Siapa Yang Perlukan Vitamin C dan Kepentingannya

Siapa yang perlukan vitamin C dalam pemakanan harian? Sebenarnya kita semua memerlukan vitamin C kerana badan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C sendirinya.

Vitamin C boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Vitamin C atau nama lainnya asid askorbik ini juga tidak akan disimpan lama dalam badan mausia kerana vitamin C merupakan salah satu vitamin larut air. Vitamin C juga penting untuk pelbagai fungsi badan.

Antara golongan yang perlukan vitamin C dan apa kepentingan kepada kita adalah seperti di bawah ini:

1. Selesema dan Vitamin C



Kerap sakit atau selesema adalah salah satu tanda daya tahan badan yang tidak kuat. Kemungkinan perisai imunisasi dalam badan belum cukup kebal. Di sini lah peranan vitamin C menguatkan sistem imunisasi badan untuk bantu lawan jangkitan dan penyakit.

Terdapat kajian menunjukkan vitamin C dapat mengurangkan tempoh dan keterukan simptom selesema disebabkan sifatnya yang antioksida dan peranannya merangsang pelbagai aspek fungsi imun. (Hemilia, H., 1994)

2. Penyembuhan Luka dan Vitamin C



Vitamin C antara nutrien utama yang baik untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan kecederaan di samping melawan jangkitan kuman.

3. Mempunyai Kulit Kusam


Imej Dari She
Kulit muka yang kusam merupakan salah satu tanda penuaan. Ambil vitamin C dalam memainkan peranan penting pembentukan kolagen, mengurangkan kedutan dan tompok penuaan serta membantu memberikan tona kulit yang lebih cantik.

4. Ibu yang Hamil dan Vitamin C


Imej Dari Taste of Home
Selain sebagai sistem imun kepada ibu dan bayi untuk melawan penyakit, vitamin C sangat baik sebagai agen penyerapan zat besi yang diperlukan oleh setiap ibu hamil untuk pembentukan normal sel darah merah dan hemoglobin. Kekurangan vitamin C juga meningkatkan risiko kelahiran pra matang dan eklampsia.

5. Ibu Dalam Pantang dan Vitamin C

Imej Dari Sirap Limau
Imun sistem bagi ibu bersalin adalah rendah. Pengambilan vitamin C dapat menghalang jangkitan kuman di samping membantu dalam penyembuhan luka luaran ataupun dalaman. Vitamin C juga dikatakan dapat membantu menaikkan seri wajah semasa berpantang.

Baca Juga: Entry TMA 1

6. Ibu Menyusukan Anak dan Vitamin C

Imej Dari Medela
Vitamin C bertindak sebagai antioksida dan menyokong penghasilan sel imun serta meningkatkan keupayaan sistem imun untuk melawan jangkitan dan penyakit.

Satu kajian menunjukkan ibu menyusu yang mengambil vitamin C mempunyai konsentrasi vitamin C pada bayi. Oleh itu, bayi-bayi tidak mengalami kekurangan vitamin C serta mendapat manfaat yang sama seperti ibu mereka.

Baca Juga: Entry TMA 2

Alhamdulillah, itulah antara golongan yang perlukan perhatian pengambilan vitamin C. Banyak lagi golongan yang memerlukan vitamin C. Seperti yang Kak Put bagitahu awal penulisan tadi, kita semua memerlukan vitamin C kerana vitamin C tidak dihasilkan sendiri oleh badan kita, malah tidak boleh disimpan!

Jadi, kita perlulah sentiasa mengambil vitamin C dalam pemakanan dan suplemen yang kaya dengan vitamin C.

Baca Juga: Sustained Release Vita-C Plus Shaklee

--

Bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Klik sahaja gambar di bawah untuk hubungi Kak Put ya :)

Continue Reading

Vitamin C Shaklee: Chewable C Plus


Manfaat Vitamin C ialah meningkatkan fungsi badan. Alami semula nikmat kesihatan. Nutrien yang betul memainkan peranan penting untuk kesihatan dan kesejahteraan secara menyeluruh.

Vitamin C memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan keseluruhan termasuk kesihatan gigi, gusi dan secara umumya, semua yang membentuk tubuh anda. Chewable-C PlusTM sesuai untuk individu yang mengalami kesukaran menelan tablet atau tidak makan makanan yang kaya dengan vitamin C secukupnya.*

Tahukah Anda?
Secara semula jadi, vitamin C tidak pernah dijumpai sendirian. Makanan yang mengandungi vitamin C juga mengandungi bioflavonoid. Bioflavonoid diperlukan untuk penyerapan vitamin C dan kedua-duanya berfungsi untuk mengekalkan kesihatan. Sentiasa pilih suplemen vitamin C yang mengandungi serbuk rosehips, hesperidin dan bioflavonoid sitrus untuk menyokong sistem imun semula jadi anda.
Keistimewaan Chewable C Plus Shaklee

  • Rasa sitrus yang enak.
  • Ditambah dengan serbuk rosehips, bioflavonoid sitrus dan hesperidin untuk meningkatkan fungsi vitamin C.
Saranan Penggunaan:
Untuk orang dewasa, ambil 1 tablet sekali sehari dengan makanan.

