Tips Mudah Bersihkan Washtub Mesin Basuh Auto


Tips Mudah Bersihkan Washtub Mesin Basuh Auto

Mesti ramai dah tau kan. Tapi nak share jugak 😅

Pernah tak bila basuh baju dalam mesin basuh, habis lekat keledak kat baju? Dah macam kena selut. Ee..yek 😣


Bila dah jadi macam tu banyak kali, Kak Put syak mesin kotor. Pastu baru la tau mesin auto ni kita kena servis sokmo rupanya. Bertuah jugak Kak Put hampa ni 🤦

Terjumpa kat internet cara basuh tub mesin basuh tu. Alahai, bukan tak pandai nak pulas screw bagai. Tapi bercinta betui nak buat. (Jangan tiru perangai buruk ni k, janji!)

Pernah jugak try guna kaedah lain, berkesan kejap tapi kadang-kadang jadi jugak. Keledak tu masih melekat.

Sampai la tiba suatu hari, Kak Put cari barang kat Daiso. Terjumpa bendalah ni. Nama dia "Washtub Cleaner. Ish, benda ni macam kena try ni. Mana tau berkesan kan.



Dah la memang tengah duk pikir hari yang sesuai nak bukak tub washer tu. Tanpa lengah², terus amik. Satu dulu lah.

Jadi ke Kak Put guna cleaner tu? Mau tak jadi! Jadi beb. Geli geleman lak tengok keledak tu keluar. Kembang setaman 😱

Mudah je, ikut je step-step yang tertulis kat pack tu.

1. Penuhkan air dalam tub hingga ke maksimum level.
2. Masukkan kesemua "Washtub Cleaner" tadi. Hati-hati, jangan sampai kena mata. Tuang perlahan.
3. Putarkan mesin selama 4-5min dan biarkan air berendam selama 2-4jam (Kak Put biarkan sampai 4jam)
4. Lepas 4jam, putar, bilas dan spin sebanyak 2 kali. Kak Put punya lebih 4 kali sebab masih banyak keledak tu dalam tub tu. Eee yek..geli 😂


5. Boleh stop bila dah yakin betul² bersih.

Dan..

Yang terkejutnya, tertulis kat pack tu kita kena servise 2 bulan sekali! Hahaha. Dah la beli mesin basuh yang second hand. Bertuah sekali lagi Kak Put hampa ni 😆


Dan satu lagi..

Nak lagi yakin kebersihan tub tu, boleh bukak tub tu dan buat manually. Yang ni memang boleh betul² bersih. Ada orang share video, boleh search lah ye.

Semoga perkongsian ni bermanfaat buat semua. Berhari² dah bertangguh, takut terlupa terus 😅
Continue Reading

Awas, 7 Makanan Penyebab Sembelit!

SEMBELIT ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.

Beberapa makanan dapat membantu kelancaran proses pembuangan seperti air kosong, sayuran hijau dan buah-buahan yang kaya dengan serat. Tetapi terdapat beberapa makanan sihat yang melambatkan proses pembuangan dan menyebabkan sembelit.

Awas, jangan ambil berlebihan makanan tersebut dan bersederhanalah supaya sembelit tidak berulang. Makanan tersebut adalah seperti berikut;

1. Daging Merah

Daging merah antara yang disebut-sebut sebagai penyebab sembelit. Ini adalah kerana daging merah mempunyai serat yang sangat sedikit. Dapatkan sumber yang lebih baik seperti telur, tauhu, tempe, ikan dan ayam. Untuk pengambilan protein yang selamat adalah protein berasaskan tumbuhan seperti kacang soya.

Selain itu, daging merah juga mempunyai zat besi yang tinggi yang boleh menyebabkan sembelit. Zat besi ini akan menyebabkan najis mengeras, berwarna gelap dan hitam.

2. Pisang Mentah

Mungkin agak terkejut mendengar tentang pisang kerana pisang adalah antara buah yang dapat membantu proses pembuangan dengan baik. Namun, kita perlu pastikan pisang tersebut betul-betul masak. Pisang yang kurang masak akan rasa agak kelat. Kelat ini yang menyebabkan anda sembelit!

3. Produk Tenusu

Terlalu banyak mengambil makanan atau produk berasaskan tenusu akan melambatkan proses pencernaan dan meningkatkan potensi untuk mengalami sembelit. Antara produk tenusu adalah seperti berikut,

i.
ii.
iii.

4. Minuman Berkafein

Minuman berkafein seperti teh dan kopi akan menyebabkan dehidrasi (kekurangan air dalam badan) kerana kita akan kerap membuang air kecil apabila mengambil kafein yang berlebihan. Ambil kafein  tidak melebihi 2 cawan kopi sehari.

Orang tua kata kopi ini sejenis makanan 'panas', penyebab sembelit.

5. Ubat-ubatan





Semoga perkongsian ini dapat membantu pembaca dan semua ibu-ibu bersalin yang ada masalah sembelit. Selamat mencuba!
Continue Reading