "Shaklee tak pernah jatuh, yang jatuh kita (pengedar)". Shaklee antara syarikat yang kukuh dan stabil.

5. Shaklee Difference
Shaklee terdapat perbezaan tersendiri, berpegang kepada 3 perbezaan iaitu Always Safe, Always Work, Always Green. Tanpa ragu lagi untuk mengamalkan Shaklee. Sentiasa selamat, terbukti berkesan dan mementingkan unsur natural/semulajadi.

6. Landmark Study
Ini saya suka. Bukan saja2 tau nak bagitau suplemen ni bagus2. Tapi Shaklee bukan buat kajian sendiri, bukan buktikan sendiri. Tapi dikendalikan oleh pihak ketiga yang tak de kepentingan dalam Shaklee. Dan ujian ini, bukan sekali dua ujian ye. Tapi banyak. Mereka kendalikan ke atas lebih 1000 candidates  yang teridiri daripada yang mengamalkan pelbagai suplemen Shaklee, mengamalkan satu jenis multivitamin (brand lain) dan tidak pernah mengamalkan apa2 suplemen. Yang candidate mengamalkan Shaklee tu dipilih yang dah consume 20 tahun tau, bukan macam saya yang baru 4 tahun ni Hehe. Ujian membuktikan pengamal suplemen Shaklee mempunyai kesihatan yang lebih baik.

7. Kajian Ilmiah
Sebagai seorang yang berpelajaran (macam la saya ni belajar tinggi sangat 😜), saya suka membaca artikel2 kesihatan dan produk Shaklee ni. Setiap fakta disertakan rujukan daripada bahan2 ilmiah seperti journal2 dan kajian. Membuatkan saya rasa lebih yakin untuk terus kongsikan kebaikan produk Shaklee.

8. Family Business
Masa daftar keahlian, sekiranya sudah berkahwin mesti letak nama dan no. kad pengenalan pasangan dengan no keahlian yang sama. Sebab apa, sebab Shaklee adalah bisnes keluarga. Sekiranya kita meninggal, anak2 boleh menyambung legasi masing2. Kalau belum kawin? Boleh ganding dengan adik atau abang/kakak. Naik pentas, dua-dua nama disebut, bangga bukan? Pastinya suami banyak menolong saya, mereka turut dihargai!

9. Bonus Tak Pernah Miss
Sejak Januari 2013, saya secara serius buat bisnes Shakles sampai sekarang. Shaklee belum pernah gagal untuk bayar bonus bulanan saya. Sikit atau banyak, dapat ikut tarikh selewatnya 14hb setiap bulan. Itu saya, master lain? Ada yang lebih 20tahun merasa bonus bulanan Shaklee.

10. Tidak Menjual tapi Berkongsi
Konsep dalam Shaklee bukanlah menjual semata2. Mula mengamalkan Shaklee oleh diri sendiri dan ahli keluarga, kami berkongsi kesan2 positif dan kebaikan yang diperolehi kepada kawan2 yang lain. Berkongsi tentang kesihatan, berkongsi tentang manfaat. Satu lagi, berkongsi juga rasa bahagia kami bersama Shaklee. Nak sertai bersama atau tidak, terpulang 👐

Percayalah! Shaklee bukan hanya sekadar tempat mencari rezeki ;)

#mselegacy
#shakleesolidreputation

--

Ingin jana pendapatan bersama keluarga Shaklee kami?

Yuran Keahlian hanya serendah RM68.90* atau keahlian PERCUMA dengan pembelian UV200 ke atas. Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

*Termasuk GST 6%. Tidak termasuk kos penghantaran.
Continue Reading

Testimoni Vivix dan Systemic Scleroderma


Diagnosed systemic scleroderma dari umur 17 tahun. Sekarang dah 21 tahun. Dah cuba macam2 tapi semua tak membantu. Survey pasal Vivix terus berminat nak cuba.

Lepas 2 minggu bagi feedback positive:
❤️ sebelum ni follow up every month, tapi jumpa doktor hari ni (lepas 2 minggu consume Vivix), doktor kata much improved. Dan lepas 4 bulan baru followup balik
❤️ ada masalah sendi & kulit yg teruk. Buat masa ni, adik ni kata sendi tangan yg dah start rasa macam nak ok

Dapat rasa kegembiraan & bersyukurnya adik ni, dapat cuba Vivix. 😂😂😂

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!

Continue Reading

Ibu Hamil dan Tekanan Darah Tinggi

Tekanan Darah Tinggi Semasa Hamil?