Harga: RM51.25/botol. Tahan sehingga 1 bulan untuk pengambilan dos normal (1biji sehari).

Baca Juga:
Lagi info tentang Chewable C Plus Shaklee, Klik Sini.
Mahu baca tentang feedback Chewable C Plus Shaklee? Klik Sini.

--

Bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!
Klik sahaja gambar di bawah untuk hubungi Kak Put ya :)
Continue Reading

Vitamin C Shaklee: Sustained Release Vita-C Plus


Vitamin C Shaklee adalah vitamin semulajadi. Alami semula nikmat kesihatan. Nutrien yang betul memainkan peranan penting untuk keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan.

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.*
Tahukah Anda?
Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.
Keistimewaan SR Vita-C Plus Shaklee


  • Sustained Release Vita-C Plus adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.
  • Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.
  • Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.
Saranan Penggunaan:
Untuk dewasa sahaja. Ambil 1 tablet sehari selepas makan.

Harga: RM97.50/botol. Tahan sehingga 6 bulan untuk pengambilan dos normal (1biji sehari).

Baca Juga:
Lagi info tentang SR Vita-C Plus Shaklee, Klik Sini.
Mahu baca tentang feedback SR Vita-C Plus Shaklee? Klik Sini.


--

Bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!
Klik sahaja gambar di bawah untuk hubungi Kak Put ya :)
Continue Reading

Promosi Shaklee Julai 2019

Promosi Shaklee Julai 2019 kali ini pasti seronok didengar. Banyak sangat promosi yang nak dikhabarkan di sini.

1. Promosi Sustained Release Vita-C Plus Shaklee

Kali ini, vitamin yang perempuan semua suka, iaitu vitamin cantik, apa lagi.. Sustained Release Vita-C Plus :)


Apa yang menarik tentang promosi ini, beli 3 botol SR Vita-C Plus PERCUMA 1 botol Chew C Plus bernilai RM51.25/botol. wah..best kan? Banyak penjimatan ;)

Info lain tentang SR Vita-C Plus boleh klik SINI.

Baca Juga: Koleksi Testimoni SR Vita-C Plus

Menariknya Chew C Plus ni sebab dia memberi rangsangan yang segera tau!

  • Sesuai untuk yang kerap bersin, nak-nak time pagi tu kan
  • Sesuai untuk yang tengah morning sickness, awal pregnancy
  • Sesuai untuk yang kerap mengantuk, nak-nak lepas makan tengahari. Sapa tu? hehe
  • Sesuai untuk yang mabuk laut, mabuk time naik kereta
  • Sesuai untuk yang sakit tekak, kan  kita rasa tak sedap mulut kan, boleh la try ganti asam boi

Setiap set promosi SR Vita-C Plus ini berharga hanya RM292.50.


2. Promosi Zinc Plus Shaklee



Setiap pembelian 3 botol Zinc Plus akan mendapat 1 botol Zinc Plus secara PERCUMA (Jimat RM56.25!

Kelebihan Zinc Plus Shaklee

  • 15mg zink/hidangan, jadi telah membekalkan 100% keperluan harian zink
  • Berasaskan tumbuhan (diekstrak dari fermentasi glukosa daripada jagung)
  • Kurang rasa logam, pahit dan rasa kelat
  • Kadar penyerapan yang tinggi berbanding zink sintetik

Setiap set promosi Zinc Plus ini berharga hanya RM168.75.


3. Promosi Youth Mask (Produk Baru Youth)



Dah tau belum? Ha, Youth ada produk baru launching tau iaitu Youth Mask. Youth Mask ni ada 2 jenis tau;
  • Purifying Clay Mask
  • Hydrating Gel Mask
Bacaan lanjut berkenaan Youth Mask boleh dapatkan info di SINI.

Testimoni Youth Mask

PROMOSI: Setiap pembelian dua botol mask ini akan mendapat PERCUMA 3 item berikut (seperti tertera dalam gambar di atas)
  • Youth Facial Brush
  • Youth Organza Bag
  • Youth Mask Usage Guide
Setiap set promosi ini (pilih mana-mana mask, asalkan 2 botol) bernilai hanya RM297.50


4. Promosi Welcome Set (Khas Untuk Ahli Baharu)



Apa yang menarik tentang Welcome Set ini? Welcome Set ini adalah promosi khas buat ahli baharu mendaftar sebagai ahli. Diskaun sebanyak 10% bagi setiap pembelian set ini. Apa yang lagi best, boleh dibeli kesemua set ini dalam tempoh 60 hari keahlian.

