6 Golongan Mudah Jatuh Sakit dan Punca-puncanya

Kenapa kita mudah jatuh sakit? Pernah tak kita tertanya-tanya kenapa sesetengah orang lebih mudah jatuh sakit? Adakah kita pun termasuk dalam golongan tersebut? Berikut di senarai golongan yang mudah jatuh sakit dan punca-puncanya. 

6 golongan kerap jatuh sakit beserta punca-puncanya adalah;

1. Mereka yang Kerap Mengembara

Foto daripada Healthy Travel Blog

Pendedahan kepada kuman dari jarak yang dekat serta berada di dalam persekitaran yang tertutup, bernafas dalam udara yang sama, kesan jet lag dan keletihan daripada perjalanan pergi dan balik dari lapangan terbang “menghentikan” gen yang berkaitan dengan sistem imun. Ini bermaksud mereka yang kerap mengembara tidak mendapat perlindungan yang sempurna terhadap penyakit seperti mereka yang kurang kerap mengembara.

Topik Berkaitan: Tips Anak Kekal Sihat Pada Musim Cuti Sekolah


2. Pesakit Ulser Mulut

Foto daripada Pickering Square Dental
Kerap dijangkiti ulser mulut merupakan salah satu tanda kekurangan nutrien tertentu yang dapat melemahkan perlindungan imun badan anda.


3. Pekerja Syif Malam

Foto daripada Job Street Philippine
Bekerja pada waktu malam akan menjejas keupayaan jam biologi badan anda untuk mengawal tindakbalas imun, menurut penyelidik di Institut Kesihatan Mental Douglas University dan McGill University. Gangguan pada jam biologi badan secara tidak langsung akan menyebabkan masalah kesihatan untuk jangka masa panjang.


4. Mereka Yang Tidur Lewat

Foto daripada Understood
Adakah kurang tidur menyebabkan anda sakit? Ya, kekurangan tidur menjejaskan sistem imun, menyebabkan badan anda kurang menghasilkan sitokin - sejenis protein yang melawan jangkitan kuman, yang dihasilkan dan dibebaskan semasa tidur. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang kurang tidur lebih mudah jatuh sakit apabila terdedah kepada virus dan mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk pulih.


5. Penggemar Makanan Manis

Foto daripada Mail Online
Pengambilan gula yang berlebihan mengehadkan sel-sel imun daripada melawan bakteria. Paras gula darah yang tinggi daripada biasa akan memberi tekanan kepada badan dan menyebabkan sel-sel imun anda berada dalam keadaan ‘koma’. Kesan ini berterusan selama beberapa jam selepas menikmati beberapa jenis minuman dan makanan yang manis.


6. Mereka Yang Berjiwa Muda

Foto daripada Great Lakes Ledger 
Apabila umur semakin meningkat, sel-sel imun anda akan menjadi kurang aktif dan bertindak lebih lambat terhadap patogen, mendedahkan anda kepada jangkitan dan penyakit, serta mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk penyembuhan yang menyeluruh.

Bagaimana untuk kita mengelakkan diri kerap jatuh sakit? Saranan daripada Shaklee adalah;

Lindungi sistem pertahanan badan anda, secara semulajadi. Kini adalah masa untuk membina pertahanan badan anda.
 • Diformulasi untuk menjaga sistem pertahanan badan anda agar sentiasa berada dalam keadaan baik, selamat dan berfungsi secara semulajadi.
 • Pantas mengaktifkan perisai semulajadi anda, memberikan anda pertahanan yang lebih kuat dan kesihatan yang lebih baik.
 • Mengandungi campuran proprietari daripada empat ekstrak tumbuhan yang diperoleh daripada biji labu, bunga safflower, biji plantago dan bunga japanese honeysuckle, yang secara tradisinya digunakan untuk mengekalkan kesihatan umum dan menguatkan badan.
 • Formulasi istimewa yang hanya boleh didapati di Shaklee. Penemuan Dr. Kojima: Interferon dijumpai pada tahun 1954 oleh Dr. Yasuhiko Kojima, ahli imunologi terkenal di dunia, bersama rakanrakan penyelidiknya.

Baca Juga:
Lagi info tentang NutriFeron Shaklee, Klik Sini.
Mahu baca tentang feedback NutriFeron Shaklee? Klik Sini.

--

Bersedia merasai sendiri #ShakleeEffect!
Klik sahaja gambar di bawah untuk hubungi Kak Put ya :)


2 comments:

 1. Betul. Kadang2 kalau travel, mesti sakit kepala lah, selsema lah

  Nampaknya sebelum travel ke mana2, kena amik immune booster lah. Baru best berjalan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akak biasa bawak Nutriferon dulu. Sbb selalu travel.

   Delete

Terima kasih kerana sudi membaca perkongsian Kak Put di sini :)