Bila baca artikel ni, teringat masa mengandungkan Syahmi dan Salahuddin. Tekanan darah saya naik dipenghujung kehamilan. Tak tinggi sangat tapi masa Syahmi tu naik ambulan la jugak dari klinik.

Nampak macam remeh, tapi sebenarnya sangat bahaya kalau dibiarkan tanpa pemantauan. Boleh timbul implikasi lain yang lebih bahaya seperti sawan tarik dan strok. Bahaya untuk bayi dan ibu!

Alhamdulillah, lepas bersalin tekanan darah kembali normal. Tapi saya dinasihatkan untuk berjaga2 jugak. Makan kena jaga, tidur dan rehat pun kena cukup. Pernah jumpa doktor, antara intipati yang saya masih ingat;

- tekanan darah naik dipenghujung kehamilan ni mungkin sebab ibu tak cukup tidur dan rehat, banyak fikir itu ini.

- kenapa anak ke 3 dan 4 baru ada, bukan dari anak sulung? Mungkin sebab usia dah meningkat.

- tekanan darah tinggi semasa hamil lebih berisiko untuk kekal selepas bersalin berbanding GDM (diabetes semasa hamil).

Tu serba sedikit pengalaman sendiri, 2 kali hamil dan pengalaman juga berbeza walaupun mengalami tekanan darah tinggi yang sama. Ada lagi ibu2 yg lebih bahaya keadaannya daripada saya. Ada yang mengalaminya dari awal kehamilan.

Apa2 pun kena dengar nasihat doktor. Rehat kena cukup, makan kena jaga. Ubat pun dibekalkan mengikut keadaan ibu hamil. Ada yang dibekalkan ubat khas, ada yang hanya kawal dan pantau sendiri.

Klik untuk view lebih jelas
Ikhtiar lain, boleh ikut cadangan Dr. Mohamed Rafi dalam artikel ni. Antara suplemen yang dicadangkan adalah Omega-3 dan Kalsium & Magnesium. Omega-3 membantu melancarkan perjalanan darah manakala Kalsium & Magnesium bergandingan untuk bantu ringankan stres dan despresi serta membantu tidur yang lena.

p/s: Kalau dalam produk Shaklee, boleh dapatkan OmegaGuard dan OsteMatrix untuk 3 sumber nutrien yang disebut tadi ;)

Fungsi OmegaGuard dan OsteMatrix untuk ibu hamil mengidap tekanan darah tinggi, 👇

Fungsi utama OsteMatrix Shaklee adalah;

- membantu meringankan stress

- mengimbangi tekanan darah

- memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf

- menggalakkan tidur yang lena

- memperbaiki jantung berdebar, depresi, mood swing, sakit kepala

Fungsi utama OmegaGuard Shaklee adalah;

- mencegah penyakit salur darah dan stroke

- DHA dan EPA boleh menentang thrombosis

- menuruankan tekanan darah tinggi

- melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah yang lancar

- membantu mengekalkan tekanan darah yang normal

- mengelak ketegangan leher atau sakit kepala

- merendahkan kolesterol

- menghindar pembekuan darah di dalam badan

- mengawal masalah obesiti

- mengurangkan risiko penyakit jantung


Apakah yang terkandung di dalam Set Hamil Shaklee dan berapakah pelaburan yang diperlukan? Klik sini.

Mahu baca feedback lain tentang Set Hamil Shaklee? Klik sini.

--

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Promo Oktober 2016: Shaklee OmegaGuard


Lama tak tunjuk diri kat sini. Hehe.

Bulan ni promo OmegaGuard tau. Dapatkan diskaun 5% dengan pembelian 2 botol OmegaGuard.

OmegaGuard ni sebenarnya suplemen minyak ikan. Satu sajian OmegaGuard ni membekalkan 1000mg asid lemak Omega-3 termasuklah DHA dan EPA. EPA menyihatkan jantung dan sendiri, manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi2 otak.

Sape yang perlukan OmegaGuard?

1. Ibu Menyusu

Apabila ibu menyusu mengambil OmegaGuard, secara tidak langsung bayi yang menyusu akan dibekalkan DHA. DHA ni sangat baik untuk perkembangan otak bayi. Selain tu, ibu yang menyusu boleh mengurangkan berat badan. Omega-3 kan meningkatkan hormon leptine, jadi ibu2 boleh kawal selera makan. Paling best, Omega-3 pun bantu pembakaran lemak2 tau.