Welcome Set menawarkan 3 set berikut:

i. Vivix Welcome Set
- mengandungi 2 botol Vivix bernilai hanya RM684!



ii. Daily Essential Welcome Set
- mengandungi 5 jenis suplemen bernilai hanya RM736.20!
- terdiri daripada ESP, SR Vita-C, B-Complex, OmegaGuard, Vita-Lea dan Vivix



iii. Youth Welcome Set
- mengandungi 4 items Youth bernilai hanya RM612!
- terdiri daripada Cleanser, Toner, Moisturizer dan Night Cream Youth.



Detail berkenaan tawaran dan manfaat yang terdapat dalam Welcome Set ini boleh klik SINI.


5. Promosi Youth Percuma Radiance C+E

Dapatkan PERCUMA Radiance C+E bagi setiap pembelian mana-mana produk Youth (sahaja) berjumlah 200uv dalam satu resit. Penjimatan sehingga RM412.50. Nak tau lanjut, PM Kak Put ya :)


6. Promosi ShakleeBaby


Jualan penghabisan stok sebab ShakleeBaby dah tak masuk Malaysia ye kawan-kawan. Diskaun 30% bagi pembelian setiap satu produk ShakleeBaby di atas;
  • ShakleeBaby Soothing Lotion
  • ShakleeBaby Massage Oil
Kalau beli mana-mana 3 unit dalam satu resit akan mendapat Flush Microfiber Towel dan juga Handy Baby Toiletry Bag.

--

Bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!

Klik sahaja gambar di bawah untuk hubungi Kak Put ya :)


Continue Reading

Set Cadangan Ramadhan Shaklee - Kekal Bertenaga Sepanjang Berpuasa

Sepanjang tempoh berpuasa, adalah tidak mustahil untuk anda mengalami beberapa ketidakselesaan. Ini adalah enam ketidakselesaan sepanjang Ramadhan:

1. Pedih Ulu Hati
2. Sembelit
3. Letih dan Lesu
4. Sakit Kepala
5. Dehidrasi
6. Kenaikan Berat Badan

Bagaimana untuk menangani masalah ini? Shaklee sarankan 7 suplemen berikut untuk kesihatan sepanjang Ramadhan.

1. ESP Mix Soy Protein Isolate Powder


  • Memberikan tenaga berterusan, berasaskan protein tumbuhan yang berkualiti tinggi
  • Makanan lazat yang kaya dengan kalsium dan protein.
  • Lengkap dengan 9 asid amino perlu.
2. Performance®


  • Menyegarkan dan menghilangkan dahaga
  • Tingkatkan prestasi untuk mencapai kemenangan yang diimpikan. Serlahkan prestasi terbaik anda yang kekalkan momentum.
  • Dengan proprietari OPTI-LYTE™ campuran elektrolit ditambah campuran unik karbohidrat untuk memberikan tenaga segera dan berterusan disamping menyokong penghidratan optimum.
Baca Juga: Testimoni Performance Untuk Berpuasa

3. Meal Shakes


  • Makanan lazat di mana-mana sahaja
  • Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanakkanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja.

4. Lecithin

  • Lemak sihat yang anda perlukan
  • Lesitin dikenali sebagai pengemulsi semula jadi yang menguraikan lemak menjadi molekulmolekul kecil untuk penghadaman.
  • Lesitin juga ditukar menjadi asetilkolina di dalam tubuh anda, yang diperlukan untuk membantu mengekalkan tubuh yang sihat.
5. Herb-Lax™

  • Untuk pelawasan
  • Campuran proprietari Herb-Lax™ termasuk daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semula jadi.
  • Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh.
6. Peppermint-Ginger

  • Lega dan tenang
  • Peppermint-Ginger Plus mengandungi formulasi empat herba termasuk pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk membantu penghadaman dan melegakan kembung perut.

7. Cinch® Shake Mix

  • Shake lengkap dan pantas
  • Minuman yang lazat, pantas dan berkhasiat untuk anda. Ia membekalkan nutrien seumpama satu hidangan, tetapi rasanya enak seperti pemanis mulut.

Nak mencuba suplemen Shaklee untuk Ramadhan ini? Inilah masa yang tepat kerana sekarang tengah berlangsungnya promo Selamat Berpuasa dengan diskaun 10% bagi setiap pembelian 2 botol Meal Shake dan Cinch Shake. Bakal berakhir 31 Mei ye!

Hubungi Kak Put untuk merasai sendiri #ShakleeEffect!

Kak Put adalah SID yang tepat!
www.wasap.my/60193265417/promoRamadhan
COD Meru Raya dan Chemor
Pengeposan ke Seluruh Negara
~ Always Caring, Always Here!
Continue Reading