2. Ibu Hamil

Membantu perkembangan otak bayi dari dalam kandungan. Mengawal kenaikan berat badan, mengurangkan risiko darah tinggi dan yang lebih menarik, mengurangkan risiko gila meroyan selepas bersalin.

3. Kanak-kanak

Beberapa kebaikan yang anak2 akan dapat apabila konsisten mengamalkan OmegaGuard, antaranya ialah membantu perkembangan otak dengan lebih baik, mengurangkan masalah batuk, selesema dan asma. Memang tip top untuk perkuatkan sistem imunisasi anak2.

Promosi OmegaGuard ini akan berakhir hujung Oktober ini.

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Sebab Senarai Semak Ni La Saya Buat Detoks!


Sejak melahirkan anak ke-4, saya perasan banyak perubahan pada diri saya. Antaranya;

- Rambut gugur melebihi fasa biasa. Normal kalau rambut gugur selepas 4 bulan bersalin tapi berlarutan sehingga anak dah berumur setahun. Yang pelik, sangat banyak berbanding pengalaman lepas.

- Gatal sana sini pada badan. Dulu jarang sangat nak gatal2 ni. Tapi sekarang gatal dan sensitif. Berbekas sana sini. Cuba macam2 tak menjadi.

- Lemau. Yang ni memang nampak sangat. Mudah sangat terlena, terlajak jam pulak tu. Masa buat keje tak rasa letih. Tapi bila dah rehat, baru tau flat sangat. Bangun pagi tak segar.

- Tak berkesan sangat amik vitamin dan suplemen. Ambik dan tak ambik macam sama je. Orang Kedah kata macam tak lut pun makan vitamin!

- Kulit muka saya makin teruk. Huwa..berminyak, berjerawat, berjeragat bagai. Nak nangis tengok.

- Sistem penghadaman dah ting tong. Perut pun sentiasa berangin. Kadang2 solat 2 kali sebab angin kus2 datang. Hahaha.

Sehingga la diperkenalkan Set Detoks dari Shaklee bulan Jun yang lalu. Bila baca senarai semak ni, saya perasan banyaknya saya punya 'tick'. Terdetik di hati, saya perlu buat sesuatu. Umur pun dah 31tahun.

Dah lama join group support detoks Shaklee, tapi lama untuk saya kumpul kekuatan, hehe. Konon sayang nak tinggal makan sedap2 masa cuti, puasa dan raya.Hingga ketemu Syawal yang lalu, saya nekad untuk jalankan detoks raya, itupun batch kedua saya join. Almaklum kan, raya kan makan macam2. Hehe.

Alhamdulillah, berjaya menjalankan misi 7hari detoks raya. InsyaAllah, akan ada lagi detoks raya haji.

Jom!

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

Set Hamil Shaklee

Alhamdulillah, ramai dah kawan2 yang hamil. Sama ada kali pertama, kedua atau seterusnya. Pastinya setiap ibu hamil mahukan bayi dalam kandungannya mendapat khasiat yang terbaik untuk pembesaran fizikal dan pertumbuhan otak yang sempurna. Bukan sahaja kesihatan anak dalam kandungan dititikberatkan, malah kesihatan ibu hamil sendiri perlu dijaga dengan baik. Anak yang sihat lahir daripada ibu yang sihat. InsyaAllah, set hamil Shaklee memenuhi kesemua keperluan ibu hamil dengan rangkaian produknya.

Anda boleh memilih salah satu antara 3 set berikut;

Set Hamil BASIC
Harga Runcit: RM 297. Klik di sini untuk dapatkan harga ahli (JIMAT 15%) 

1. Vita-Lea with Iron Formula

Multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan yang menyamai nutrisi 40 jenis lauk pauk. Mengandungi Zat Besi, membantu membentuk sel darah merah untuk mengelakkan low HB dan anemia.

*Untuk kegunaan 2 bulan.

2. B-Complex with Folic Acid

Mengandungi 8 jenis Vitamin B yang PERLU untuk tubuh. Menukarkan makanan kepada tenaga, membantu melawan tekanan dan stress, juga menggalakan pertumbuhan bayi yang sihat dan normal. Lengkap dengan asid folik untuk mengelakkan Spina Bifida pada bayi.

*Untuk kegunaan 4 bulan.

3. SR Vita-C Plus

Membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan bagi meningkatkan imunisasi pada tubuh ibu yang biasanya berkurangan apabila hamil. Bekalan vitamin C yang mencukupi merangsang penyerapan zat besi dan asid folik. Bantu mencantikkan kulit ibu dan bayi.

*Untuk kegunaan 6 bulan.

4. OsteMatrix

Mengandungi Kalsium serta mineral lain untuk tulang dan gigi ibu. Apabila hamil, Kalsium dalam badan ibu akan dibekalkan kepada bayi. Jadi ibu perlu mendapatkan kalsium yang cukup dari pemakanan seharian iaitu 1000mg sehari. Kekurangan Kalsium ketika hamil boleh menyebabkan sakit pinggang, kejang kaki dan sembelit.

*Untuk kegunaan 1 bulan.

Set Hamil POPULAR
Harga Runcit: RM 447. Klik di sini untuk dapatkan harga ahli (JIMAT 15%)

5. ESP - Soy Isolated Protien Powder

Protein soya yang tidak diubah genetiknya (Non-GMO) untuk bekalan protein berkualiti untuk membekalkan tenaga berpanjangan buat ibu dan sangat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan. Juga bantu kurangkan risiko diabetes dan darah tinggi.

*Untuk kegunaan 1-2 bulan.

Set Hamil OPTIMUM
Harga Runcit: RM 583. Klik di sini untuk dapatkan harga ahli (JIMAT 15%)

6. OmegaGuard

Minyak ikan dari dasar laut (bebas pencemaran merkuri) yang telah melalui 3 kali proses penyulingan untuk memastikan kualiti yang tinggi. Mengandungi % EPA dan DHA tertinggi berbanding jenama minyak ikan yang lain. Penting untuk perkembangan otak, sistem saraf serta penglihatan yang baik untuk bayi dan mengelakkan premature delivery. (Boleh mula ambil pada Trimester Kedua).

*Untuk kegunaan 1-3 bulan.

--

Untuk dapatkan lebih penjimatan, daftarlah sebagai ahli dan dapatkan CASHBACK juga! Klik di sini untuk cara menjadi ahli Shaklee.

Hubungi kami jika anda sudah bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading

OsteMatrix Bantu Kurangkan Kaki Kejang


Dulu masa mengandung, saya pun macam ibu-ibu lain jugak. Mesti mengalami masalah kejang kaki. Ada orang panggil simpul biawak, ada yang panggil tarik mengkarung, atau bahasa omputihnya leg cramps. Ahaks!

Datang je malam, takut2 nak tidur. Teringat kaki yang kejang malam tadi tak hilang lagi sakitnya. Adoi..kaki tegak semacam je. Kesan sakit agak lama lak tu sementara nak hilang. Biasa jadi kejang ni kalau hujan, sejuk2 memang seriau semacam nak tidur. Hahaha. Tak pun siang tadi berjalan tak ingat dunia.

Malam nanti hadap la kejang, rasa macam nak sepak je dinding sebelah katil. Hahaha. Sekali jerit, mau terkejut tok laki kat sebelah. Ha kau, dah sakit kan, mau tak jerit!

Itu dulu..

Sekarang mimpi ngeri tu saya dah tak alami sejak saya mengandungkan anak ke-4. Kali ini saya ambil OsteMatrix di samping suplemen hamil yang lain secara konsisten sepanjang kehamilan. Setiap malam, sebelum tidur saya akan pastikan dah ambil 4biji OsteMatrix. Alhamdulillah, kejang kaki tiada lagi. Seingat saya 1@2 kali sahaja saya diserang kejang kaki, gara2 saya terlupa ambil OsteMatrix sebelum tidur. Kalau berjalan jauh atau travel jauh pun dah tak de kejang kaki lagi.

Alhamdulillah, syukur sangat sebab Allah dah takdirkan saya kenal dengan produk Shaklee ni. Tak boleh bayangkan keadaan hamil sebelum kenal Shaklee yang dulu2. Kejang kaki la, sakit pinggang la, lenguh2 la, sembelit la. Kini keadaan bertambah baik, dan sekarang anak ke-4 saya pun dah berusia setahun lebih.

Jadi atas rasa gembira saya nak kongsi juga kegembiraan ini dengan orang lain sebab saya pasti semua pun nak amik Shaklee! Tak mo dengar dah sakit sana sini k!

--
Ingin mencuba kesan terbaik Shaklee?

Saya adalah SID yang tepat!
Mahfuzah [Put]
Shaklee ID: 913006
SMS/WhatsApp: 019-326 5417
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading